تا چند سال پیش، قبل از اینکه iOS تا این حد در ایران عرض اندام کند، ساخت اپلیکیشنهای iOS یا همان برنامهنویسی برای آیفون، دست کمی از بردهداری نداشت!
برنامههای زیادی با صرف منابع مالی فراوان و ایدههای بدیع تولید میشدند اما تقریبا همه برنامهنویسان آنها مطمئن بودند که معتبرترین شغل دنیا، در ایران درآمد بخور نمیری بیش ندارد.
اما حالا اوضاع در همه جای دنیا از جمله ایران فرق کرده است. درآمدهای چندصد میلیونی از اپلیکیشنها در کمتر از یک سال، نشان میدهد که ساخت اپلیکیشنهای iOS بیش از اینها منفعت دارد. دقیقا مثل 4 توسعهدهنده مشهوری که با ساخت اپلیکیشنهای iOS میلیونر شدند.
از زمانیکه اپل، انقلابیترین ساخته خود یعنی آیفون را روانه بازار کرد حدود ده سال میگذرد. در طول این ده سال، اپلیکیشنهای زیادی پابهپای اندروید برای iOS منتشر شدند که بتدریج صنعت ساخت اپلیکیشنهای iOS را به صنعتی لوکس و پُردرآمد تبدیل نمودند.
در میان همه توسعهدهندگان برنامههای آیفون، چهار توسعهدهنده بزرگی که قرار است در ادامه با آنها آشنا شوید مسیر ثروتمند شدن را خیلی سریعتر و پُرشتابتر طی نمودند.
توسعهدهندگانی که با ساخت اپلیکیشنهای iOS میلیونر شدند
iPhone made millionaires out of other app makers
به نظر شما طراحان اپلیکیشنهای معروف چگونه با تبدیل ایده به تجارت ثروتمند شدند؟ همانطورکه گفته شد سیستم عامل iOS نقش مهمی دردرآمدزایی این طراحان معروف داشته است. اما چگونه؟
ایوان اشپیگل و بابی مورفی؛ اسنپ چت
درباره کمپانی اسنپ چت و اپلیکیشن معروف آن بارها در هات اپ نیوز خواندهاید. نگاهی به اطرافتان بیندازید؛ کاربران زیادی را میبینید که در اسنپ چت مشغول استفاده از فیلترهای مختلف هستند تا نهایتا پُست تازهای را با دوستان خود به اشتراک بگذارند.
سیر مربوط به این همه محبوبیت و کاربرپسندی اسنپ چت از انتشار نسخه iOS این برنامه در اپ استور شروع شد و حالا هم که هر روز با ویژگیهای جالب، آپدیت میشود!
ایوان اشپیگل و بابی مورفی، ساخت اسنپ چت را بعد از یک ملاقات حضوری در دانشگاه استنفورد شروع کردند. همان موقع بود که اشپیگل با خود گفت: چه میشد اگر با استفاده از گوشی در شبکههای اجتماعی میتوانستیم تصاویری را برای کسی میفرستادیم که ناگهان ناپدید شوند!
این دو میلیونر معروف بعد از اینکه تولید نسخه رسمی Picaboo در سال 2011 چندان موفقیتآمیز نبود، اپلیکیشن اسنپ چت را معرفی کردند.
این برنامه اولینبار برای کاربران iOS در اپ استور منتشر شد و توانست 100 هزار کاربر را تا سال 2012 به خود جذب نماید. زمانیکه اسنپ چت برای اولینبار معرفی شد، امکان ارسال تصاویر ناپدید شونده و موقت، یک ایده نوآورانه و واقعا شگفتانگیز برای کاربران بود.
اشپیگل در وصف اپلیکیشن محبوب اسنپ چت در سال 2012 مینویسد: اسنپ چت ابزاری برای ثبت لحظات جزئی زندگی شما است. ابزاری برای برقراری ارتباط با سلسله عواطف و احساسات انسانی. ابزاری که در استفاده از آن نباید فقط به فکر خوب بودن یا بهترین بودن در عکسهایمان باشیم!
