پیشگیری و درمان بیماری ام اس
بیماری ام اس یکی از بیماری های خودایمنی است، در این بیماری سیستم ایمنی بدن باعث آسیب رسیدن به اعصاب و نخاع می شود. در این مقاله اطلاعات کاملی در خصوص نحوه تشخیص، جلوگیری و راه های درمان بیماری ام اس را آماده کرده ایم. توصیه می کنیم که حتما این مقاله را مطالعه کنید و از دست ندهید. با ما همراه شوید.
روش های تشخیص بیماری ام اس
۱- گوش دادن پزشک به شکایات بیمار، مخصوصا بیمارانی که مشکوک به ام اس هستند.
شاید یکی از ساده ترین، اما در عین حال اصلی ترین راه تشخیص بیماری ام اس، خوب گوش دادن پزشک به شکایات بیمارانی است که تا حدی علایم مربوط به ام اس را گزارش می کنند.
گاهی اوقات برخی افراد به پزشک مراجعه می کنند و هیچ علامتی از ام اس را گزارش نمی کنند، اما از علائمی مانند دست و پا چلفتی شدن، پرش های عضلانی غیرارادی و تکان خوردن غیرارادی عضلات شکایت می کنند.
ممکن است بیمار علائمی نامربوط را هم گزارش کند و متاسفانه برخی موارد، پزشک علایم را جدی نمی گیرد و پس از مدتی که بیمار با علایمی وخیم تر مراجعه می کند، شاید فرصت طلایی درمان او، طی این مدت از دست برود.
گاهی اوقات مشاهده می شود که برخی از خانم ها علایم مربوط به ام اس را طی دوران یائسگی تجربه می کنند و اگر پزشک متخصص به خوبی شکایات بیمار را نشنود و علایم بیماری را در نظر نگیرد، ممکن است آنها را با هم یکی بگیرد و در تشخیص اشتباه کند.
۲- ارجاع دادن بیمار به متخصص مغز و اعصاب
گاهی اوقات بیماران به پزشک عمومی و یا دیگر تخصص ها مراجعه می کنند و از علایمی شبیه به ام اس نزد آنان شکایت می کنند. این گروه از پزشکان باید بلافاصله بیمار را به متخصص مغز و اعصاب ارجاع دهند تا هر چه زودتر فرایند درمانی برای او انجام گیرد.
۳- ام آر آی
انجام MRI از مغز و ستون فقرات بیماران مشکوک به ام اس می تواند نقش مهمی را در تشخیص این بیماری ایفا کند. متخصص مغز و اعصاب (نورولوژیست) و متخصص رادیولوژی (رادیولوژیست) می توانند با مشاهده عکس MRI تشخیص بیماری ام اس را بدهند.
در MRI بیماران ام اسی، لایه محافظ اطراف مغز و نخاع دچار آسیب شده و اصطلاحا دمیلینه می شود.
۴- بررسی مایع نخاع
متخصص مغز و اعصاب با گرفتن مایع مغزی نخاعی از درون نخاع (در پشت کمر) و بررسی آن می تواند بیماری ام اس را تشخیص دهد. این کار می تواند بر اساس تجویز پزشک و در مطب او با بیهوشی خفیف انجام گیرد (به صورت سرپایی).
به افرادی که مایع مغزی نخاعی از آنها گرفته می شود توصیه می شود مقدار زیادی کافئین بنوشند تا بدن آنها مواد از دست رفته خود را بازسازی کند. حتما این کار باید تحت نظر و تجویز متخصص مغز و اعصاب انجام گیرد، در غیر این صورت فرد با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد.
۵- تشخیص نسبی چشم پزشک
چشم پزشکان باید بسیار هوشیار باشند و به محض اینکه در طی معاینه، به ام اس فردی مشکوک شدند برای بررسی بیشتر او را به متخصص اعصاب ارجاع دهند تا در صورت اثبات ام اس، بلافاصله درمان برای او انجام گیرد.
تقریبا ۹۰ درصد افراد مبتلا به بیماری ام اس از تاری دید و دوبینی و مشکلات بینایی رنج می برند
۶- انجام آزمایشات زیر
انجام آزمایشات و معاینات فیزیکی و عصبی شامل:
۱) MRI
۲) تست مایع نخاعی
۳) آزمون الکتروفیزیولوژیک
این ۳ تست و تستهای دیگر به پزشک در تأیید ام اس کمک میکنند.
