ورود به هفته نوزدهم بارداری، نشان دهنده این است که شما توانسته اید نیمی از بارداری خود را با موفقیت پشت سر بگذارید. اکنون دیگر تغییرات بارداری در ظاهر شما هم هویدا است و دیگران می توانند با توجه به ظاهر شما به بارداریتان پی ببرند. در این مطلب به بیان توصیه ها و مراقبت ها در هفته نوزدهم بارداری خواهیم پرداخت.
کودک شما در هفته نوزدهم بارداری چگونه تغییر می کند؟
دستها و پاهای کودک شما در موقعیت صحیح نسبت به یکدیگر و همچنین نسبت به کل بدن او قرار دارند. کلیه های او به تولید ادرار ادامه می دهند و موهای او در حال جوانه زدن است. این دوره برای رشد اندامهای حسی او بسیار حساس است؛ مغز او قسمتهای ویژه ای برای بویایی، چشایی، شنوایی، بینایی و لامسه ایجاد می کند. اگر فرزند شما دختر باشد هم اکنون حدود ۶ میلیون تخمک در تخمدانهای او موجود است. تعداد تخمکها به تدریج کم می شود تا اینکه در زمان تولد به کمتر از ۲ میلیون می رسد.
اندازه جنین در هفته نوزدهم بارداری:
به عنوان مادر باردار به یاد داشته باشید که اندازه جنین شما در هفته نوزدهم بارداری، از نظر چشمی به اندازه یک سیب متوسط می باشد. اندازه قد او حدود هم در این هفته از دوران بارداری ۶ اینچ (حدود ۱۵ سانتی متر) و اندازه وزنش در حدود ۵/۸ اونس (حدود ۲۵۰ گرم) خواهد بود.
تغییرات بدنی مادر در هفته نوزدهم بارداری:
با آغاز هفته نوزدهم بارداری، رحم مادر حامله بیشتر رشد کرده و خود را به ناف خواهد رساند. این تغییرات به وجود آمده در رحم مادران باردار مانند یک ساعت شنی، تا زمان زایمان او بدون توقف ادامه خواهد داشت. اما نگران نباشید! چون شما مادر باردار می توانید پس از اتمام روند زایمان خود، با کمی تلاش فرم بدن خود را به شرایط قبل از دوران بارداری برگردانید.
علائم طبیعی بدن مادر در هفته نوزدهم بارداری
۱- افزایش میزان درد در رباط ها
شما هم ممکن است مانند اکثر مادران باردار، درد شدیدی را در ناحیه شکم، یا لگن خود و یا در هر دو آن ها، به طور هم زمان تجربه کنید. فشاری که از رشد جنین و بزرگ تر شدن او به عضلات نگهدارنده رحم مادر وارد می شود، باعث ایجاد درد در شکم مادر باردار خواهد شد.
۲- خستگی و تنگی نفس
این مشکل، مربوط به سیستم گردش خون مادر می شود، چون قلب هر مادر بارداری نه تنها خون را به بدن خود مادر می رساند، بلکه از طریق بند ناف هم این خون رسانی به جنین انجام می گیرد.
۳- سوزش سر دل
سوزش سر دل در مادران باردار مشکلی است که می توان ادعا کرد که تا پایان این دوره، با آن ها همراه خواهد بود. این مشکل با صرف هر وعده غذایی، با احساس دردناک سوزش در قفسه سینه مادران باردار، خود را نشان خواهد داد.
راه حل:
حتما به عنوان یک مادر باردار قبل از هر اقدامی برای پیدا کردن راه حل این مشکل، با پزشک معالج خود برای ایمنی بیشتر مشاوره کنید. جالب است بدانید که نوشیدن یک لیوان شیر سرد راه حلی ساده است که در دوران بارداری، برای آرام کردن سوزش سر دل مادران باردار در نظر گرفته شده است.
۴- احساس چسبندگی و عرق زیاد
درجه حرارت درونی بدن هر مادری در این دوره بالاتر خواهد رفت. حتی در برخی موارد ممکن است مادر باردار نیاز به استفاده از کولر و لباس های بسیار نازک برای مقابله با ناراحتی ناشی از افزایش دمای بدن خود داشته باشد.
۵- افزایش بیش از حد ارتفاع رحم مادر:
خوب است شما مادر باردار بدانید که قبل از آغاز دوران بارداری، اندازه رحم شما به اندازه مشتتان بوده و به راحتی در لگن شما جای می گرفت. در چنین شرایطی، رحم شما به سادگی می توانست خود را با چسباندن به قسمت پایین لگن نگه دارد.
به عنوان یک مادر باردار به یاد داشته باشید قسمت بالای رحم شما که با عنوان “فوندوس” شناخته شده می شود، بخشی است که در دوران بارداری یک مادر بیشتر از سایر قسمت ها رشد خواهد کرد. جالب است بدانید که افزایش ارتفاع رحم در هر مادر بارداری، تضمینی برای حفظ جنین از تغییرات به وجود آمده در بدن شما و محیط بیرون می باشد.