طولی نکشید که اسنپ چت یک سال بعد به شهرتی وصفناشدنی دست یافت. موفقیتهای پیدرپی اسنپ چت باعث شد زاکربرگ مبلغ 3 میلیارد دلار را برای خرید اسنپ چت به اشپیگل و مورفی پیشنهاد دهد اما درخواست او توسط این دو رد میشود.
تا سال 2017 بیش از 166 میلیون نفر در دنیا نزدیک به سه میلیارد اسنپ را منتشر و رد و بدل نمودند و براساس آمار، روزانه 30 دقیقه را بصورت متوسط، جهت مشاهده و بررسی اسنپهای به اشتراک گذاشته شده، صرف کردند.
در ماه مارس اسنپ چت در کمپانی تکنولوژی آمریکا برای عرضه اولیه عمومی سهام خود حضور یافتند. اشپیگل 26 ساله و مورفی 28 ساله 16 میلیون سهم را در این کمپانی فروختند و هر یک به 272 میلیون دلار سرمایه دست یافتند.
اکنون اسنپ چت به عنوان یکی از موفقترین اپلیکیشنهای iOS بین 5 برنامه اول محبوب اپ استور قرار دارد.
شان راد؛ اپلیکیشن تیندر
تیندر شاهکار بزرگی است که توانست مدل قدیمی دوستیابی را در قالب اپلیکیشن متحول سازد. کاربران، تیندر را دوست دارند؛ چون میتوانند فقط با لمس صفحه گوشی خود، کاندیداهای مورد نظرشان را برای برقراری انواع و اقسام رابطه دوستی تا ازدواج، انتخاب کنند.
شان راد و جاستین متین بعنوان یکی دیگر از سازندگان تیندر هر دو دانشجوی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی تا سال 2004 بودند و قبل از اینکه این همکاری صورت گیرد، هر دو، روی پروژههای کارآفرینی خود مشغول بودند.
چندی بعد همکاری این دو نفر شکل گرفت و پیش از اینکه کار شروع توسعه یک اپلیکیشن جدید آغاز شود، جاناتان بدین به این گروه دونفره پیوست تا مجموعا این سه نفر در قالب یک تیم بتوانند اپلیکیشن دوستیابی تیندر را طراحی کنند.
جاناتان بدین درباره توسعه این برنامه بعنوان یکی از اپلیکیشنهای iOS میگوید: مشتاق ساخت برنامه برای کاربران آیفون بودیم و البته قبل از آن هم یک توسعهدهنده iOS بودیم. بنابراین تصمیم گرفتیم بهترین برنامه را برای کاربران آیفون طراحی کنیم تا بتوانند بسادگی افراد جدیدی را ملاقات نمایند.
تیندر در سال 2012 برای اولینبار در اپ استور عرضه شد. کاربران هدفِ تیندر، دانشجویان 18 تا 24 ساله بودند. اکوسیستم اپ استور برای عرضه اولین محصول یک توسعهدهنده شانس بزرگی بود. شان راد و سایر افراد تیم در اپ استور قادر بودند محصولات خود را بصورت پریمیوم به انبوهی از مخاطبان عرضه نمایند.
بتدریج و تا سال 2013 تعداد کاربران تیندر بیشتر و بیشتر شد. تا سال 2013 نزدیک به 7 میلیارد پروفایل در تیندر ساخته شده بود و 100 میلیون کاربر هم با هم مطابقت پیدا کرده بودند!
در سال 2014 راد از سمت مدیریت عاملی تیندر برکنار شد؛ اما مجددا در سال 2015 تیندر با مدیریت شان راد به کار خود ادامه داد.
بعد از واگذاری سهام این کمپانی در نهایت 10 درصد از کل سهام به راد و زیر همین 10 درصد به دو شریک دیگر او رسید. ارزش تیندر براساس برخی از آمار بین 1 تا 3 میلیارد دلار تخمین زده شده است.
