بررسی مشکلات طرح رجیستری موبایل
مشکلات طرح رجیستری موبایل هم برای فروشندگان است و هم برای خریداران، اما تاکنون کسی به بررسی این مشکلات از دیدگاه فروشندگان نپرداخته است.
از همان ابتدای اجرای طرح رجیستری موبایل نگاه رسانهها و مسئولین بیشتر بر خریداران بود و کسی به مشکلات طرح رجیستری از دیدگاه فروشندگان توجه نداشت. مسئولین بیشتر به مردم اعلام میکردند که در هنگام خرید بسیار دقت کنند تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری شود. رسانهها و مسئولین بیشتر به تبعات آن در بین کاربران اهمیت میدادند و بنابراین تاکنون کسی در مورد مشکلات طرح رجیستری که فروشندگان با آن روبه رو هستند، سخن نگفته است. در حالی که بسیاری از فروشندگان موبایل فقط واسطههای فروش هستند، آنها نه واردکننده هستند و نه قاچاقچی.
توصیه وزیر ارتباطات به عدم خرید گوشی در ابتدای اجرای طرح رجیستری در کشور
در روزهای ابتدایی اجرای طرح رجیستری موبایل بود که قیمت تلفنهای همراه به شدت افزایش یافت. عدهی زیادی از افراد علت این امر را اجرای طرح رجیستری اعلام کردند. در ادامه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در واکنش به این اتفاق از مردم خواست که تا زمانی که بازار به حالت عادی بازگردد، از خرید تلفن همراه خودداری کنند.
در ادامه اتفاقات زیاد و مختلفی در بازار موبایل به وجود آمد که فراتر از مشکلات خوابیدن بازار خرید و فروش موبایل بود. مشکلات طرح رجیستری به گونهای بود که به نظر میرسید فروشندگان در آن نقش دارند اما بیشتر از اینکه فروشندگان در آن مقصر باشند، اطلاعرسانیهای ناقص و کم کاریهای سازمانهای مربوطه باعث ایجاد مشکلات طرح رجیستری تلفن همراه شد.
قطع آنتن چندین هزار دستگاه آیفون
اولین برندی که مشمول طرح رجیستری موبایل قرار گرفت، آیفون بود. در ادامه آنتن چندین هزار دستگاه از موبایلهای آیفون قطع شد. این امر یکی از اولین مشکلات طرح رجیستری موبایل در کشور بود که گریبانگیر فروشندگان موبایل شد. بسیاری از خریداران موبایل آیفون ادعا دارند که موبایلهای مذکور را قبل از ۱۴ آذرماه، یعنی آغاز فاز اول طرح رجیستری، خریداری و در شبکه ثبت کردهاند.
این امر به شیوههای مختلفی باعث ایجاد مشکلات گوناگون برای فروشندگان موبایل شد. مشکلات طرح رجیستری با اجرای سایر فازهای رجیستری افزایش یاقته است و امکان دارد که روز به روز نیز بر این مشکلات افزوده شود.
بررسی مشکلات طرح رجیستری از دیدگاه فروشندگان
فروشندگان مختلف موبایل از دغدغهها و مشکلات طرح رجیستری موبایل که برای آنها ایجاد شده است، سخن گفتهاند. یکی از فروشندگان موبایل اعلام کرده است که از ابتدای اجرای این طرح، بازار موبایل کساد شده است. به گفته این فروشنده موبایل، دولت هیچ دیواری کوتاهتر از فروشندگان پیدا نکرده و تمام مشکلات طرح رجیستری ، فقط مربوط به فروشندگان است.
