از زمانی که رزبری پای (Rasberry Pi) وارد بازار قطعات کامپیوتری شد توجه بسیاری از افراد از جمله مهندسان، گیک‌ها و بازی‌خورها را به خود جلب کرد. یک کامپیوتر کامل تنها با قیمت 35 دلار؟! به نظر مسخره می‌آید ولی واقعاً شما یک کامپیوتر را می‌توانید همیشه در جیب خود داشته باشید، اما دقیقاً این چه وسیله‌ای است؟ چه کسی آن را ساخته؟ به چه کار می‌آید؟ مشخصات آن چیست؟ و خیلی سوال‌های دیگر که ما سعی می‌کنیم به آن‌ها جواب دهیم.

1) رزبری پای چیست؟

رزبری پای کامپیوتری به اندازه کارت اعتباری است که قیمتی حدود 5 الی 35 دلار دارد. این کامپیوتر می‌تواند کارایی همانند کامپیوترهای رومیزی داشته باشد و یا با آن می‌توان دستگاه‌های هوشمند را ساخت.

در اصل Rasberry Pi به عنوان کامپیوترهای کوچک برای تدریس برنامه نویسی به دانش‌آموزان ساخته شد. در سال‌های بعد از ورود آن به بازار، مهندسان و کارشناسان کامپیوتر پتانسیل واقعی این رایانه تک بردی را کشف کردند و در حال حاضر رزبری پای یکی از محبوب‌ترین آیتم‌های فناوری در جهان می‌باشد. شما می‌توانید با اضافه کردن دستگاه‌های دیگر مانند دوربین یا نمایشگر لمسی قابلیت‌های کامپیوتر Rasberry Pi را بالا ببرید.


2) خالق رزبری کیست؟ 

موسسه رزبری پای در سال 2008 میلادی توسط تکنسین‌ها و افراد آکادمیک (ابن آپتون، راب مولینز، جک لانگ، پیت لوماس، آلان مایکرافت و دیوید برابن) تاسیس شد. هدف اصلی این شرکت بالا بردن اطلاعات دانش‌‌آموزان در علوم رایانه بود که توانستند با تولید کامپیوتری بسیار ارزان قیمت و ساده به این هدف پاسخ دهند. تصویر بالا «ابن آپتون» را با یک کامپیوتر Rasberry Pi نشان می‌دهد. در حال حاضر تعداد کمی از افراد ذکر شده در بالا در این شرکت فعالیت دارند ولی ابن آپتون (یکی از بنیان‌گذاران این کامپیوتر) مدیرعامل فعلی رزبری پای است.


3) چرا نام Rasberry Pi را انتخاب کردند؟

انتخاب اسم میوه رزبری دنباله رو اسم دیگر کمپانی‌های کامپیوتر مانند اپل (Apple)، سیستم کامپیوترهای نارنگی (Tangerine Computer Systems)، کامپیوترهای زردآلو (Apricot Computers) و فندوقی بلوط (Acorn) بود. ایده اصلی کلمه پای (Pi) از کامپیوترهای کوچکی که تنها زبان برنامه نویسی پایتون را پشتیبانی می‌کنند، آمده است. در یکی از مصاحبه‌های خبری ابن آپتون اعلام کرده بود که هیچ وقت هدف اصلی ساخت کامپیوتر برای کارهای معمولی نبوده، با وجود اینکه این کامپیوتر می‌تواند جوابگوی نیازهای روزمره باشد؛ هدف اصلی این کمپانی، تولید کامپیوتری برای یادگیری برنامه نویسی دانش‌آموزان بوده‌ است.


4) زمان ورود رزبری پای به بازار کی بود؟ 

برای اولین بار نسخه تجاری رزبری پای 30 بهمن سال 1390 معرفی شد و ده روز بعد فروش آن آغاز شد. اولین کامپیوترهای Rasberry Pi مجهز به سیستم عامل لینوکس، رم 256 مگابایت و یک پورت یو اس بی بودند که با نام مدل ای (Model A) به فروش رفتند.


5) چه تفاوتی بین مدل‌های رزبری پای وجود دارد؟

نامگذاری مدل‌های رزبری پای مقداری گیج کننده است. دو دسته بندی برای نامگذاری مدل‌ها وجود دارد. پای 1، پای 2 و پای 3 نشان نسل‌های مختلف است مدل‌های پای 1 بین سال‌های 2012 الی 2014، مدل‌های پای 2 سال 2015 و مدل‌های پای 3 از سال 2016 به بعد تولید شدند، بنابراین مدل‌های 3 به روزترین نسخه‌های موجود در بازار و بهتر از مدل‌های پای 1 و پای 2 می‌باشند.