۵ عاملی که باعث افزایش خطر ابتلا به ام اس می شوند
سیگار کشیدن (Smoking ) و رابطه آن با بیماری ام اس
افراد سیگاری و سیگاری سابق احتمال بیشتری برای ابتلای به این بیماری نسبت به افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند، دارند. سیگار کشیدن بیشتر شما ، شانس شما را برای تشخیص این بیماری بیشتر می کند.
سن (Age )
شما می توانید تقریبا در هر سنی به عنوان یک بیمار مبتلا به ام اس تشخیص داده شوید، اما آن را به احتمال زیاد این بیماری معمولا در سنین ۲۰ تا ۵۰، بدن انسان را مورد تهاجم قرار می دهد.
کمبود ویتامین دی (Low vitamin D )
بدن ما با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، فرم فعال ویتامین دی (D۳) را تولید می کند (دیگر منابع غنی از ویتامین دی مرکبات، شیر، تخم مرغ، ماهی ،گوشت قرمز و… است) ، بنابراین کسانی که نزدیک تر به قطب های زمین زندگی می کنند، نسبت به کسانی که نزدیک به خط استوا زندگی می کنند، بیشتر احتمال دارد که به بیماری ام اس مبتلا شوند.
اگر شما یک بیماری خود ایمنی دیگری دارید:
بیماری های خود ایمنی تمایل به جمع شدن و هم افزایی دارند ، بنابراین اگر شما به یک بیماری خود ایمنی مبتلا شوید ، در شما ممکن است دیگر بیماری های خود ایمنی نیز گسترش یابد.
جنسیت(Gender)
تحقیقات نشان می دهد که این بیماری در زنان، بسیار شایع تر از مردان است و در بیماری های خود ایمنی آنها دو تا سه برابر بیشتر از مردان، بروز می یابد.
پیشگیری از بیماری ام اس
هر چند راه شناخته شده ای برای پیشگیری وجود ندارد اما راهکار زیر توصیه می شود.
۱-چربیهای اُمگا ۳ و اُمگا ۶ منبع غذایی اصلی اسیدهای چرب هستند. اُمگا۳ مانند: انواع ماهی بهخصوص ماهی ساردین و سالمون است و سایر منابع غذایی آن روغن سویا و کانولا، جوانه گندم، گردو، روغن تخم کتان، سبزیجات برگ سبز و روغن کبد ماهی میباشند. اسیدهای چرب اُمگا ۶ نیز در روغنهای غیر اشباع گیاهی مثل: روغن ذرت، روغن کانولا، روغن سویا، روغن بادام زمینی و روغن آفتابگردان وجود دارد.
۲- میوهها و سبزیهای تازه (سبزیهای دارای برگ سبز پررنگ)
۳- جوانهها، خصوصاً جوانه یونجه كه باید موقع شروع به جوانه زدن مصرف شود.
۴- پودر جلبك آبهای تازه که به صورت بسته بندی شده در برخی فروشگاهها موجود است.
۵- مصرف آب تصفیه شده ۲ لیتر (۸ لیوان) در روز، سایر چایهای گیاهی بهجای چای معمولی و آب میوه های رقیق شده بسیار ضروری هستند.
درمان ام اس با راه های ساده
۱- انجیر؛ شبی هفت عدد انجیر خیس خورده دریک لیوان آب که هم آب هم انجیر خورده شود
۲- زیتون؛ هفت عدد زیتون صبح ناشتا و هفت عدد زیتون شب دو ساعت بعد از شام (زیتون شور غیر کارخانه ای)
۳- چرب کرد مواضعی که دچار ضعف حسی و حرکتی شده اند با روغن زیتون بودار
۴- پرهیز از بوهای سرد و بوهای صنعتی به همراه داشتن عطر گل محمدی و استشمام مداوم آن بسیار سودمند است
۵- استفاده از ملین ها و هضم کننده ها برای سالم نگه داشتن دستگاه گوارش
۶- هفته ای یک قاشق مربا خوری زعفران می تواند به درمان بیماری ام اس کمک زیادی کند.
