پژوهشگران دانشگاه کارنگی بر این باور هستند که با کمک گرفتن از شبکههای عمیق عصبی و با اسکن مغز این امکان وجود دارد تا به پیشبینی تفکرات انسانها پرداخت. در همین ارتباط گروهی از پژوهشگران این دانشگاه در حال کار روی طراحی سامانهای هستند که قادر است از طریق پویش مغزی، تفکرات پیچیده را تحلیل کرده و در قالب جملاتی به تشریح این تفکرات بپردازد.
این سامانه قادر است با استفاده از دستگاه تصویربرداری بازآوایی مغناطیسی موسوم به fMRI اطلاعات را جمعآوری کرده و در ادامه از الگوریتمهای یادگیری ماشینی به منظور مشخص کردن و گاها مهندسی معکوس بلوکهای ساختمانی مغز به منظور پیشبینی افکار پیچیده استفاده کند. پروفسور مارسل جاست، سرپرست این گروه تحقیقاتی و استاد روانشناسی دانشگاه کارنگی در این ارتباط گفته است: «یکی از مهمترین ویژگی ذهن انسان این است که میتواند مفاهیم منحصر به فرد را با تفکرات پیچیده ادغام کند.
بهطور مثال انسانها نه تنها قادر هستند به واژهای همچون موز فکر کنند، بلکه قادر هستند به این موضوع فکر کنند که تمایل دارم بعدازظهر با دوستانم موز بخورم. این هنر ادغام کردن مفاهیم با تفکرات پیچیده مختص انسان است. اما سرانجام موفق شدیم از طریق سیگنال fMRI راهی برای مشاهده این تفکرات پیدا کنیم. چنین دستاوردی به ما کمک میکند تا اطلاع پیدا کنیم تفکرات بر مبنای چه الگویی ساخته میشوند و چه رابطهای میان الگوهای فعالیت مغزی و تفکرات وجود دارد.»
این تیم از پژوهشگران موفق شدهاند فعالیتهای مختلف مغزی که بر مبنای 240 رخداد پیچیده به وجود آمده بود را از طریق الگوریتم فوق شناسایی کنند. تفکراتی که پیرامون مکانها، تعاملات اجتماعی، اشخاص و فعالیتهای فیزیکی قرار داشت. جالب آنکه این گروه نه تنها موفق شدند به پیشبینی تفکرات بپردازند بلکه موفق شدند موضوعات متنوعی که در بازههای زمانی مشخص به آنها فکر میشود و حتا ترتیب جملات خاصی که در ذهن افراد تداعی میشود را به درستی تشخیص دهند. این گروه اعلام داشتهاند که در بررسیهای اولیه این الگوریتم موفق شده است با دقت 87 درصد به پیشبینی تفکرات بپردازد.