اسهال در کودکان ممکن است بسیار آزاردهنده باشد. دلایل زیادی برای این موضوع وجود دارد. در این مقاله قصد داریم دلایل ایجاد اسهال و تسکین آن را بیان کنیم. پس همراه ما باشید.
در ماههای اولیه بعد از تولد نوزاد، وجود مدفوع نرم و شل معمولا طبیعی است. اما زمانی که کودک دچار اسهال میشود، متوجه تفاوتهای موجود خواهید شد. در این شرایط مدفوع آبکی تر خواهد بود و اجابت مزاج به طور مکرر رخ میدهد. کودکی که اسهال دارد ممکن است تب یا نشانههای دیگری همچون مشکل در خوردن را نیز داشته باشد.
دلایل ایجاد اسهال:
دلایل رایجی که در این مورد وجود دارد در برگیرنده موارد زیر است:
- عفونت ویروسی: روتاویروس شایع ترین دلیل ایجاد اسهال در کودکان دو ساله و زیر دو سال است. خوشبختانه، تعداد کودکانی که مبتلا به این عفونت رودهای میشوند از سال ۲۰۰۶ و با معرفی واکسن موردنظر در حال کاهش است. کودکانی که واکسینه میشوند نیز ممکن است به این ویروس مبتلا شوند اما نشانههای موجود خفیف تر خواهد بود و کودک با سرعت بیشتری بهبود پیدا میکند.
- آنتی بیوتیکها: تقریبا ۱ کودک از ۱۰ کودکی که از آنتی بیوتیکها استفاده میکند، ممکن است شرایطی همچون اسهال، حالت تهوع و درد شکمی را داشته باشد. آنتی بیوتیکها علاوه بر اینکه باکتریهای بد را هدف قرار میدهند میتوانند باکتریهای خوبی که در روده زندگی میکنند را نیز از بین ببرند. همین امر موجب ایجاد درد در شکم و اسهال میشود. اگر فکر میکنید مصرف آنتی بیوتیک باعث ایجاد اسهال در کودک شما شده است بهتر است قبل از توقف مصرف با پزشک معالج تماس بگیرید. توقف خودسرانه آنتی بیوتیک ممکن است باعث مقاومت به آنتی بیوتیک گردد و عفونتهای باکتریایی بیشتری را در بدن ایجاد نماید.
- انگل: کودکانی که در مهدکودک نگهداری میشوند بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به ژیاردیا قرار دارند که یک عفونت رودهای است و توسط انگل ایجاد میشود. این موضوع زمانی رخ میدهد که کودک اسباب بازی، غذا یا دستان آلوده خود را در دهان میگذارد. بیشتر کودکان بدون درمان خاص بهبود پیدا میکنند.
- آلرژی و حساسیت به شیر: بیش از ۳ درصد کودکان به پروتئینی که در شیر و محصولات لبنی یافت میشود حساسیت دارند. کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند نیز ممکن است به پروتئینی که در شیر مصرفی مادر وجود دارد حساسیت داشته باشند. کودکانی که به شیر حساسیت دارند معمولا نشانههایی همچون استفراغ و اسهال را خواهند داشت. اگر کودک شما نیز به پروتئین موجود در شیر حساسیت دارد، ممکن است پزشک از موارد جایگزین برای تغذیه او استفاده کند.
مراقبت از کودکانی که اسهال دارند:
از آنجایی که اسهال روشی است که بدن در آن از شر میکروبهای موجود خلاص میشود بهتر است اجازه دهید این شرایط بدون دارو بهبود پیدا کند. شما نمیتوانید خودسرانه از داروهای ضداسهال استفاده کنید. در عوض میتوانید از نکات و ترفندهای زیر استفاده کنید تا بیماری کودک خود را تسکین ببخشید.
مایعات بیشتری به او بدهید:
کودکانی که مبتلا به اسهال هستند آب بیشتری از دست میدهند. بدن کوچک آن ها مایعات را سریع تر از سایر افراد از دست میدهد. از آنجایی که کودک شما مایعات را از طریق اسهال از دست میدهد و غذای زیادی نمی خورد، باید شیر و مایعات بیشتری به او بدهید. بدون توصیه پزشک از موارد دیگر استفاده نکنید. شما نمیتوانید بدون اجازه پزشک از آب میوه استفاده کنید. برخی از نوشیدنیها میتواند نشانههای اسهال را بدتر کند.
از غذاهای سالم برای تغذیه کودک استفاده کنید:
کودکانی که در مرحله خوردن غذاهای جامد قرار دارند میتوانند غذاهای طبیعی خود را مصرف کنند. هیچ گونه شواهدی برای موثر بودن رژیم غذایی حاوی موز، برنج؛ نان تست و سس سیب وجود ندارد. در حال حاضر پزشکان توصیه میکنند از گوشت بدون چربی همچون گوشت مرغ به علاوه غذاهای سالم همچون جوی دوسر، نان سبوس دار استفاده شود.پروبیوتیکهایی که در ماست یا برخی قطرههای خوراکی یافت میشود نیز میتواند به بازیابی باکتریهای مفید در بدن کمک کند.
پوشک کودک را به طور مرتب تعویض کنید:
اسیدی که در اسهال وجود دارد میتواند باعث تحریک پوست و آزار آن شود. به همین خاطر توصیه میشود در چنین شرایطی پوشک کودک به طور مرتب عوض شود و با دستمال مرطوب پاک گردد. زمانی که پوشک کودک را عوض میکنید سعی کنید لایه ضخیمی از روغن مخصوص یا سایر مرطوب کنندهها همچون روی اکسید یا وازلین را بر روی پوست او اعمال نمایید. اگر محل خارش یا تحریک پوست بهبود پیدا نکرد حتما به یک پزشک مراجعه کنید و از توصیههای او استفاده نمایید. اینگونه موارد ممکن است نشان دهنده عفونت مخمری باشد که نیازمند درمان است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
بسته به دلیل ایجاد اسهال، این شرایط ممکن است بین ۵ الی ۱۴ روز طول بکشد. اگر شرایط زیر در کودک وجود داشت باید به پزشک مراجعه شود:
- نشانههای از دست رفتن آب بدن همچون ادرار اندک، خشکی چشم زمان گریه کردن، دهان خشک
- بوی بسیار بد در مدفوع
- خون در مدفوع
- اسهال شدید به هنگام مصرف آنتی بیوتیک
- تب( بالای ۱۰۰.۴ درجه برای کودکان زیر سه ماه، بالای ۱۰۲ درجه برای کودکان سه ماهه تا ۱۲ ماهه)