بیوگرافی حسن خسروشاهی؛ کارآفرین و موسس شرکت مینو
حسن خسروشاهی ، کارآفرین برجسته ایرانی-کانادایی، در سال 1319 در تهران متولد شد. اصالت او به شهر خسروشاه از توابع تبریز در استان آذربایجان شرقی میرسد و در دو رشتهی حقوق و اقتصاد در دانشگاه تهران تحصیل کرده است. علی، پدر حسن خسروشاهی، قبل از انقلاب دو شرکت مینو و الوند را تاسیس کرد. شرکت مینو گروه صنعتی بزرگی است که در زمینهی تولید و پخش مواد غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی فعالیت دارد. سود حاصل از این شرکت تولیدی در سال 1357 بالغ بر 350 میلیون دلار برآورد شد.
گروه صنعتی مینو علاوه بر تولید محصولاتی تحت نام خود، به تولید محصولاتی تحت لیسانس برندهای دیگر نیز میپردازد. از جمله ی این برند ها میتوان به ساندوز، یونایتد بیسکِت، گروه اورِآل، بوتس و جی. دی سیرل اشاره کرد. خانوادهی خسروشاهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران را به مقصد کانادا ترک کردند. حسن خسروشاهی نیز در سال 1360 به کانادا مهاجرت کرد و در شهر ونکوور سکنی گزید. تقریبا یک سال بعد، او به شغل خانوادگی روی آورد و وارد عرصهی کسب و کار شد.
حسن خسروشاهی فعالیت اقتصادی حرفهای خود را در سال 1982 و با تاسیس اولین شعبهی فروشگاه «فیوچر شاپ» آغاز کرد. فیوچر شاپ فروشگاه زنجیرهای قطعات الکترونیکی است که در سراسر کانادا شعب بسیاری دارد. این فروشگاه آنقدر بزرگ است که هر کسی در کانادا حتما یک بار برای تامین وسایل الکترونیکی مورد نیاز خود به این فروشگاه سر زده است.
اولین شعبهی این فروشگاه در مقایسه با شعبی که اکنون دارد، بسیار کوچک بود و مساحت آن به 370 متر مربع میرسید. فیوچر شاپ در ابتدا فقط به فروش محصولاتی مانند کمودور میپرداخت، ولی به تدریج تعداد کالاهای عرضه شده توسط این فروشگاه و تعداد شعب آن افزایش یافت. این فروشگاه رشد چشمگیری پیدا کرد، به طوری که در سال 2001، در صدر تمامی فروشگاههای کانادا قرار گرفت. در این سال، تعداد شعبههای فیوچر شاپ در سراسر کانادا به 90 شعبه میرسید که در مجموع 7300 کارمند و فروشنده در آن مشغول به کار بودند. در آن زمان، مجموع فروش این فروشگاه به حدود 2 میلیارد دلار رسید. رشد روز افزون این فروشگاه زنجیرهای همچنان ادامه یافت تا اینکه در سال 2006، تعداد شعب آن در استانهای کانادا از 118 شعبه تجاوز کرد.
خسروشاهی برنامهی گسترش شعب این فروشگاه به آمریکا را نیز دنبال کرد، ولی متاسفانه در سال 1999 این برنامه برای ورود به بازار خرده فروشی آمریکا با شکست روبه رو شد. این مسئله در نهایت باعث شد که 30 شعبه از فیوچر شاپ در آمریکا تعطیل شود. در سال 2001، شرکت «بست بای» امتیاز این فروشگاه را به ارزش 580 میلیون دلار از حسن خسروشاهی خرید و در نتیجه نام این فروشگاه در حال حاضر تحت تملک این شرکت آمریکایی قرار دارد.
