بدن شما در دوران بارداری دچار تغییرات زیادی میشود. گاهی این تغییرات فقط باعث کمی سختی و ناراحتی برای شما خواهد شد ولی در مواردی نیز ممکن است مشکلساز به نظر برسد. اگرچه به ندرت جایی برای نگرانی وجود دارد اما باید با عوارض متداول در دوران بارداری و علائم خطرناک آن با دقت آشنا باشید تا بدانید هر نوع مشکلی را چه زمانی با پزشک خود در میان بگذارید. در این مطلب میتوانید با عوارض شایع بارداری آشنا شوید.
- یبوست
- گرفتگی ماهیچههای پا
- احساس ضعف
- بیاختیاری ادرار
- تکرر ادرار
- تغییرات پوست و مو
- رگهای واریسی
یبوست
به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن شما اتفاق میافتد، ممکن است از همان اوایل بارداری خود به یبوست دچار شوید. راهکارهایی وجود دارد که شما میتوانید برای پیشگیری از یبوست انجام دهید. این راهکارها شامل موارد زیر است:
- نوشیدن آب فراوان
- ورزش منظم برای حفظ استحکام و قدرت ماهیچهها
- خوردن غذاهایی که فیبر بالایی دارند مانند نانهای سبوسدار و غلات، میوه، سبزیجات و حبوبات مانند لوبیا و عدس
- پرهیز از خوردن مکملهای آهن به دلیل ایجاد یبوست پس از تایید و اجازهی پزشک
برای قطع مکملهای آهن با پزشک خود مشورت کنید، زیرا قطع آن ممکن است باعث کمخونی ناشی از فقر آهن در شما شود.
گرفتگی ماهیچههای پا
گرفتگی ماهیچهها دردی ناگهانی و شدید است که معمولاً در پشت ساق پا یا قسمت پایینتر مچ پا احساس میشود و معمولاً هنگام شب پیش میآید. این اعتقاد نیز وجود دارد که گاهی کمبود کلسیم و منیزیم باعث این عارضه خواهد شد. بنابراین افزایش مصرف لبنیات و مواد حاوی کلسیم نظیر بادام و مکملهای کلسیم و منیزیم با تجویز و اجازهی پزشک میتواند در برطرف کردن این عارضه موثر باشد. علاوه بر این، ورزش منظم و سبک در دوران بارداری، به ویژه تمرینهای مچ پا و رانها، گردش خون شما را بهبود میبخشد و میتواند به جلوگیری از گرفتگی ماهیچههای پا کمک کند. هنگام گرفتگی اگر انگشتهای پای خود را محکم به سمت مچ پای خود بالا بکشید یا عضله را با فشار ماساژ دهید، ممکن است این گرفتگی رفع شود.
احساس ضعف
زنان باردار گاهی احساس ضعف دارند و این به دلیل تغییرات هورمونی است که در بدن آنها اتفاق افتاده است. سیاهی رفتن چشم و غش کردن زمانی اتفاق میافتد که مغز شما به مقدار کافی خون دریافت نکند و اکسیژن کافی به آن نرسد. افت فشار خون موجب سرگیجه و ضعف میشود. وقتی از روی صندلی بلند میشوید یا از حمام بیرون میآیید، ممکن است احساس ضعف کنید، اما این اتفاق میتواند حتی زمانی که به پشت دراز کشیدهاید نیز رخ دهد. اگر سرگیجه دارید یا چشمتان سیاهی میرود رعایت نکتههای زیر میتواند به شما کمک کند:
- پس از نشستن یا دراز کشیدن، سعی کنید به آرامی بلند شوید.
- اگر وقتی ایستادهاید احساس ضعف کردید، سریع یک صندلی پیدا کنید و کمی بنشینید؛ اگر احساس سرگیجه ادامه داشت، به پهلو دراز بکشید.
- اگر وقتی به پشت میخوابید احساس ضعف و سیاهی رفتن چشم دارید، بهتر است به پهلو دراز بکشید؛ توصیه میشود که در اواخر بارداری از خوابیدن به پشت پرهیز کنید.
بیاختیاری ادرار
بیاختیاری ادرار یک مشکل شایع در طول بارداری و حتی پس از زایمان است. زنان باردار ممکن است گاهی هنگام سرفه، خنده، عطسه یا زمانی که یک حرکت ناگهانی انجام میدهند یا از حالت نشسته به حالت ایستاده درمیآیند، به شکلی بیاختیار، کمی ادرار از بدنشان خارج شود. این مشکل معمولاً موقتی است و به خاطر شل شدن ماهیچههای لنگن و مثانه به وجود میآید. این بیاختیاری در بسیاری از موارد قابل درمان است. اگر با این موضوع خیلی مشکل دارید، میتوانید با خالی نگاه داشتن مثانه یا استفاده از پد بهداشتی با این مشکل کنار بیایید. همچنین انجام نرمشهای تقویت عضلات کف لگن به رفع این مشکل کمک خواهد کرد.
تکرر ادرار
تکرر ادرار اغلب در اوایل بارداری شروع میشود و گاهی در طول دوران بارداری ادامه مییابد. تکرر ادرار اواخر بارداری ناشی از فشار رحم بر مثانهی شماست. اگر تکرر ادرار باعث برهم خوردن خواب شب شما شده است، سعی کنید از نوشیدن مایعات در اواخر شب خودداری کنید و به جای آن مطمئن شوید که در طول روز مقدار کافی آب مینوشید. در ماههای آخر بارداری، جلو و عقب رفتن در زمان دفع ادرار ممکن است بتواند با کم کردن فشار رحم بر مثانه، به تخلیهی کامل و آسان مثانه کمک کند. اگر هنگام دفع ادرار، دردی احساس میکنید یا در ادرار خود خون میبینید، سوزش ادرار دارید یا ادرارتان قطره قطره خارج میشود، ممکن است عفونت ادراری داشته باشید که نیازمند درمان است و حتماً باید هرچه سریعتر با پزشک خود مشورت کنید.
تغییرات پوست و مو
تغییرات هورمونی در دورهی بارداری باعث تغییراتی در پوست نواحی مختلف بدن خواهد شد. رنگ پوست تمام بدن، قسمتهایی از آن یا نوک پستانها و اطرافشان ممکن است کمی تیرهتر شود. همچنین علائم پوستی مادرزادی، خالها و ککومکها نیز ممکن است تیرهتر شود. در برخی زنان خطی تیره در وسط شکم به وجود میآید. این تغییرات پس از تولد نوزاد به تدریج محو خواهد شد، اما ممکن است نوک پستانها کمی تیره باقی بماند. اگر در دوران بارداری در معرض آفتاب قرار بگیرید، ممکن است متوجه شوید که پوستتان سریعتر از همیشه آفتابسوخته میشود. سعی کنید با کرمهای ضدآفتاب قوی از پوست خود محافظت کنید و مدت طولانی در مقابل نور خورشید نمانید. همچنین ممکن است در دوران بارداری رشد موهای شما افزایش یابد یا موهای شما چربتر شود. نیازی نیست نگران باشید، زیرا این مشکل پس از تولد نوزاد رفع خواهد شد و ممکن است به نظر برسد که شما دچار ریزش مو شدهاید، اما در واقع شما تنها موهای اضافی را از دست میدهید.
رگهای واریسی
شما در دوران بارداری ممکن است دچار واریس شوید. این مشکل معمولاً از رگهای پا شروع میشود. ممکن است رگهای دهانهی واژن نیز واریسی شود. این وضعیت معمولاً پس از تولد نوزاد بهبود مییابد. اگر دچار رگهای واریسی هستید، بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:
- از ایستادن طولانیمدت خودداری کنید.
- هنگام نشستن پاها را روی هم نیندازید.
- سعی کنید بیش از حد وزن اضافه نکنید، زیرا این وضعیت باعث افزایش فشار میشود.
- هر زمان که میتوانید هنگام نشستن، پاهای خود را بالاتر از بدن قرار دهید تا ناراحتی ایجادشده در رگها از بین برود.
- جوراب و جورابشلواری واریس را امتحان کنید که میتواند ماهیچههای پا را نیز نگه دارد.
- سعی کنید هنگام خواب پاهای خود را بالاتر از بدن قرار دهید. برای این کار میتوانید زیر مچ پای خود بالش بگذارید.
- ورزشهای پا و دیگر ورزشهای پیش از تولد مانند پیادهروی و شنا را انجام دهید. این فعالیتها به گردش خون شما کمک میکند.
مادرشو