رنگ هایی که می پوشید، رنگ هایی که شما را احاطه کرده اند و نوری که در اطراف تان وجود دارد به نوعی تعیین کننده احساس تان است. این تنها نتیجه تحقیقات نیست بلکه تجربه شخصی هر فردی آن را اثبات کرده است.
دمای رنگ
دمای رنگ که با واحد کلوین سنجیده می شود بیان کننده روشنی و رنگ نور است. سطح نور نسبت مستقیمی با رنگ دارد. هر چه درجه کلوین بالاتر باشد نور روشن تر است. به عنوان مثال نور ۶۵۰۰ کلوین رنگ آبی به اتاق می دهد و نزدیک به رنگ خورشید هنگام غروب است. هر چه دمای رنگ کمتر باشد نور طلایی تر و گرم تر و رنگ اتاق گرم تر می شود. نوری که دمای رنگ بالایی دارد سطح هوشیاری را بالا می برد اما نور کمتر تاثیر آرام بخش دارد. ساده بگوییم نور اتاق می تواند تعیین کننده سطح انررژی شما باشد.
رنگ آبی و خواب
رنگ آبی که دمای رنگ بالایی دارد به نور خورشید هنگام ظهر نزدیک تر است و خاصیت هوشیار کننده دارد. این نوع نور روی مغز تاثیر متقابل می گذارد. این رنگ روی گیرنده های نوری چشم به نام ملانوپسین تاثیر می گذارد. ملانوپسین به رنگ آبی حساس است بنابراین به مغز دستور هوشیاری می دهد. رنگ سبز تاثیر کاملا برعکس دارد و باعث تقویت خواب و استراحت می شود. بنابراین به این نتیجه رسیدیم که رنگ آبی میزان هوشیاری را بالا می برد و خواب را پایین. موبایل ها و کامپیوترها هم نور آبی از خود ساطع می کنند. آیا تا به حال متوجه تاثیر کم خوابی بر روحیه تان شده اید؟ هر چه در طول روز بیشتر در معرض نور آبی قرار گرفته باشید شب ها خواب آرامی نخواهید داشت. بنابراین افسرده، حساس و زودرنج می شوید. اما همانطور که اشاره کردم نور سبز تاثیر بر عکس دارد. اگر در طول روز زیاد از کامپیوتر استفاده می کنید برنامه F.lux را نصب کنید تا دائما در معرض نورآبی قرار نگیرید.
رنگ و نور
تا کنون درباره تاثیر دمای رنگ نور روی مغز گفتیم. اما نور بر نوع دیدن رنگ ها نیز تاثیر می گذارد. به عنوان مثال وقتی نور به موز برخورد می کند موزها بخشی از نور را جذب می کنند و باقی را منعکس می کنند. وقتی به این میوه نگاه می کنید و رنگ آن را زرد می بینید به این دلیل است که موز نوری که متناسب با طول موج مشخصی است را منعکس می کند و این طول موج برابر با رنگ زرد است. از طرفی مغز ارتباط خاصی با رنگ زرد دارد. ارتباط مغز با رنگ ها و احساسی که ایجاد می شود بسیار مهم است. سعی کنید دمای رنگ نور اتاق تان را تغییر دهید تا تاثیر آن روی روحیه را ببینید. به عنوان مثال برای درمان افسردگی فصلی روانشناسان نور درمانی را پیشنهاد کرده اند.
رنگ و احساس
در یکی از تحقیقات که توسط جمعی از دانشجویان انجام شده به این نتیجه رسیده اند که رنگ می تواند تاثیر قاب توجهی در تغییر احساس داشته باشد. آن ها پاسخ احساسی مثبتی به رنگ های اصلی “قرمز، زرد، سبز، آبی و بنفش” داشتند. قرمز مرتبط با هیجان، احساسات شدید و گرما می باشد. سبز آرام و متعادل کننده است. زرد رنگ خوش بینی، اعتماد به نفس و صمیمیت است. آبی رنگ فکر و منطق است. بنفش رنگ تجملات و هوشیاری معنوی است. این ها اثرات مثبت رنگ ها بود اما تجربیات شخصی و فرهنگی منفی هم تاثیر زیادی روی مثبت یا منفی بودن رنگ ها می گذارد. زر معمولا با ترس در ارتباط است، قرمز با خشونت، سبز با کسالت، بنفش با احساس حقارت و آبی با سردی و عدم صمیمیت. مشکی در ارتباط با احساس امنیت و البته سرد مزاجی و تهدید است. قهوه ای رنگ حمایت، اعتماد و جدیت است. صورتی آرام، گرم و دوست داشتنی است. نارنجی فعال و سرگرم کننده است اما می تواند پوچ و رشد نیافته یا نابالغ نیز باشد، سفید خالص و روشن است اما می تواند غیر دوستانه، عاری از احساسات و بی حاصل نیز باشد.
بدونیم