پس از واگذاری امتیاز فیوچر شاپ به بست بای، خسروشاهی به فعالیت در زمینه های ساخت و ساز و زمین گلف، مراکز خرید و همچنین خرید و بازسازی مراکز ورشکسته مشغول شد. در سال 2007، خسروشاهی مدیریت موسسهی «فراستر» را به دست گرفت. قبل از آن و در 2006، او ریاست شرکت سهامی عام پست کانادا را بر عهده داشت. علاوه بر این، خسروشاهی عضو کنسول تجاری بریتیش کلمبیا و همچنین بنیانگذار هولدینگ «پِرسیست» نیز هست. به مدت سه سال هم، یعنی از اکتبر 2013 تا 30 نوامبر 2016، خسروشاهی مدیر بانک کانادا بود.
طبق برآوردهایی که انجام شده، ثروت خالص خسروشاهی در سال 2008 به حدود 770 میلیون دلار میرسید و ارزش خالص داراییهای او در 2012 بالغ بر 940 میلیون دلار میشد. طبق آخرین محاسبات که به سال 2012 بر میگردد، تخمین زده شد که ثروت خالص حسن خسروشاهی چیزی نزدیک به 950 میلیون دلار کانادا است. آخرین تخمین هم به سال 2016 مربوط میشود که نشان میدهد دارایی خالص حسن خسروشاهی از مرز 1.16 میلیارد دلار آمریکا گذشته است.
از جمله افتخارات حسن خسروشاهی میتوان به این نکته اشاره کرد که نخستوزیر بریتیش کلمبیا در سال 2003 او را سخاوتمندترین خیر و حامی مردم معرفی کرد. در سال 2004، خسروشاهی به عنوان شست و چهارمین فرد ثروتمند کانادا شناخته شد و این در حالی است که در سال 2000 هم در لیست 100 ثروتمند کانادا، رتبهی نود و دوم را از آن خود کرده بود.
نزهت، همسر حسن خسروشاهی، یک فعال اجتماعی است و چندین سال است که در امور خیریه فعالیت دارد. در سال 2005، او به عضویت هیئت مدیرهی رادیو دولتی CBC درآمد. علاوه بر فعالیتهای خیرخواهانه، نزهت خسروشاهی در حوزههای هنری نیز کار میکند. بهزاد، پسر حسن خسروشاهی، نیز در زمینه کسب و کار مشغول است. او که هم اکنون ساکن شهر تورنتو در کانادا است، مدیریت شرکت سهامی دارویی «دراگ رویالتی» را بر عهده دارد. پسر دیگر حسن خسروشاهی، دارا که فارغ التحصیل رشته بیوالکتریک از دانشگاه براون است، در حال حاضر یکی از برجسته ترین مدیرانی است که در زمینه فناوری اطلاعات کار میکنند. از جمله سوابق مدیریتی دارا میتوان به مدیریت شرکت مسافربری «اکسپدیا» و رزرواسیون آنلاین اشاره کرد. در زمان مدیریت دارا خسروشاهی، اکسپدیا فعالیتهای خود را در بیش از 60 کشور جهان گسترش داد. در حال حاضر، دارا خسروشاهی به مدیر عاملی شرکت «اوبر» اشتغال دارد که بزرگترین سیستم تاکسیرانی اینترنتی جهان به شمار میرود.
نزهت خسروشاهی همسر حسن خسروشاهی
دارا خسروشاهی پسر حسن خسروشاهی و مدیرعامل اوبر
با اینکه حسن خسروشاهی یکی از برترین کارآفرینان و ثروتمندترین مردان کاناداست، ولی کمتر ایرانی اطلاعات درستی درباره زندگی و کسب و کارها و موفقیت های مختلف وی دارد. گاهی حتی کسب و کارهایی را به غلط به او نسبت میدهند. از جمله مواردی که بسیار دیده شده این است که او را موسس شرکت «وست ادمونتون مال» میدانند. این امر بیشتر به این دلیل است که حسن خسروشاهی میانهی خوبی با رسانهها ندارد و مصاحبههای اندکی از او در دست است. به طور کلی میتوان گفت که خسروشاهی علاقهی چندانی به شهرت ندارد و زندگی تجاری خود را به دور از هر نوع خبرسازی و حاشیه ای آغاز کرده و ادامه داده است.