مغز برای پیشگیری از افکار ناخواسته، از اسید استفاده میکند
مغز برای به عقب راندن افکار ناخواسته از پیامرسانی شیمیایی به نام GABA استفاده می کند. مغز ما افکار و خاطراتی به ارزش طول عمر را ذخیره میکند. و اگر سازماندهی و ثبت آن میلیونها لحظات وظیفهی خودمان بود، مغز ما احتمالا بسیار شبیه به کشویی بنجل و اوراق به نظر میرسید و عمل میکرد.
به گزارش بیگ بنگ، هرگز نمی توانستیم فکر مورد نیاز خود را در زمان مناسب پیدا کنیم. در عوض، وقتی در آن کشو جستجو میکردیم، احتمالا در آن موقعیت با فکری کاملا اشتباه پیدا میکردیم. مغز شما افکار ناخواسته– مانند بوی زننده و ناخوشایند در آسانسور دیروز یا فلفل تند آتشین که در تمام شب معده شما را شما سوزانده است – را دور نگه می دارد. مغز، گذشته را دور میزند و وضوحی که در آن لحظه نیاز دارید را فراهم می کند. اما مغز هم مانند هر کسی که در کارش واقعا خوب است، بسیاری از اسرار تجاری خود را آشکار نمیکند. حداقل تاکنون این گونه بوده است.
GABA چیزها را مرتب می کند
محققان در مطالعه ای، ابزاری کلیدی را شناسایی کردند که مغز برای تمیز و درخشان کردن چیزها استفاده میکند: اسید. به ویژه GABA یا گاما آمینوبوتیریک اسید. برای این مطالعه، محققان دانشگاه کمبریج بررسی کردند که در مغز ۲۴ فرد جولنِ سالم، افکار چگونه سرکوب میشوند. بیشتر این اقدامات در هیپوکامپوس رخ داد. هیپوکامپوس ناحیهای است که خاطرات بلند مدت و کوتاه مدت را طبقهبندی میکند. محققان خاطر نشان کردند که وقتی مغز باید فکری را به عقب براند، GABA به سمت هیپوکامپوس می رود. هر چه میزان GABA در هیپوکامپوس فرد بیشتر باشد، افکارِ ناخواسته به طور مؤثرتری سرکوب میشوند.
به گفته دانشمندان در حالی که GABA برای برخی از افراد هدیهای واقعی است، برخی دیگر آنقدر خوششانس نیستند. محققان بیان دارند که میزانِ کمِ GABA منجر به افکار اشتباه و ذهنهای بیتحرک، و اساسا یک ذهن غیرسالم میشود. مغزی که میزان کمی GABA دارد، افکار و خاطرات را به سختی کنترل و سازماندهی میکند. جالبتر اینکه، این مطالعه ممکن است افرادی که از بیماریهای مربوط به از دست دادن کامل کنترل بر افکار و خاطراتشان رنج میبرند – مانند اسکیزوفرنی و آلزایمر – را بیشتر توضیح دهد.
البته، مبارزه با این بیماری ها احتمالا به معنی سفارش دادنِ سادهی گاما آمینوبوتیریک اسیدِ بیشتر، نیست. یکی از دلایل این است که این مطالعه فقط مراحل اولیهی شناسایی پیام رسان شیمیایی که مغز استفاده می کند را نشان می دهد – و دور از پی بردن به نحوهی تولید آن است. در واقع، دانشمندان کمبریج باید وسیلهای پیچیده حتی برای اندازهگیریِ این پیامرسان شیمیایی در هیپوکامپوس، توسعه دهند و در نهایت با استفاده از طیف سنج رزونانس مغناطیسی، محتوای شیمیایی مغز را آشکار سازند.
و به دلیلی دیگر، نتیجه گیریِ قطعی از گروه آزمایشیِ کوچکی از افراد سالم، دشوار است. اما این مطالعه حداقل کارهای مبهم و بلند مدت افکار و خاطرات را آشکار ساخت. و البته این دلیل دیگری است که قدردانِ معجزهای به نام مغز باشیم – و به خاطر تعهد مغز به تمیز کردن و مرتبسازی تمام به هم ریختگیها و آشفتگیهایمان، قدردانِ آن باشیم. جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Nature Communications منتشر شده است.
برگرفته از mnn