مدل A ،A+ و B ،B+ مشخص کننده قدرت و ویژگی‌های کامپیوترهای Rasberry Pi می‌باشند و داشتن مدل A به معنای بهتر بودن از مدل B نیست. مدل دیگری به نام رزبری پای زیرو (Zero) موجود است که برای پروژه‌های ساده با قیمت 5 دلار به فروش می‌رود که نمی‌توان آن را با مدل‌های A و B مقایسه کرد، به علاوه این مدل دیگر در بازار موجود نیست. در تصویر بالا ویژگی‌ها و قیمت مدل‌های مختلف کامپیوترهای رزبری پای آورده شده‌ است.


6) کجا می‌توان از رزبری پای استفاده کرد؟ 

رزبری پای توانست توجه جامعه جهانی از هر قشر کاری را به خود جلب کند. در حال حاضر دو کامپیوتر رزبری پای در حال گردش به دور زمین هستند که آزمایشات ایستگاه فضایی بین‌المللی را انجام می‌دهند. به زودی پروژه استرو پای (Astro Pi) یک فضانورد انگلیسی «تیم پیک» به فضا می‌فرستد، در این پروژه از دانش‌آموزان انگلیسی خواسته شده تا برنامه‌ای برای آزمایشاتی که وی می‌تواند در فضا انجام دهند را بنویسند.

یکی دیگر از پروژه‌های رزبری پای روی زمین! تیمی از دانشجویان مهندسی کامپیوتر دانشگاه ساوت‌همپتون 64 دستگاه Rasberry Pi را کنار هم قرار می‌دهند تا ابررایانه خود را بسازند. هر پای حافظه 16 گیگابایتی دارد که روی هم می‌شود 1 ترابایت، سازندگان این ابررایانه اعلام کردند ساخت این ابررایانه همانند پازل‌های بازی لگو می‌باشد که می‌تواند پروژه‌ای ایده‌آل برای مدارس باشد.

به علاوه گروهی از گیگ‌ها در حال ساخت قایق خودران بدون سرنشین هستند که از رزبری پای به عنوان مغز این وسیله استفاده کرده‌اند. به زودی این قایق خودران وارد آبهای اقیانوس اطلس می‌شود تا داده‌های علمی را جمع‌آوری کند. اسم این پروژه بسیار جالب FishPi است. در حال حاضر پروژه‌های زیادی در سراسر جهان از رزبری پای استفاده می‌‌کنند.


7) Rasberry Pi به چه کاری می‌آید؟ 

شما می‌توانید از رزبری پای برای کارهای مختلف استفاده کنید، برای مثال:

  • به فرزندانتان برنامه نویسی یاد بدهید یا خودتان یاد بگیرید
  • به عنوان کامپیوتر رومیزی از آن استفاده کنید
  • کنسول بازی یکپارچه خود را درست کنید
  • با رزپلکس (Rasplex) سیستم صوتی و تصویری یا دستگاه دانلود خود را بسازید
  • دوربین مدار بسته خود را با رزبری پای بسازید
  • رادیو اف‌ام (FM) یا ساعت جهانی خود را با زیرو پای بسازید
  • دوربینی ارزان قیمت با قابلیت زمان گریز را بسازید

با استفاده از Rasberry Pi می‌توانید دستگاه‌های جدید و متفاوتی بسازید، تنها کافی است در گوگل کمی جستجو کنید.


8) چه تعداد رزبری پای به فروش رفته؟ 

آخرین آمار فروش Rasberry Pi در بهمن ماه سال گذشته نشان داد که بیش از 8 میلیون دستگاه رزبری پای به فروش رفته که بیش از سه میلیون دستگاه آن مدل رزبری پای 2 بوده که تنها در کمتر از یک سال ورود به بازار فروخته شده‌اند. بنا به گزارش گاردین، بهترین فروش دستگاه‌های کامپیوتری در طول تاریخ برای انگلستان متعلق به رزبری پای می‌باشد.


9) از کجا می‌توان رزبری پای را خرید؟ 

شما می‌توانید سری به فروشگاه‌‌های آنلاین بزنید یا اگر در خارج از کشور زندگی می‌کنید می‌توانید از آمازون (Amazon)، ای‌بی (Ebay) یا سه فروشگاه رسمی فروش رزبری پای: RS Online، Think Allied و Element 14 کامپیوتر خود را خریداری کنید. امروزه بسیاری از متقاضیان به دنبال خرید Rasberry Pi 3 مدل B هستند که 35 دلار قیمت دارد و مجهز به وای فای، بلوتوث و پورت اینترانت هم است.


چه چیز دیگری درباره رزبری پای می‌خواهید بدانید؟ تقریباً اطلاعات پایه و اصلی Rasberry Pi را برایتان معرفی کردیم.

digiro

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *