برای اینکه رابطه ی موفق داشته باشید باید بتوانید گفتگوی صحیحی برقرار کنید. بدون اینکه صحبتی کنید نمیتوانید رابطه ای برقرار کنید. اگر آداب درست صحبت کردن را بلد باشید می توانید رابطه ای موفق داشته باشید. یکی از بهترین مهارت های که می توانید سطح آن را در خود ارتقاع بدهید، هنر گوش دادن است که این موضوع موجب موفقیت میان رابطه ها می شود. اکثر ماها نمی توانیم به صحبت های طرف مقابلمان گوش بدهیم چون برای این مسئله آموزش ندیده ایم، ولی باید این مهارت را در خودمان به قدری بالا ببریم که بتوانیم سریع جواب ندهیم و به صحبت های دیگران گوش فرا دهیم، فقط در این صورت است که رابطه ای موفق خواهیم داشت.
چگونه است که بسیاری گوش میدهند اما چیزی نمی شوند؟
خیلی از ما گوش میدهیم که سریعا پاسخ بدهیم. فکر میکنیم حتما باید پاسخ داد. این شیوه ی غلطی ست که اکثر مردم در گفتگوهای خود انتخاب میکنند. ما به جای اینکه توجه کنیم شخص مقابل واقعا چه می گوید داریم در ذهن خود، جلو جلو دنبال پاسخی میگردیم. میخواهیم قبل از تمام شدن صحبت او، پاسخ ما آماده باشد. و این یعنی نمیتوانیم تحت این شرایط، معنا و مفهوم حرف او را به طور عمیق درک کنیم.
البته که داشتن ذهنی سریع برای پردازش پاسخ ها خیلی خوب است اما اگر فقط در پی پاسخ دادن باشید نمیتوانید یک گفتگوی خوب را پیش ببرید و به شکست گفتگوی شما منجر میشود.
ممکن است همین مورد را نیز خودتان تجربه کرده باشید که شخص مقابلتان به حرفهای شما گوش نمیدهد و این مسئله باعث میشود واکنش مناسبی از سوی شما دریافت نکند و تمایلی برای ادامه ی آن گفتگو نداشته باشید.
کلید موفقیت : شنیدن به معنای فهمیدن
در حالیکه طرف شما در حال حرف زدن است، شما فقط به حرفهای او گوش کنید و ببینید چه میگوید در این موقع سعی نکنید به دنبال پاسخی برای آن حرفها بگردید. اجازه دهید حرفش تمام شود. کارشناسان علوم اجتماعی به این شیوه، میگویند گوش دادن فعال . در گوش دادن فعال برخی کارها هست که بایستی انجام دهید.
۱- توجه کردن
وقتی کسی با شما صحبت میکند به او نگاه کنید. رابطه ی چشمی به او برقرار کنید. اجازه بدهید زبان بدن دو طرف باهم حرف بزنند. شما به زبان بدن او توجه کنید . به حرفی که در چشمهایش هست دقت کنید. لحن صدای او را با دقت متوجه شوید و واقعا سعی کنید تمام چیزی را که به شما میگوید گوش دهید. به اصطلاح عامیانه گوش جان بسپارید.
۲- با جسمتان گوش کنید
نگاه خود را از سمت کسی که با شما صحبت میکند برنگردانید. به او نگاه کنید. تا حدی به سمت جلو متمایل شوید و لبخند بزنید، با حرکات سر حرفهای او را تایید کنید و از جملاتی مثل بله. می فهمم. حق با شماست و غیره استفاده کنید. با این روش شخص مقابل احساس میکند دارد توسط شما شنیده میشود
۳- سخنان او را قطع نکنید
یکی از بهترین کارهایی که میتوانید بکنید تا به شخص مقابل بفهمانید اصلا به حرفهای او توجه ندارید این است که مرتبا حرفهای او را قطع کنید. پس اینکار را انجام دهید. تا آخر به حرفهای او گوش کنید تا جایی که دیگر سوالی برای شما باقی نماند. حرفهای او را قطع نکنید تا جایی که خودش بخواهد نظر شما را جویا شود
۴- آنچه او میگوید را تکرار کنید
با تکرار خلاصه ای از کل حرفهای او به خودش، به شخص مقابل می فهمانید که حرفهایش را کاملا متوجه شدهاید. بعد از این تکرار، میتوانید نظر خود را بیان کنید. اینکار باعث میشود او به خاطر اینکه به حرفهایش گوش داده اید از شما قدردانی کند. و این کلیدموفقیت در یک گفتگو است.