شکایت از فروشندگان موبایل به دلیل قطعی آنتن
این فروشنده موبایل در ادامه صحبتهای خود در مورد مشکلات طرح رجیستری اعلام نمود که وقتی یک خریدار با قطی تلفن خود رو به رو میشود، در هنگام تماس با مسئولین و سازمانهای مربوطه، اولین راهکاری که به آنها پیشنهاد میشود، شکایت از فروشنده است. وی ادامه داد که مسئولین از واژه فروشندهنماها استفاده کردهاند و به این طریق همه صنف را زیر سوال بردهاند و باعث شدهاند تا مشتریان نسبت به فروشندگان بدبین شوند.
پیامدهای اجرای طرح رجیستری تلفن همراه در کشور
این فروشنده موبایل به دلیل به وجود آمدن مشکلاتی برای برند آیفون، اعلام کرد که فروش آیفون را متوقف کرده است. به گفته این فروشنده مشکلات طرح رجیستری تاکنون ضررهای زیادی را برای وی و همکارانش به همراه داشته است.
وی علت اصلی وجود مشکلات طرح رجیستری تلفن همراه را، سیستم غلط پایش موبایلها دانست و ادامه داد که مشکلات اجرای این طرح ربطی به فروشندگان ندارد. به گفته وی این مشکلات باعث شدهاند رابطهی بین فروشندگان و خریداران اصلا مناسب نباشد و دولت به جای اینکه در صدد رفع این مشکلات باشد به آن دامن میزند.
وی در ادامه صحبتهای خود در مورد مشکلات طرح رجیستری اعلام نمود که سازمانهای مختلفی وجود دارند که به مشکلات مختلف مردم در مورد مشکلات طرح رجیستری تلفن همراه رسیدگی میکنند اما هیچ سازمانی برای شکایت فروشندگان و رفع مشکلات آنها وجود ندارد. وی ادامه داد که تاکنون چندین بار تصمیم داشتهاند تا از سامانههای همتا و یا دیگر سازمانهای مشابه فعال در طرح رجیستری شکایت کنند، اما کاری از پیش نبردهاند.
یکی دیگر از فروشندگان نیز در مورد مشکلات طرح رجیستری تلفن همراه از ابتدای اجرای آن تاکنون سخن گفته است. وی در این مورد اعلام نمود که بیش از ۱۰ سال است که در واردات و فروش محصولات اپل فعالیت میکند. وی اعلام نمود که در چندین شهر مختلف از جمله یزد، کرمان و شیراز گستردگی دارد و در تمام شعبات خود نیز با مشکل رو به رو شده است.
وی در ادامه اعلام نمود که شکایات مردم در ابتدا به سازمان صنعت، معدن و تجارت ابلاغ میشود. این سازمان تصمیم میگیرد که شکایت به تعزیرات حکومتی برود یا نه. وی همچنین اعلام کرد که به واسطه مشکلات طرح رجیستری تاکنون درگیر شکایات زیادی شدهاند که متاسفانه در اکثر موارد تنها پاسخی که دریافت کردهاند، برخورد تند مسولین بوده است.
مشکل عدم سرویس دهی گوشیها حتی با فعال کردن در زمان مشخص
این فروشنده موبایل در ادامه صحبتهای خود در مورد مشکلات طرح رجیستری اعلام نمود که، برای اینکه گوشیهای اپل در آینده مشکلی از نظر آنتندهی نداشته باشند، آنها را روشن کردهاند و همچنین با آنها تماس نیز برقرار نمودهاند. به گفته وی این گوشیها باز هم دچار مشکل شدهاند و مسئولین در این باره اعلام کردهاند که تماس برقرار شده بایستی بالای ۶۰ ثانیه باشد.
وی در این مورد ادامه داد که وزیر ارتباطات خود اعلام کرده است که صرفا فعال شدن در شبکه و آنتن دهی خود به منزله گزینه تایید موبایلهای روشن شده است. وی ادامه داد که هیچکدام از فروشندگان از این موضوع اطلاع نداشتهاند و مسئولین نیز در اطلاع رسانی، کوتاهی کردهاند. وی اطمینان داد که هیچ اطلاعی از تماس ۶۰ ثانیهای و یا ارسال پیامک برای فعال کردن موبایل نداشتهاند.