این، دانشمندان موفق به کشف مادهای در زعفران شدهاند که در درمان بیماریها، بویژه درمان بیماری ام اس و تصلب شرایین موثر است. ماده درمانگر زعفران که کروسین نام دارد در حفاظت از سلول های مغزی نقش دارد و مانع آسیب به سلول های مغزی میشود که چربی تولید می کنند.چربی تولیدی در سلولهای مغز، همانند عایق و روکش در اطراف اعصاب مغز عمل می کند. در بیماری ام اس، به دلیل تورم سلولهای مغزی این عایق محافظتی از بین می رود.بر اساس یافتههای محققان، مصرف زعفران که حاوی کروسین است، میتواند تورم و فشار سلولی را که منجر به از بین رفتن عایق و تصلب شرائین در مغز میشود را تا حد زیادی در بیماران مبتلا به ام اس را کاهش دهد.نتایج این پژوهش که در نشریه ایمونولوژی امریکا به چاپ رسید، که امیدهای تازه ای را در جهت تولید داروهای جدید برای درمان بیماری ام اس به همراه داشته است.
۷- بیماران مبتلا به “ام اس” با گیاه جین سنگ قابل کاهش و درمان می باشد.
ترکیبات شیمیایی: این گیاه دارای گلوکوزیدهای استروئیدی به نام پاناکیلون، یک ساپونین به نام پاناکسوزید یا پاناکسین، مواد صابونی، یک اسانس روغنی فرار به نام پاناسین و یک هورمون و ویتامین B و ویتامین D، ترکیبات استیلنی، استرول ها و سرانجام یک گلوکوزید به نام جینسینگ می باشد. علاوه بر این جینسنگ سرشار از ویتامینهای A ، B۶ و فلز روی است. که این گیاه در درمان و کاهش بیماری ام اس کمک شایانی میکند..
۸- روزی یک مشت در روز گیاه خرفه در درمان ام اس
یکی دیگر از این درمان ها “گیاه خرفه” است. این گیاه به دلیل داشتن منیزیم به تنهایی بیماری MS را درمان می کند. چون مقدار منیزیم آن بسیار بالا است که ۳۷۵ میلی گرم منیزیم دارد ، این کمپلکس های ایمنی دستگاه ایمنی بدن را تحریک کرده تا به بدن حمله کند که منجر به آسیب رساندن به بافت ها می شود.
۹- یکی از گیاهان برای درمان “ام اس” که تا ۹۰ درصد بهبودی را ایجاد کرده است، یک مشت در روز گیاه گزنه می باشد.
خوردن گیاه خشک گزنه میتواند در درمان ام اس بسیار موثر باشد و هروز یک قاشق چایخوری در اب میوه بریزید و میل کنید.. ، و همچنین استفاده روزانه مبتلايان به ام . اس از گياه شاهدانه موجب كاهش لرزش هاي ناشي از اين بيماري مي شود و اثرات درماني نسبتا مفيدي دارد به بيماران توصيه میکنم كه اين گياه را بو نداده با آب مخلوط كرده و مصرف كنند شاهدانه مي تواند در كاهش لرزش های ناشی از این بیماری بسیار موثر باشد .
۱۰-بیماری ام اس با کندر قابل درمان است
براساس آخرین تحقیقات انجام شده برروی گیاه کندر مشخص شد که روزی ۵ عدد از این گیاه قابلیت درمان بیماری ناعلاج ام اس را دارد. هم اکنون در آلمان از این دارو برای درمان بیماری ام اس و همچنین درمان سرطان مغزو جلو گیری از خونریزی روده استفاده می کنند،با توجه به اینکه عوارض التهابی در سلول های مغز علت اصلی بیماری ام اس شناخته شد به گونه ای که باعث خونریزی و التهاب در مغز بیماران میشود، به همین دلیل از گیاه کندر برای مهار پروستو گرانیت ها لونکوترین التهابات مغز استفاده شود که به درمان بیماری ام اس کمک زیادی میکند،همانطور که میدانیم هم اکنون بیماران ام اس با داروهای اینترفرون درمان می شوند که به خاطر هزینه های سنگین آن بسیاری از بیماران در رنج هستند بنابراین میتوانیم از گیاه کندر درقالب کپسول در این بیماران استفاده شود.
۱۱-گیاه درمانی در بیماری ام اس
یکی از میوه هایی موثر که در این زمینه توانسته درمان کننده خوبی باشد آناناس است. این میوه به خاطر داشتن آنزیم های پانکرناتین ملامین، مولکول های پروتئین را شکسته ونشان میدهد این آنزیم ها علاوه برخاصیت ضدالتهابی ، به کاهش میزان کمپلکس های ایمنی در گردش خون کمک می کند. بالا بودن میزان این کمپلکس ها در گردش خون در بیماری های خود ایمنی چون MS دیده می شود. آناناس با توجه به این آنزیم مانع این حمله می شود.