جاناتان بدین معتقد است تنوع تکنولوژی امروزی نقش مهمی در پیشرفتهای تیندر داشته است. لمسی بودن صفحه نمایش موبایلها، تکنولوژی GPS و مهمتر از همه دسترسی دائمی کاربران به اینترنت، تیندر را تبدیل به تیندر کرد!
بدین میگوید: با وجود این همه تکنولوژی، تا قبل از تیندر هیچیک از توسعهدهندگان موفق نشدند تمام این امکانات را با اپلیکیشنهای iOS در یک محصول بگنجانند. تیندر یک شبکه اجتماعی است که از تنظیمات پیشرفته موبایلهای هوشمند برای برقراری ارتباط بین میلیونها نفر استفاده میکند.
اکنون بصورت روزانه 26 میلیون نفر در تیندر با هم آشنا شده و به نظر میرسد از زمانیکه برای اولینبار این محصول عرضه شد تا به حال، 20 میلیارد تطبیق یا فرآیند همسانگزینی در این اپلیکیشن رخ داده باشد. تیندر همچنان در صدر 100 برنامه برتر اول در میان سایر اپلیکیشنهای iOS میباشد.
کوین سیستروم و مایک کریگر؛ اینستاگرام
اینستاگرام با بیش از 34 میلیارد عکسی که تا سال 2016 در این رسانه آپلود شده، بعنوان محبوبترین شبکه اجتماعی دنیا شناخته شده است؛ هرچندکه ممکن است به خاطر تاثیرات مخرب روانی، اینستاگرام مخربترین شبکه اجتماعی دنیا هم شناخته شده باشد!
کاربران این اپلیکیشن محبوب از هر راهی استفاده میکنند تا لحظات زندگی خود را بتوانند با فیلترهای چهره در اینستاگرام خیلی بهتر از آنچه که هست به اشتراک بگذارند یا احیانا با نگارش صحیح کپشنها در اینستاگرام، بازاریابی حرفهای را در این شبکه اجتماعی بزرگ، جهت فروش محصولات خود داشته باشند.
آشنایی این دو طراح خلاق از دانشگاه استنفورد، وعدهگاه بسیاری از کارافرینان موفق دنیا، آغاز شد. وقتی که سیستروم تصمیم گرفت نسخه ابتدایی اپلیکیشن فرضی خود را تولید کند با کریگر آشنا شد و حاصل این آشنایی، اینستاگرامی شد که بیش از هر نوع سیستم عامل دیگری با آیفون و iOS تطابق دارد.
اینستاگرام هم مثل محصولات قبلی، اولینبار، اکتبر 2010، مختص کاربران آیفون در اپ استور معرفی شد و اکنون هم اینستاگرام بیشتر تلاش خود را برای بهبود نسخه iOS محصول خود گذاشته است.
بدون شک اینستاگرام را باید از آن دست پروژههایی دانست که فقط در عرض یک شب به موفقیتهای کلان رسید! کوین سیستروم و مایک کریگر اینستاگرام را منتشر کردند، شب خوابیدند و صبح وقتی بیدار شدند مشاهده کردند 25 هزار کاربر در اولین روز پس از معرفی این اپلیکیشن، آنرا دانلود کردهاند!
بعد از دو ماه یعنی در سپتامبر 2011 تعداد کاربران اینستاگرام از 1 میلیون نفر به 10 میلیون رسید. این رشد ناگهانی باعث شد اینستاگرام لقب اپلیکیشن سال 2011 را از آنِ خود کند.
انتشار آیفون 4 و انفجار اینستاگرام
سازندگان اینستاگرام در مصاحبههای خود بارها تاکید کردهاند که موفقیت اصلی و افزایش چشمگیر جمعیت کاربران اینستاگرام با عرضه آیفون 4 همزمان بوده است.
از آنجایی که آیفون 4 یکی از قدرتمندترین دوربینهای زمان خود را داشت، کاربران بعد از خرید آن به سمت دانلود اینستاگرام هجوم آوردند. بنابراین قطعا خودِ کمپانی اپل هم در فروش اپلیکیشنهای iOS موثر بوده است.