۶- Braxton یا انقباضات شدید:
گاهی اوقات حدودا در هفته نوزدهم بارداری، ممکن است عضلات رحم مادر حالت سفتی پیدا کند. اگر در این زمان، شما دست خود را بر روی شکمتان بگذارید، سخت شدن عضلات رحم خود را به دلیل انقباضات شدید، به خوبی احساس خواهید کرد. این انقباضات معمولا حدود ۳۰ دقیقه طول می کشد و ممکن است در هر ۳۰ الی ۵۰ دقیقه، یک بار اتفاق بیافتد. از آن جایی که این دردها باعث احساس ناراحتی زیادی در مادر باردار نمی شود، از این رو حتی ممکن است شما به عنوان یک مادر حامله متوجه بروز آن نشده و به دنبال درمان این مشکل خود هم نباشید.
جالب است بدانید که بروز این انقباضات در رحم مادر باردار، به قوی شدن عضلات رحمی او کمک خواهد کرد. همچنین، انقباضات Braxton با روشی مشابه در جنین شما هم به عنوان ماساژ سریع بر روی پوست او عمل خواهد کرد. در واقع، این انقباضات به گردش خون بهتر در جنین داخل رحم شما کمک کرده و هشداری است که جنین را از صدمات و آسیب ها دور نگه دارد.
شما مادر باردار به یاد داشته باشید که با پیشرفت بارداری، این انقباضات شدیدتر شده و حتی در برخی مواقع، می تواند برای سلامتی مادر باردار و فرزند داخل رحم او دردناک هم باشد. به همین دلیل ممکن است به آسانی، این دردها را با انقباضات زایمان زودرس اشتباه گرفته شود. شما به عنوان یک مادر باردار می توانید با انجام بعضی از فعالیت ها، تغییر در نحوه راه رفتن و پیاده روی آرام در اطراف محیط زندگی خود به منظور استراحت عضلات خود، انقباضات Braxton را به حداقل کاهش دهید و یا حتی در برخی مواقع آن را به طور کامل از بین ببرید.
سایر علائم عبارتند از:
به وجود آمدن تغییرات اساسی در اندازه پستان های مادر باردار و تولید شیر آغوز از آن ها
- احتباس مایعات در بدن مادر باردار
- افزایش درد کمر و پشت در مادران باردار
- سندرم پای بی قرار
- خونریزی لثه در مادران باردار
- احساس مداوم طعم ناخوشایند در دهان مادر باردار
- به وجود آمدن تغییرات اساسی در ظاهر بدن مادر باردار مانند پوست، ناخن و مو
- افزایش احتمال مبتلا شدن به سرماخوردگی و مشکلات سینوسی در مادران باردار
- به وجود آمدن تغییرات شدید در ترشحات مهبل (واژن)
- به وجود آمدن فراز و نشیب شدید در میزان میل جنسی مادران باردار
ورزش در هفته نوزدهم بارداری
اگر کمرتان برایتان مشکل ساز شده، تمرین زیر را انجام دهید:
روی یک صندلی یا روی زمین بنشینید و پاهای خود را دراز کنید و به آرامی سر خود را به طرف زانوها برده و با دو دست خود به طرف انگشتان پاها متمایل شوید تا جایی که فشاری به شما نیاورد و برایتان راحت باشد و دوباره به آرامی به حالت اولیه بازگردید.
تغذیه مناسب برای مادر و جنین در هفته نوزدهم بارداری
شما مادر باردار به یاد داشته باشید که سبزیجات دارای برگ سبز، از ارکان های اساسی تغذیه مادران در دوران بارداری هستند. با مصرف مواد مغذی، بسیاری از املاح مانند فیبر، کلسیم، فولات، آهن و ویتامین C مورد نیاز بدن شما و جنین داخل رحمتان تامین خواهد شد. همچنین گوشت قرمز، میوه های تازه، عدس و غلات و حبوبات هم باید در رژیم غذایی مادران حامله گنجانده شود.
آیا داروهای گیاهی در هفته نوزدهم بارداری مجاز است؟ بیشتر افراد فکر می کنند داروهای گیاهی در همه حال مجاز هستند. باید بدانید برخی داروهای گیاهی مانند قرص ها در طول بارداری ضرر دارند. گاهی مصرف این داروهای گیاهی پیش از بارداری مشکلی ایجاد نمی کرده است اما در طول بارداری می تواند موجب سقط جنین، زایمان زودرس، انقباضات رحم یا ایجاد جراحت در جنین شود.
