پژوهشگران به تازگی ترکیباتی ارگانیک بر روی سیارهی کوتوله سریس (Ceres) یافتهاند که بزرگترین شی در حلقهی سیارکی میان مریخ و مشتری است. ترکیبات ارگانیک، بلوکهای سازندهی حیات بر روی زمین هستند و به گفتهی مایکل کوپرز (Michael Kuppers)، سیاره شناس آژانس فضایی اروپا، کشف ترکیبات ارگانیک سریس میتواند بدان معنا باشد که نشانههای اولیه زندگی بر روی این سیاره کوتوله شکل گرفتهاند.
ترکیبات ارگانیک سریس توسط طیفسنج نور مرئی و فروسرخ در فضاپیمای Dawn یافت شدند. این فضاپیما در سال 2007 توسط ناسا به فضا پرتاب شد و از سال 2015 تاکنون، در مدار سریس قرار گرفته است. تحقیقات گذشته موفق به یافت نمک و آمونیاک در سطح سریس شدهاند و Dawn و سایر تلسکوپها نیز وجود یخ آب و کربنات را در این سیاره کوتوله تایید کردهاند. از لحاظ تئوریک، وجود تمامی این ترکیبات میتواند منجر به شکلگیری حیات شود.
سیمونه مارخی (Simone Marchi)، پژوهشگر ارشد انستیتوی تحقیقاتی جنوب غربی میگوید:
سریس دارای نشانههایی از مواد معدنی حاوی آمونیاک هیدرات، یخهای آب، کربنات، نمک و نیز ترکیبات ارگانیک است. اکتشافات جدید Dawn نشان میدهد که سریس دارای ترکیبات مورد نیاز برای تشکیل حیات است.
این ترکیبات ارگانیک به صورت متمرکز در نزدیکی گودال 50 کیلومتری ارنوتت (Ernutet)، در نیمکرهی شمالی سریس یافت شدند. دانشمندان به طور دقیق از ترکیبات مولکولی آنها اطلاع ندارند اما به نظر میرسد که با مواد معدنی قیر مانندی که در زمین وجود دارند، در یک دسته باشند.
علاوه بر این، پژوهشگران بر این باورند که ترکیبات ارگانیک سریس بر روی همین سیاره شکل گرفتهاند و به عنوان مثال، توسط یک شهاب سنگ یا شیئی دیگر از فضا وارد سیاره نشدهاند. به گفتهی آنها، این ترکیبات نمیتوانستند ضربه و دمای بالای سقوط شهاب سنگها را تحمل کنند اما با وجود این، هنوز به طور دقیق مشخص نیست که چگونه این ترکیبات از هستهی سریس به سطح آن آمدهاند.
دانشمندان معتقدند که سریس در حدود 4.5 میلیارد سال پیش شکل گرفته است و درک ساختار معدنی آن و همچنین امکان شکل گیری حیات، به ما کمک خواهد کرد که چگونگی تشکیل زندگی بر روی زمین را بهتر متوجه شویم. این کشف جدید نشان میدهد که سریس نیز همچون مریخ، یکی از سیارههایی است که میتواند دارای حیات فرا زمینی در داخل منظومهی شمسی باشد.
گجت نیوز