اگر شما شروع به مصرف کالری بیشتر از حد معمول یا کاهش دادن میزان ورزش تان کرده اید، اگر اعداد روی ترازو بالا بروند تعجب نخواهید کرد. اما اگر همه کارهایتان مانند گذشته باشد اما وزنتان همچنان بالا رود چطور؟ وقت آن است که کاوش عمیق تری انجام دهید تا بفهمید ماجرا از چه قرار است.
کمبود خواب
دو مسئله در مورد خواب و افزایش وزن وجود دارد. اول آنکه اگر تا دیروقت بیدار باشید، بیشتر احتمال دارد که در آخر شب چیزی بخورید که این به معنای دریافت کالری بیشتر است. دلیل دیگر شامل اتفاقی است که وقتی کمبود خواب دارید، در بدنتان می افتد. تغییرات در سطوح هورمونی، گرسنگی و اشتها را افزایش می دهد و همچنین باعث می شود پس از غذا خوردن، چندان احساس سیری نکنید.
استرس
هنگامی که فشار زندگی، بیش از حد زیاد می شود، بدن های ما به حالت بقاء می روند و کورتیزول هورمون استرس ترشح می شود که باعث افزایش اشتها می گردد. همچنین ممکن است ما در اوقاتی که استرس داریم، به دنبال غذاهای راحت پرکالری نیز برویم. این ترکیب، یک بستر مناسب برای افزایش وزن است.
داروهای ضد افسردگی
یک عارضه جانبی ناخوشایند برخی داروهای ضدافسردگی، افزایش وزن است. اگر فکر می کنید داروی ضد افسردگی تان باعث افزایش وزن می شود، با پزشکتان در مورد تغییرات در برنامه درمانی تان صحبت کنید. اما هرگز دارویتان را سرخود قطع نکنید تا تغییر ندهید. این را بدانید که برخی از مردم پس از شروع درمان دارویی، افزایش وزن را تجربه می کنند، فقط به این خاطر که احساس بهتری دارند که منجر به اشتهای بهتر می شود. همچینن افسردگی به خودی خود می تواند باعث تغییرات در وزن شود.
استروئیدها
داروهای ضد التهاب استروئیدی مانند پردنیزون، بد نام هستند که باعث افزایش وزن می شوند. احتباس مایع و افزایش اشتها، دلایل اصلی هستند. برخی از مردم نیز ممکن است در حین مصرف استروئیدها متوجه یک تغییر موقتی در جایی که بدنشان چربی را نگه می دارد، شوند. چربی در جاهایی مانند صورت، شکم و پشت گردن جمع می شود. اگر بیش از یک هفته است که از استروئیدها استفاده می کنید، آنها را به طور ناگهانی قطع نکنید. این کار می تواند به مشکلات جدی منجر شود. اول با پزشکتان مشورت کنید.
داروهایی که ممکن است باعث افزایش وزن شوند
چندین داروی نسخه ای دیگر با افزایش وزن مرتبط هستند. این لیست شامل داروهای آنتی سایکوتیک (برای درمان اختلالاتی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی به کار می روند) به همراه داروهایی برای درمان میگرن، تشنج، فشار خون بالا و دیابت است. برای پیدا کردن دارویی که علائم شما را درمان می کند و عوارض جانبی را کاهش می دهد، با پزشکتان مشورت کنید.
این قرص را مقصر ندانید
برخلاف باور عموم، ثابت نشده که قرص های ترکیبی ضدبارداری (استروژن و پروژسترون) باعث افزایش وزن پایدار می شوند. گمان می رود برخی از زنانی که این قرص ترکیبی را مصرف می کنند، ممکن است مقداری افزایش وزن مربوط به احتباس مایع را تجربه کنند اما این معمولا کوتاه مدت است. اگر هنوز هم در مورد افزایش وزن ممکن نگران هستید، با پزشکتان صحبت کنید.
کم کاری تیروئید
اگر تیروئید شما (یک غده پروانه ای شکل در جلوی گردن) هورمون تیروئید کافی تولید نکند، شما احتمالا احساس خستگی، ضعف، سرما و افزایش وزن خواهید کرد. بدون هورمون تیروئید کافی، سوخت و ساز شما کند می شود و احتمال افزایش وزن شما بیشتر می گردد. حتی تیروئیدی که در انتهای پایین تر محدوده نرمال کار می کند، ممکن است باعث افزایش وزن شود. درمان کم کاری تیروئید با دارو ممکن است مقداری از این افزایش وزن را معکوس کند.
یائسگی را سرزنش نکنید
اکثر زنان در حوالی زمان یائسگی، مقداری وزن اضافه می کنند اما احتمالا هورمون ها تنها علت آن نیستند. بالا رفتن سن، سوخت و ساز شما را کند می سازد بنابراین شما کالری کمتری می سوزانید . تغییرات در شیوه زندگی (مانند ورزش کردن کمتر) نیز نقش دارند. اما جایی که شما وزن اضافه می کنید، ممکن است مربوط به یائسگی باشد، مثلا تجمع چربی در اطراف کمرتان، بیشتر از باسن و ران هایتان خواهد بود.
سندرم کوشینگ
افزایش وزن، یک علامت شایع سندرم کوشینگ است. وضعیتی که در آن، شما در معرض هورمون استرس(کورتیزول) بیش از حد قرار دارید. که می تواند به نوبه خود باعث افزایش وزن و ناهنجاری های دیگر شود. اگر شما داروهای استروئیدی برای آسم ، آرتروز یا لوپوس مصرف می کنید، ممکن است دچار سندرم کوشینگ شوید. آن همچنین می تواند هنگامی که غدد آدرنال شما کورتیزول بیش از حد تولید می کنند نیز اتفاق بیفتد یا می تواند مربوط به یک تومور باشد. این افزایش وزن ممکن است در اطراف صورت، گردن، بالای کمر یا دور کمر از بقیه جاها عمده تر باشد.
مجله تناسب اندام