لیستی از گیاهان دارویی ناامن عبارتند از:
- برگ نخل اره – بادبزنی
- گلدن
- افدرا
- Yohimbe
- گل شور
- Cohosh سیاه
- Cohosh آبی
- بابونه رومی
- پونه
- قاصدک
- بابونه آلمانی
- گزنه
- آلوئه را
- جینسنگ (آمریکا و کره ای)
- گل پامچال
- گاوچشم یا گل مینا
- کاوا کاوا
توصیه های مذهبی در هفته نوزدهم بارداری
برای نظافت پستان ها باید آنها را روزی یک بار با آب و صابون شسته و ماساژ دهید. از ماه چهارم به بعد پستان ها ترشحاتی دارند ک شستشوی آنها از روی لباس الزامی است زیرا عامل بیماری هستند. هر روز یک سیر عرق بیدمشک و ۵۰ گرم شکر و ۵ گرم تخم فرنجمشک و نیم کیلو آب سیب درختی را شربت کرده و میل کنید. این شربت برای تقویت قلب و اعصاب و صحت مزاج و خوش آب و رنگی طفل موثر است و باعث تولد نوزادی محکم و سالم و بانشاط و باهوش و زیبا خواهد شد.
هشدار ها در هفته نوزدهم باداری
باید بدانید که علائم هشدار دهنده از وجود مشکلی خبر می دهد که در زیر به مواردی از آن ها اشاره می شود :
۱- خونریزی از مهبل:
لکه کوچک خون آن هم بعد از نزدیکی در طی اولین ۱۸ هفته چیزی نیست که درباره اش نگران نباشید . اما خونریزی زیاد شما علامت سقط جنین ( در سه ماه اول ) مشکلات جفت ( سه ماهه دوم ) یا زایمان زودرس می باشد .
۲- ترشحاتی از واژن:
این وضعیت تقریبا نگران کننده است . بنابراین اگر ترشحات رحمی دارید سریع به پزشک اطلاع دهید. شاید این نشانه پارگی زود هنگام لایه ها یا گردن رحم باشد .
۳- انقباضاتی در اوایل بارداری:
انقباضات پراکنده معمولا ” براکستون هیکز ” به معنای زایمان می باشد، به خصوص اگر بیش از ۴ انقباض در ساعت داشته باشید.
۴- دل پیچه و درد های شکمی:
چنانچه دردهای بی وقفه ای را در شکمتان احساس می کنید به پزشک اطلاع دهید شاید وقت زایمان باشد.
۵- تهوع شدید:
این که تا چه حد باید نگران تهوع و استفراغ خود باشید، به علت آن بستگی دارد. اگر زخم معده دارید پس خودتان علت تهوعتان را می دانید. با وجود ترسی که دارید ، اما حالتان خوب خواهد شد. اگر میزان تهوعتان خیلی زیاد است و نمی توانید جلوی بیرون ریختن آن را بگیرید، باید فورا به پزشک اطلاع دهید، زیرا ممکن است بدنتان بی آب شود. اگر علت تهوع خود را نمی دانید ، حتما به پزشک اطلاع دهید، تا وی دلیل آن را مشخص کند.
۶- سردرد و سرگیجه شدید و تاری دید:
مشاهده هریک از این علائم، ارزش آن را دارد که تلفنی با پزشک مشورت کنید، زیرا این نشانه ها می تواند علامت دل پیچگی های بارداری یا بیماری های غیر مرتبط با بارداری باشند.
بایدها
از همسرتان بخواهید که در جلسات معاینه پزشکی همراه شما باشد. نظر او را در مورد تصمیمات مختلف جویا شوید، مثلا کدام تخت را بخرید یا اتاقش را چه رنگی کنید. در دوران بارداری به همسرتان نقش هدایتی بدهید. اجباری وجود ندارد که او تحت حرف ها و دستورات مادر، خواهر یا دوست شما قرار بگیرد. با او درباره پدر شدن صحبت کنید. تشویقش کنید تا دستش را روی شکم شما بگذارد و زمانی که جنینتان لگد می زند کنارش باشید. از او بخواهید با جنینتان صحبت کند زیرا بر اساس تحقیقات نوزادان وقتی متولد می شوند صدای والدین خود را می شناسند.
نبایدها
شستشوی مهبل گاهی در دوران بارداری خیلی بد است. مهبل گاهی دارای باکتری های خوب و بدی است که شستن بیش از حد با آب و سایر مایعات می تواند آن را تحریک کند. از همه مهمتر این که شستن می تواند تعادل باکتری ها را تغییر دهد که باعث عفونت در مهبل و مثانه می شود.
نکاتی برای پدرها در هفته نوزدهم بارداری:
– همراه با همسرتان شامی مجلل بخورید. غذا خوردن با آرامش و بالا نیاوردن باعث می شود همسرتان لذت ببرد.
– تغییراتی حیاتی در هفته نوزدهم بارداری اتفاق می افتد. بهتر است از هر لحظه لذت ببرید.
– جنین آنچه شما حس می کنید را حس می کند. سعی کنید خوشحال باشید و به جنین بیاموزید خوشحال باشد.