آیا شما هم جزو افرادی هستید که وقتی از آنها میپرسند، آن اتفاق چند وقتِ پیش رخ داد یا این کار چقدر طول کشید، برآوردی تقریبی که در پاسخ خود بیان میکنید از پاسخ درست فاصلهی زیادی دارد؟ آیا همیشه دیر میکنید، چون فکر میکنید کارهای معمول صبحگاهیتان یا مسیر رفت، ۱۵ دقیقه طول میکشد، در حالی که در واقعیت، ۲۵ یا ۳۰ دقیقه زمان میبرد؟ آیا غذایی را که طبق دستور پخت، باید در ۳۰ دقیقه آماده شود، در ۵۰ دقیقه میپزید، چون زمان از دستتان در میرود؟ بعضی افراد، گذشت زمان را بهتر از دیگران تشخیص میدهند، ولی خوشبختانه، توانایی مدیریت وقت اکتسابی است و با انجام تمرینهایی میتوان این توانایی را در خود ایجاد کرد.
۱. تا حد امکان تمام ساعتهایتان را دقیق نگه دارید
همیشه ساعتهای رایانه، اتومبیل و گوشی همراه خود را بررسی کنید. وقتی به محیط جدیدی وارد میشوید، تمام ساعتها را بررسی و توجه کنید که آیا با ساعت شما مطابقت دارند یا خیر. وقتی در حال یادگیریِ مدیرت وقت هستید، همیشه یک ساعت مچی، تلفن همراه یا ساعت دیگری همراه خود داشته باشید. هر چه ساعتهای شما دقیقتر باشند، بهتر میتوانید توانایی مدیریت وقت را در خود تقویت کنید.
۲. ریتم شبانهروزیتان را تثبیت کنید
ما انسانها، یک ساعت درونی طبیعی داریم که فرآیندهای زیستی ما را منظم میکند. اگر این ریتم مختل شود، در تشخیص زمان با مشکل مواجه خواهیم شد و علاوه بر آن، اختلال در این ریتم میتواند اثراتی منفی روی سلامتی و بهرهوری ما بگذارد. برای بهینه نگه داشتن این ریتم طبیعی، باید برای خود برنامهای تنظیم کنید که در این برنامه خوردن، خوابیدن و قرار گرفتن در معرض نور طبیعی، در زمانهای تقریبا یکسانی در هر روز انجام شود.
۳. با فکر کردن به زمان حدس بزنید چه ساعتی از شبانهروز است
به یک ساعت مچی یا دیواری نگاه و سعی کنید، خودتان را تصحیح کنید. مثلا به خودتان بگویید: «فکر میکردم ساعت ۱۰ و ۲۰ دقیقه است، در حالی که الان ۱۰ و ۳۴ دقیقه است. پس من ۱۴ دقیقه عقبتر از زمان بودم.» در واقع، این ۱۴ دقیقه، شکاف حس زمان (time sense gap) شماست.
- شما میتوانید این کار را به یک عادت تبدیل کنید و آن را هر زمان و در برخورد با یک راهنما یا شی خاص (مانند تابلوی ایست، چراغ راهنمایی یا آینه) انجام دهید.
- اگر صبحها با صدای زنگ ساعت بیدار نمیشوید، میتوانید هنگام بیدار شدن، حدس بزنید چه زمانی از صبح است.
۴. در هر زمانی به ساعتی نگاه و زمان را یادداشت کنید
در حین انجام کارهای عادی و روزمرهی خود سعی کنید گذشت زمان را حدس بزنید. برای سنجش درست بودن حدستان، به ساعت نگاهی بیندازید و شکاف حس زمان خود را یادداشت کنید. وقتی در انجام این کار پیشرفت کردید، فواصل زمانی که حدس میزنید، تغییر دهید.
۵. وقتی انجام کاری با زمان معین را شروع میکنید (مانند خواندن یک فصل از کتاب، رانندگی کردن تا خانهی یکی از دوستان، دوش گرفتن)، طول انجام کارها را حدس بزنید
وقتی آن کار را انجام دادید، حدس بزنید انجام آن چقدر طول کشیده است. سپس به ساعت نگاهی بیندازید و بررسی کنید حدس اول و دومتان، چقدر از زمان واقعی صرف شده برای انجام آن کار فاصله داشته است.
۶. وقتی انجام کاری با چارچوب زمانی مشخصی را شروع میکنید (مانند آشپزی)، زمانسنجی را روی حد بالاییِ محدودهی زمانی لازم برای انجام آن کار تنظیم کنید
برای نمونه، اگر باید اُملت را در ۳ تا ۵ دقیقه آماده کنید، زمانسنجی را روی ۵ دقیقه تنظیم کنید. حدس بزنید چه وقت، ۳ یا ۴ دقیقه گذشته است. در این حالت اگر اشتباه کنید، زمانسنج به کمک شما میآید و مانع از سوختن املت میشود. با تمرین میتوانید مدت زمان لازم برای پختن املت را بفهمید. بسیاری از سرآشپزها نیز به همین صورت مدیریت وقت را در آشپزی یاد میگیرند.
۷. روند پیشرفت خود را در دفتری یادداشت کنید
هر وقت شکاف حس زمان را مشاهده میکنید، آن را یادداشت کنید. با یادداشت این موارد، ممکن است متوجه وجود الگویی شوید. مثلا ممکن است مشاهده کنید معمولا صبحها، حدود ۱۵ دقیقه از زمان عقب هستید و بعد از ظهرها، حدود ۳۰ دقیقه جلوتر از زمان واقعی هستید. شاید هم مانند بیشتر مردم، وقتی کاری یکنواخت و خستهکننده انجام میدهید، حس میکنید زمان بسیار آهسته میگذرد و وقتی سرتان شلوغ است یا کاری لذتبخش انجام میدهید، زمان برایتان سریعتر میگذرد. با ادامه این مقایسهها، مدیریت وقت و حس شما از زمان به میزان قابلتوجهی بهبود مییابد.