مدیران ادارات، رؤسای کارخانه ها و به طور کلی همه کسانی که مسئولیت اداره تعدادی از کارکنان یا کارمندان را بر عهده دارند، از وجود تفاوتهای رفتاری آنها به خوبی آگاه هستند. همچنین آنها به خوبی میدانند که حتی بین کارگران یا کارمندانی که به وسیله معین یا با ماشین آلات کاملآ یکسانی کار میکنند، از نظر تولید، تفاوتهای آشکار و غیر قابل چشم پوشی وجود دارد. در این نوشتار به بررسی تفاوتهای فردی در کسب و کار و افزایش رونق در کسب و کار میپردازیم.

در تبیین تفاوتهای فردی در کسب و کار میتوان جنبه های زیادی را در نظر گرفت، مثلآ میتوان تواناییهای جسمی، وضع ظاهری، هوش، استعدادها، شخصیت، علایق، نگرشها و سایر ویژگی ها را به حساب آورد. این تفاوتها در عملکرد شغلی اهمیت بنیادی دارند، زیرا نحوه کار و رفتار فرد را مستقیمآٌ تعیین میکنند.

امروزه نظامهای اداری و صنعتی کشورها نسبت به راهنمایی صحیح افراد حساسیت خاصی نشان میدهند. هدف از راهنمایی صحیح این است که کارمندان و کارگران نه تنها باید توانایی انجام دادن کاری را که بر عهده دارند داشته باشند، بلکه باید از نظر روانی نیز با آن سازگار شوند. راهنمایی کارگران و کارمندان زمانی با موفقیت روبرو خواهد شد که بر اساس تفاوتهای فردی انجام گیرد و هر کس در جایی قرار داده شود که متناسب با استعداد و ویژگیهای خاص اوست این یکی از اصولی ترین تفاوتهای فردی در کسب و کار میباشد.

آگاهی از تفاوتهای فردی در کسب و کار میتواند مدیران ادارات و کارخانه ها را در حل بسیاری از دشواریها یاری دهد. وقتی آنها قبول کردند که انسانها از نظر تواناییهای ذاتی و اکتسابی تفاوت دارند، در پی این نخواهند بود که از همه کارگران و کارمندان رفتارهای یکسانی انتظار داشته باشند. وقتی آنها پذیرفتند که گذشته کارکنان متفاوت و در نتیجه نگرشها و علایق آنها نیز متفاوت است، هرگز در پی این نخواهند بود که در آنها رفتارهای یکسانی ببینند. آنها میتوانند تفاوتهای فردی در کسب و کار را در همه زمینه هایی که به انسان مربوط میشود را مطالعه کنند: مثلآ، تفاوتهای فردی در حافظه، سرعت عمل، تیزبینی، تیز شنوایی، غیبت، دقت، احساس مسئولیت، میزان تولید، میزان خسارت، خستگی پذیری و سایر جنبه های رفتاری بررسی کنند.

مطالعه تفاوتهای فردی در کسب و کار به عنوان عاملی که تولید را تحت تآثیر قرار میدهد، ایجاب میکند که آنرا در سه زمینه بررسی کرد:

تفاوتهای فردی در کسب و کار بین داوطلبان یک شغل

مدیر مؤسسه یا کارخانه باید کلیه اطلاعات معتبر موجود درباره داوطلبان را در نظر بگیرد تا بتواند درباره استعدادها و تواناییهای اجتماعی آنان برای انجام دادن کارهای مورد نظر قضاوت کند. این اطلاعات، به کمک پرسشنامه ای که هر یک از داوطلبان پر میکنند، مصاحبه ای که متخصصان به عمل می آورند و از طریق آزمونهای مختلفی که انجام میگیرد، فراهم میشود. این منابع میتوانند تفاوتهای داوطلبان را از جنبه های بسیار مختلف، مثلآ، از نظر شخصیت، سهولت بیان، وزن، قد، سطح سواد، تجربه شغلی، علایق، نگرشها، تواناییهای ذهنی و تفاوتهای فردی در کسب و کار آشکار کنند.

فرد در کسب و کار

آثار آموزش شغلی بر تفاوتهای فردی در کسب و کار

کارمندان و کارگران، به طور رسمی یا غیر رسمی، همیشه تحت آموزش شغلی قرار میگیرند. حتی تعداد زیادی از سازمانها و کارخانه ها، دوره های آموزشی خاصی را برای افراد با تجربه یا حتی کارکنان قدیمی خود در نظر میگیرند که اصطلاحآ آموزش ضمن خدمت نامیده میشود. هدف از دوره های آموزش ضمن خدمت این است که اولآ تجربه افراد در سطح اولیه خود باقی بماند و به مرور زمان افت نکند. ثانیآ، افراد صلاحیتهای تازه ای به دست آوردند و برای اشتغال در پستهای بالاتر آماده شوند. لازم است که مسئولان سازمانها و کارخانه ها اثر دوره آموزشی بر تفاوتهای فردی را به دقت مورد مطالعه قرار دهند.

تفاوت های فردی در انجام دادن کار

دوام و پایداری تفاوتهای فردی در کسب و کار در طول دوره آموزش ایجاب میکند که عملکرد کارکنان در انجام کار بررسی شود. برای مثال تفاوت در توانایی تولید ( در نظر گرفتن ای نکته که تفاوتهای آشکاری در توانایی تولید  بین کارگران و کارکنان وجود دارد) ، تفاوتهای فردی در کسب و کار و در موفقیت شغلی ( ارزیابی موفقیت شغلی از سوی رئیس اداره یا کارخانه در مورد خصیصه هایی از قبیل ابتکارو خلاقیت، آشنایی با شغل خود، احتیاط ، اعتماد به نفس، همکاری با دیگران و…)، تفاوتهای فردی و سایر جنبه های انجام کار ( ارزیابی تفاوتهایی از قبیل کیفیت کار، دستمزدها، زمان حضور بر سر کار، غیبت و…)، ثبات در عملکردها (در نظر گرفتن این نکته که هرگز نمیتوان توانایی تولید یک فرد را هر روزعوض کرد و در تواناییهای فرد همیشه نوعی ثبات و پایداری نسبی وجود دارد.)

wikiravan

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *