پزشک در طول بارداری و در شرایطی خاص برای مادر باردار استراحت مطلق تجویز میکند. استراحت مطلق میتواند از ماندن در خانه و انجام کارهای سبک تا خوابیدن روی تخت و نداشتن کوچکترین حرکتی باشد. نحوهی استراحت مطلق را پزشک با توجه به شرایط شما تجویز خواهد کرد، پس حتماً در مورد کارهایی که میتوانید در دورهی استراحت مطلق انجام دهید با پزشک صحبت کنید. در این مطلب با انواع استراحت مطلق، دلایل تجویز، تاثیر آن در سلامت و راههای کنار آمدن با آن آشنا خواهید شد.
- انواع استراحت مطلق
- دلایل تجویز استراحت مطلق
- تاثیرات استراحت مطلق در سلامت
انواع استراحت مطلق
وقتی برای شما استراحت مطلق تجویز میشود، باید بدانید که هیچ تعریف مشخص و واحدی از استراحت مطلق وجود ندارد، در نتیجه باید منظور پزشکتان از استراحت مطلق را به شکلی دقیق از خودش بپرسید. استراحت مطلق کامل معمولاً به معنای سپری کردن ۲۴ ساعت شبانهروز در تخت است. در استراحت مطلق کامل، ممکن است پزشک اجازه دهد که به دستشویی بروید یا از شما بخواهد از لگن استفاده کنید. بهتر است به پهلوی چپ روی تخت دراز بکشید و بخوابید. این کار باعث میشود فشار رحم از روی عروق خونی و اعصاب اصلی شما برداشته شود، همچنین فشار ناشی از رحم روی دهانهی رحم را کم میکند. برخی از پزشکان، استراحت با محدودیت کمتر را توصیه میکنند. در این حالت، شما باید در خانه بمانید و سعی کنید که بیشتر وقت را در تخت یا روی مبل سپری کنید، اما میتوانید نهار درست کنید یا دوش بگیرید. در هر صورت، اینکه چطور باید استراحت مطلق خود را بگذرانید، توسط پزشک و با توجه به شرایط جسمی و سلامت شما مشخص خواهد شد.
دلایل تجویز استراحت مطلق
استراحت مطلق ممکن است به دلیلهای مختلفی توصیه شود. پزشکان معمولاً در مواردی که بارداری دوقلو، احتمال زایمان پیش از موعد داشته باشید یا دلیلی برای نارسایی دهانهی رحم برای شما وجود داشته باشد، استراحت مطلق را تجویز میکنند. پزشک ممکن است در صورت شک به محدودیت رشد جنین در رحم یا در صورت وجود جفت سرراهی نیز استراحت مطلق را توصیه میکند. اگر مبتلا به فشار خون بالای بارداری یا پرهاکلامپسی باشید، بهتر است در وضعیت استراحت مطلق قرار بگیرید، این کار میتواند به کنترل فشار خون شما کمک کند.
تاثیرات استراحت مطلق در سلامت
بهطورکلی شواهد علمی کمی در مورد موثر بودن استراحت مطلق در بهبود شرایط خاص زنان باردار وجود دارد. شواهدی مبنی بر کمک استراحت مطلق در موارد وجود جفت سرراهی، پرهاکلامپسی، نارسایی دهانهی رحم و محدودیت رشد جنین در رحم وجود ندارد. همچنین برخی مطالعات روی بارداریهای دوقلوی بدون وجود اختلال نشان میدهد که استراحت مطلق در بیمارستان حتی میتواند منجر به افزایش خطر زایمان زودرس شود.
در مورد تاثیر مفید استراحت مطلق بین پزشکان اختلاف نظر وجود دارد، با این حال برخی از پزشکان برای کمک به کنترل وضعیت سلامتی شما و استراحت بیشتر، آن را تجویز میکنند. در بسیاری از موارد، استراحت مطلق کامل میتواند برای سلامتی شما مشکلساز شود. نداشتن تحرک و فعالیت در طولانیمدت میتواند خطر تشکیل لخته خون را افزایش دهد. پزشک در برخی شرایط، با هدف کاهش غلظت خون و پیشگیری از لخته شدن خون برای زمان استراحت مطلق داروی هپارین تجویز میکند. در مدت استراحت ممکن است از بیخوابی، تغییر سوختوساز بدن، پوکی استخوان و تیر کشیدن دست و پا رنج ببرید. به علاوه، به دلیل استفاده نکردن معمول بدن از قلب و ریهها، این اندام قدرت خود را از دست میدهد و باعث ضعف و خستگی شما میشود.
پس از اتمام دورهی استراحت مطلق، بازگشت نیروی اولیه هفتهها زمان میبرد که این موضوع میتواند در نگهداری از کودکتان مشکلساز شود. به علاوه استراحت مطلق ممکن است عواقب مالی نیز داشته باشد. شاید مجبور شوید زودتر مرخصیتان را شروع کنید یا شخصی را برای نگهداری از کودکان دیگرتان استخدام کنید. اگر تحت استراحت مطلق کامل هستید، به دیگران برای انجام کارهای خود مثل درست کردن غذا یا دیگر موارد نیاز خواهید داشت. در نهایت، محدود شدن به تخت میتواند سرشار از استرس باشد و احساس گوشهگیری و بیحوصلگی میتواند باعث ایجاد برخی عوارض برای سلامت روانی شما شود.
مادرشو