فقط 6 روز بعد از اینکه نسخه اندروید اینستاگرام عرضه شد، فیسبوک این کمپانی را به ارزش یک میلیارد دلار خریداری نمود. از فروش اینستاگرام، سیستروم 400 میلیون دلار و کریگر 100 میلیون دلار به جیب زدند.
حالا اینستاگرام بعد از گذشت 7 سال از تولید و انتشارش حدود 1.5 میلیارد دلار ارزشگذاری میشود. اینستاگرام مدتها است که در لیست 10تایی از برترین اپلیکیشنهای iOS قرار دارد.
میکائیل و نیکلاس هد؛ پرندگان خشمگین!
انگریبردز طوفانی بود که بعد از انتشارش در سال 2009 نه فقط اپ استور بلکه کل جهان از آن تاثیر پذیرفت. پیچیدگی خاص این بازی در عین سادگی بچگانهاش، میلیونها نفر را در جهان مجذوب کرد.
انگریبردز توسط کمپانی Rovio بعنوان محصول مشترک میکائیل و نیکلاس هد تولید شد. این کمپانی پیش از اینکه با ایده ساخت انگریبردز وارد شود، در حال ورشکستگی بود و نیاز به یک راه حل اساسی برای خروج از بحران داشت.
بهترین راهی که به ذهن این دو طراح رسید طراحی بازی پرندگان خشمگین برای کاربران آیفون بود که انصافا تا آن زمان مشابهش وجود نداشت.
Jaakko Iisalo بعنوان طراح ارشد تیم راویو اینترتینمنت و انگری بردز، یک شب وقتی که در خانهاش استراحت میکرد برای اولینبار به ایده این پرندگان عصبانی رسید و پس از آن در عرض یک هفته توانست آن را پرورش دهد.
میکائیل و نیکلاس هد هم بلافاصله با دیدن این کاراکتر شیفتهاش شدند و همانطور که قبلا در مصاحبهها گفتند در یک لحظه احساس کردند که دوست دارند زودتر با این پرنده بازی کنند!
بلافاصله بعد از ایدهپردازی، طراحی بازی شروع و برای اولینبار وارد بازار اپ استور شد. طولی نکشید که انگریبردز بعنوان یکی از موفقترین اپلیکیشنهای iOS پیش از سال 2010 انتخاب شد.
تا سال 2011 این بازی بیش از 50 میلیون بار دانلود شد و کل کاربران مجموعا 200 میلیون دقیقه در روز را صرف آشنایی و گیم پلی آن کردند تا این که کمکم انگریبردز بعنوان یکی از بهترین بازیهای سال 2011 شناخته شد.
گویی میکائیل و نیکلاس هد بخوبی میدانستند کاربران آیفون چه میخواهند و برای برتر شدن در اپ استور و میان سایر اپلیکیشنهای iOS به چه چیزی نیاز دارند.
میکائیل هد میگوید: ما به اپ استور نگاه کردیم و عظمت و قدرتی که یک برند میتواند داشته باشد را درک نمودیم.
در سال 2012 برند Zynga، توسعهدهنده بازی، پیشنهاد خرید انگریبردز را به قیمت 2.25 میلیارد دلار به این تیم داد و آنرا خرید که طی آن، ارزش سهام نیکلاس 96.8 میلیون دلار و ارزش سهام میکائیل 13.5 میلیون دلار تخمین زده شد.
بعد از آن Rovio آثار زیادی را از جمله Angry Birds Star Wars منتشر کرد. بعلاوه اثری سینمایی هم توسط این گروه ساخته شد که در سال 2016 مجموعا 100 میلیون دلار فروخت.
سخن آخر:
نمونههایی که معرفی شد تنها چند مورد از برندهای موفقی بودند که با ساخت اپلیکیشنهای iOS از سال 2007 تاکنون توانستند میلیونر شوند. هنوز 2 میلیون اپلیکیشن در اپ استور وجود دارد که روز به روز بیشتر میشوند و از راه توسعه برنامههای iOS به موفقیت میرسند.