قنداق کردن نوزاد یکی از اعمالی بود که تا همین چند دهه گذشته همه مادران انجام می دادند و معتقد بودند که این امر برای سلامت فرزند مفید است. اما چند سالی است که اغلب مادران از قنداق کردن فرزندان خود خودداری می کنند که البته این امر به موجب برخی توصیه ها است. اما لازم است تا شما را با این فواید طلایی قنداق کردن نوزاد آشنا کنیم.
قنداق باعث میشود نوزاد احساس امنیت بیشتری کند، چون در فضایی شبیه به رحم مادر قرار میگیرد. علاوه بر این قنداق از دست و پا زدن بیدلیل نوزاد جلوگیری کرده و از اینکه نوزاد به صورت خود آسیب برساند، جلوگیری میکند. همچنین کمک میکند تا نوزاد به یکباره از خواب نپرد. یک مورد دیگر هم که میتوانم به آن اشاره کنم، این است که وقتی نوزاد را قنداق میکنید، در آغوش کشیدن او راحت میشود و به این ترتیب سر و بدن او را به سادگی میتوانید کنترل کنید.
به گزارش بلاغ، محدثه انسینژاد: همین چند وقت پیش بود که در صفحه یکی از مادرهای فعال و باذوقق اینستاگرام عکسهای قنداق شده نوزادش را دیدم. عکسهایی که واکنشهای زیادی از مادران را به دنبال داشت. درباره قنداق کردن نوزاد مزایا و معایبی ذکر شده است، این گزارش را بخوانید تا به شما ثابت شود که چرا لازم است کودکتان را قنداق کنید. زینب سادات، مادر همان کودکی که دربارهاش برایتان گفتم، علاوه بر فواید این کار، برایتان از یک فوت کوزهگری مهم در قنداق کردن نوزاد میگوید. مادری که سه کودکش را در قنداق بزرگ کرده است.
قنداق باعث میشود، دست و پای نوزاد مدام حرکت نکند
زینب سادات درباره اینکه چه شد که تصمیم گرفت نوزادش را قنداق کند، میگوید:«از همان روزهای اول تولد فاطمه حورا متوجه شدم خیلی دست و پاهایش را تکان میدهد، چیزی که حتی در دوران جنینی هم مشخص بود! روزی که میخواستم از دخترم عکاسی کنم بعد از اینکه خیالم از بابت سیر بودنش راحت شد، با روغن کمی بدناش را چرب کردم و در پارچهٔ نرم و سفیدی که خریده بودم پیچیدمش. چیزی که فهمیدم این بود بود که یک فوت در روش قنداق کردن وجود دارد که من آن نکته را نمیدانستم و حالا با کلیپی که چند روز قبل یک عزیزی برایم فرستاده بود، آن را یاد گرفته بودم. کاری که من میکردم این بود که وقتی بچه را روی پارچه قرار میدادم، اول آن مثلث پایین را میآوردم روی پاهایش و بعد دستک چپ و راست را میپیچیدم. چیزی که در آن کلیپ دیدم و برای من نکته کنکوری داستان بود، این بود که اول باید یکی از دستهای نینی را به دام میانداختم! بعد مثلت را روی پاهایش پایین میآوردم و بعد دست دوم را میبستم. به این ترتیب دقیقا یک ساندویچ نینی راحتالحقوم داشتم»
قنداق باعث میشود که نوزادتان راحت بخوابد
این مادر از فواید دیگر قنداق به خوابیدن به موقعاش اشاره میکند:«معمولا نوزادها در برابر قنداق شدن مقاومت میکنند، اما قنداق کردن باعث میشود که آنها دیگر دستها و پاهایشان را تکان ندهند و راحت به خواب بروند. چیزی که برای ما بسیار جالب است، این است که دخترمان نسبت به قنداق شرطی شده، یعنی وقتی خواباش میآید و کلافه است، همین که پارچه را دورش میپیچم و دست اولاش را میبندم، پلکهایش سنگین میشود»
نوزاد در قنداق احساس امنیت بیشتری میکند