مشکلات مربوط به پایش موبایلها در طرح رجیستری
این فروشنده موبایل در ادامه صحبتهای خود در مورد مشکلات طرح رجیستری ، همچنین در مورد مشکلات پایش برخی موبایلها سخن گفت. به گفته وی تلفنهای همراهی که یکی دو ماه قبل از مهرماه، یعنی هنگام شروع طرح رجیستری، خاموش بودند، در شبکه پایش نشدهاند و این تلفنها نیز با مشکل قطعی آنتن روبه رو شدهاند.
بنابراین به گفته وی این مسئله باعث شده تا برخی مدلهای قدیمی و فروخته شده که مربوط به یکی دو سال پیش هستند و به دلایلی خاموش بودهاند، بدون دلیل از شبکه خارج شوند و امکان استفاده از آنها وجود نداشته باشد.
این فروشنده موبایل اعلام نمود که تاکنون بارها با سامانه همتا تماس گرفته و یا به دفاتر مخابراتی مراجعه کرده که در آنجا تایید شده که آیفون فروخته شده در تاریخی پیش از ۱۴ آذر در شبکه روشن بوده است. او اضافه کرد که کارشناسان سامانه همتا خود این مساله را تایید کردهاند و اعلام نمودهاند که نقش آنها نظارتی است و عملیاتی نیست و سازمانهای دیگری این مسائل را پیگیری میکنند.
پاسخ کارشناس همتا به رفع مشکلات آنتن دهی تلفنهای همراه
این فروشنده موبایل اعلام نمود که بعد از پیگیریهای انجام شده در مورد رفع مشکلات پایش تلفنهای همراه، کارشناسان همتا اعلام نمودهاند که مشکلی در کدنویسی اکسل وجود داشته است و باعث شده تا این اتفاقات به وجود آید. به گفته این کارشناس این مشکل به زودی حل خواهد شد و موبایلهای مذکور تا ۲۰ روز دیگر آنتن خواهند داشت.
به گفته این فروشنده، خریداران موبایل به این مسئله توجهی ندارند و میخواهند از تلفن خود استفاده کنند. اما در اینجا مشکل از فروشندگان نیست بلکه مشکل اصلی از سازمانهای مربوطه است و اشتباه آنها باعث شده تا چنین مشکلی در مورد تلفنهای همراه ایجاد شود. او تاکید کرد که اگر فروشندگان اقدام به دریافت این موبایلها نمایند و در ادامه مشکل آنتندهی آنها حل شود، چه کسی پاسخگوی مشکلات فروشندگان خواهد بود؟!
بخشنامه وزارت صنعت در مورد پس گرفتن تلفنهای همراه
این فروشندهی موبایل به بخشنامهی وزارت صنعت در مورد پس گرفتن موبایل در صورت عدم آنتن دهی اشاره کرد و اعلام نمود که این وزارتخانه در بخشنامهای اشاره کرده است که در صورت بروز چنین اتفاقاتی، موبایل فروخته شده باید در صورت سالم ماندن از هر لحاظ، توسط مغازهدار پس گرفته شود و مبلغ فاکتور عودت گردد. اما این فروشنده در ادامه اضافه کرد که با انجام این کار، هم حق فروشندگان ضایع میشود و هم حق خریداران.
فروشنده موبایل اعلام کرد که خریدار، موبایل خود را با قیمت سه میلیون تهیه کرده است و فرض بر اینکه مبلغ وی عودت شود، اما خریدار موبایل خود را میخواهد و نه پول آن را! وی ادامه که به دلایلی چون رجیستری یا افزایش قیمت دلار و یا غیره، قیمت گوشیها در بازار افزایش یافته است یعنی موبایلی که افراد قبلا آن را خریداری کرداند، اکنون حداقل ۲۰ درصد گرانتر از مبلغ فاکتور است و در این شرایط پیش آمده تکلیف چیست.؟!
این فروشنده در ادامه صحبتهای خود در مورد مشکلات طرح رجیستری اعلام نمود که آنها در ابتدا با چند خریدار توافق کردهاند و به جای پرداخت پول موبایل دیگری در اختیار آنها قرار دادهاند. وی اعلام کرد که در ادامه تعداد این افراد افزایش یافته است و زمانی که تعداد این افراد زیاد باشد، فروشندگان توان تحمل این همه ضرر را نخواهند داشت. وی در ادامه اضافه کرد که بسیاری از برندهای موبایل فروخته شده، مدت دو ماه پیش اصلا مدل آکبند آنها در بازار پیدا نمیشد و بنابراین خریدار حتی با در نظر گرفتن مبلغ بیشتر نیز نمیتوانست موبایل دلخواه خود را خریداری کند.
به گفته این فروشنده خریداران اپل، قشر کم جمعیت جامعه هستند و بنابراین تعامل و گفتگو با آنها راحتتر از خریداران موبایلهای برندهای پرکاربرد است. وی ادامه داد که زمانی که برندهای رایج دیگر مشمول طرح رجیستری شوند، با حجم انبوهی از شکایات روبرو خواهند بود که رفع این مشکلات نیز بسیار سخت خواهد بود.
گارانتیهای مدل اپل هیچ کارایی در ایران ندارند!
یکی دیگر از فروشندگان موبایل در مورد مشکلات طرح رجیستری به نکته مهمی اشاره کرد. وی در مورد گارانتیهای مدل اپل در ایران سخن گفت و ادامه داد که گارانتیهای این برند در ایران هیچ کارایی ندارند و صرفا یک اسم روی موبایل هستند. وی در ادامه تاکید کرد که دارندگان گوشیهای اپل میتوانند این مسئله را کاملا تایید کنند، زیرا آنها بارها گوشیهای خود را به دفتر گارانتی ارسال کردهاند اما در ادامه مشاهده شده که در آدرس اعلام شده هیچ کس وجود نداشته است. به گفته این فروشنده در این حالت، موبایلها توسط کاربر به اپل استورهای کشورهای مجاور فرستاده میشوند تا تعمیر شوند.
به گفته وی اپل استورها هم در ۸۰ درصد مواقع موبایل را تعمیر نمیکنند بلکه اقدام به تحویل یک دستگاه نو مینمایند. بنابراین در این حالت زمانی که گوشی جدید وارد کشور میشود، یکIMEI جدید نیز دارد که در این حالت لازم است تا دوباره برای ورود گوشی جدید، هزینه گمرک پرداخت شود در غیراینصورت این تلفن در کشور آنتن نخواهد داد.
پرداخت دوباره حق گمرک برای تعویض گوشی چه دلیلی دارد؟
بنابراین اگر گوشی اپل تعویض گردد گوشی وارد شده دوباره باید رجیستر شود و حق گمرکی بپردازند. اما چرا باید چنین اتفاقی بیافتد؟ چه دلیلی برای پرداخت دوباره حق گمک وجود دارد؟
اگر موبایل در اپل استورهای کشورهای مجاور تعویض شود و قصد ورود به کشور را داشته باشد، هزینه گمرکی واردات موبایل تعویض شده توسط گارانتی اپل از کاربران دریافت خواهد شد. مشکلات طرح رجیستری تلفن همراه همچنان وجود دارد و اگر اجرای این طرح وارد فاز جدید خود شود، مشکلت بیشتر نیز خواهد شد.
قرار است به زودی برندهای جدیدی که مشمول طرح رجیستری خواهند بود معرفی شوند و فاز بعدی آغاز شود. همچنین موبایلهای برندهای فاز قبلی این طرح، یعنی بلکبری، موتورولا و گوگلپیکسل در صورت قاچاق بودن سرنوشتی مشابه با آیفونهای قطع شده امروزی را خواهند داشت.