تنگی نفس در دوران بارداری
تنگی نفس در دوران بارداری از جمله مشکلات و گله های رایج خانم های باردار است. این مشکل را در میان خانم هایی که دو قلو یا چند قلو باردار هستند و یا اضافه وزن دارند، بیشتر می بینیم.
اگر تا به حال به یک خانم باردار توجه کرده باشید، در خواهید یافت که تعداد نفس هایش بیش از یه فرد معمولی می باشد. گرچه ممکن است تنگی نفس برای خانم باردار ایجاد ناراحتی کند، ولی در بیشتر موارد این حالت طبیعی بوده و جای نگرانی نمی باشد.
هنگامی که خانمی باردار می شود، هورمونی به نام پروژسترون مسئول افزایش ظرفیت ریه ها برای تنفس خواهد شد. این افزایش ظرفیت ریه ها، اکسیژن بیشتری را برای مادر و جنین فراهم می کند، زیرا نیاز مادر در دوران بارداری به اکسیژن بیشتر از قبل است.
برای اینکه بدن اکسیژن بیشتری به خون برساند، ریه ها مجبور می شوند تا تنفس بیشتری انجام دهند. بنابراین تعداد دفعات نفس کشیدن مادر بیشتر از افراد عادی می شود و این گونه به نظر می رسد که مادر تنگی نفس دارد، در صورتی که این تنگی نفس نیست، بلکه تلاش مادر برای انجام نفس های بیشتر است.
تنگی نفس در اواخر دوره بارداری:
در اواخر دوره بارداری جنین رشد کرده و رحم فضای بیشتری را در بدن مادر اشغال می کند. بنابراین رحم به دیافراگم فشار وارد می کند. دیافراگم نیز به سمت بالا یعنی ریه ها رفته و سبب می شود که عمق نفس ها کم شده و تنگی نفس رخ دهد. این مشکل با تولد کودک و برداشته شدن فشار، از میان می رود.
یک تصور غلط:
برخی مادران و حتی پدران، احساس می کنند تنگی نفس نشانه کم رسیدن اکسیژن به جنین می باشد و همین امر سبب نگرانی آن ها می گردد. در صورتی که چنین نیست و بدن مادر، غذا و اکسیژن کافی را به جنین می رساند و این تنگی نفس به علت تطابق بدن مادر با شرایط جدیدی است که در بارداری رخ می دهد.
این در حالی است اگر مادر بارداری علاوه بر تنگی نفس با علایم دیگری مانند تپش قلب، نبض بالا، احساس گیجی و منگی، درد قفسه سینه، کبود شدگی اطراف لب ها و انگشتان دست و پا، سرفه های شدید و تب و لرز روبرو شد، بی درنگ باید به پزشک متخصص خود مراجعه نماید.