زینب سادات درباره حس امنیتی که پس از قنداق شدن به نوزاد دست میدهد، میگوید:«قنداق باعث میشود نوزاد احساس امنیت بیشتری کند، چون در فضایی مثل قبل از تولد خود قرار میگیرد. علاوه بر این قنداق از دست و پا زدن بیدلیل نوزاد جلوگیری کرده و از اینکه نوزاد به صورت خود آسیب برساند، جلوگیری میکند. همچنین کمک میکند تا نوزاد به یکباره از خواب نپرد. یک مورد دیگر هم که میتوانم به آن اشاره کنم، این است که وقتی نوزاد را قنداق میکنید، در آغوش کشیدن او راحت میشود و به این ترتیب سر و بدن او را به سادگی میتوانید کنترل کنید»
این مادر که تا به حال دو فرزند دیگر خود را هم با قنداق، بزرگ کرده در ادامه به نکات کنکوری این کار اشاره میکند:«اول اینکه از یک پارچهٔ لطیف استفاده کنید و ترجیحا منعطف؛ یعنی وقتی دور نوزاد پارچه میپیچید، فرم بدن نوزاد را به خود بگیرد. پیدا کردن چنین پارچهای راحت نیست، پس روی آن متمرکز نشوید. در طول تاریخ مادرهای زیادی با پارچههای معمولی بچههایشان را قنداق کردند و موفق هم بودند. نکته دوم اینکه برای نگه داشتن دست و پای نوزاد حتما از یک نفر کمک بگیرید. اگر نوزاد شما با پستانک آرام میشود و دست و پا نمیزند، از این وسیله کمک بگیرید. سومین نکته اینکه نیازی نیست حتما پاهای نوزاد را هم محکم ببندید. اغلب بچهها همین که دستهایشان بسته باشد، آرام میشوند. چهارم اینکه قنداق را میتوانید روی لباس هم ببندید و نکته آخر اینکه یادتان باشد ما در این روش مثل روش سنتی از بند قنداق استفاده نمیکنیم و فقط از پارچه استفاده میکنیم. البته میتوانید برای قنداق کردن، فقط نوزاد را پوشک کنید و بعد پارچه را دورش بپیچید»
هر چیز سنتیای الزاما بد نیست
او با گلایه از این طرز تفکر که هر چه به سنت ما بر میگردد را اشتباه و هر چیزی که به غرب بر میگردد را درست میداند، میگوید:«متاسفانه این باور در جامعهٔ نوین شرقی وجود دارد که هر چه به سنت ما برمیگردد اشتباه است و هر چه به غرب متصل باشد، درست است. یک مادری برای من پیام گذاشته بود:«مگر عهد قجر است که بچه را قنداق میکنید؟». برایش نوشتم:«شما یک سرچ کوچک بفرمایید، ببینید تمام پیجهای خارجی پر از نوزادهای قنداق شده است». گفت:«پس من هم حتما روی نوزادم امتحانش میکنم» تا این حد غربزدگی بیداد میکند!
توصیههای بزرگترها را دخالت در امور بچههایمان ندانیم
در پایان این مادر که تجربه بزرگ کردن دو بچه دیگر را هم از سرگذرانده به مادرهای جوان توصیه کرد، حتما از تجربههای بزرگترها در روند تربیت کودکشان استفاده کنند:«توصیهام به مادرهای جوان این است که با بزرگترها لجبازی نکنند و توصیههای آنها را بشنوند. مدام نگویند در کار ما دخالت نکن. اگر بخواهند همه چیز را خودشان تجربه کنند، فقط وقتشان را تلف کردهاند. تجربهٔ مادر های واقعی خیلی عملیتر و حتی علمیتر از چیزی است که در کتابها دنبال آن میگردند».
تجربه بیست و چند سال پیش یک مادر را امسال از زبان کارمند بهداشت شنیدم
او یک مثال جالب درباره اعتماد به تجربه مادران قدیمی هم میآورد:«به عنوان مثال یک مادری برایم میگفت:«همه چهار بچه من با اسهال دندان در آوردند و من میدانستم که اسهال علامت دندان در آوردن آنهاست، ولی دکتر این نکته را قبول نمیکرد و میگفت هیچ ربطی به این مسئله ندارد» آخرین باری که من دخترم را برای واکسن به بهداشت بردم. کارمندشان داشت به مادری میگفت:«ممکن است کودک شما وقت دندان در آوردن دچار اسهال شود و از این بابت نگران نشوید» یعنی من تجربهٔ بیست و چند سال پیش آن مادر را حالا داشتم از زبان یک کارمند بهداشت میشنیدم».