۵- با صداقت پاسخگوی سوالات آنها باشید
اگر از شما سوالی شد، در هنگام پاسخ دادن حتما صادقانه پاسخ بدهید و نیز با کمال احترام. به گونهای با شخص مقابل خود سخن بگویید که انتظار دارید دیگران نیز به همان شیوه با شما سخن بگویند.
چگونه شنیدن خود را بهتر کنیم؟
تبدیل شدن به شخصی که دارای مهارت گوش دادن فعال است به طور قطع به تمرین احتیاج دارد. بی شک همهی ما از ابتدا دارای این مهارت نیستیم و اگر در گذشته خطایی کرده ایم باید خود را ببخشیم و به جایش سعی کنیم روزانه و به طور مستمر این مهارت را در خود تقویت نماییم تا بتوانیم به یک ایده آل خوب برسیم.
از کجا شروع کنیم؟
اولین کاری که میکنید این است که در یک گفتگو، گوشی موبایل خود را زمین بگذارید و مرتبا به آن نگاه نکنید. با این پیش فرض وارد گفتگو نشوید که میدانید او چه میخواهد بگوید، اگر چنین پیش فرضی داشته باشید قطعا توجهی به حرفهای شخص مقابل نداشته و مرتبا گوشی خود را چک میکنید.
به خصوص اگر با کودکان یا فرزندان خود صحبت میکنید، رعایت این نکته بسیار مهم است چرا که آنها واقعا میخواهند حس کنند که حرفهایشان توسط شما شنیده میشود.
به هیچ وجه قضاوت نکنید
مهم ترین و سخت ترین بخش گوش دادن فعال این است که هرگز هیچ قضاوتی در مورد شخصیت مقابل خود نکنیم و نیز شروع به نتیجه گیری از حرفهای او نکنیم. وقتی دارید حرف کسی را میشنوید بایستی تمام مواضع شخصی خود را رها کرده و فقط گوش دهید. و تا وقتی شخص مقابل از شما جواب یا ایده ای نخواسته است سعی نکنید اینکار را انجام دهید.
هدف بسیاری از مردم از حرف زدن، فقط این است که شنیده شوند آنها تمایلی به اظهار نظر شما ندارند و نمیخواهند نصیحت های شما را بشنوند و از شما انتظار ندارند بلند شوید بروید مشکل آنها را حل کنید. بسیاری از این ما را در نظر نمیگیریم که اطلاعات و آگاهی ما از وضعیت آن شخص آنقدر کم است که نمیتوانیم به هیچ وجه نظر صحیحی بدهیم.
از بالا به آنها نگاه نکنید
وقتی متوجه شدید شخصی با مشکلی روبرو شده سعی نکنید آنرا دست آویزی قرار دهید و حس برتری به شما دست و از بالا به آنها نگاه کرده و سخن بگویید.
یادگیری مهارت گوش دادن، و صحیح گوش دادن به حرفهای دیگران، کلید موفقیت در روابط است اما این یادگیری یک پروسه ی طولانی مدت است و یک شبه انجام نمیشود، اما یادگیری آن برای همهی ما لازم است تا جامعه ای بهتر داشته باشیم و کسانی که در اطرافمان هستند حس کنند دارای ارزش اند. به این صورت حس امنیت در آنها ایجاد میشود.
مجله قرمز