کمی از غروب خورشید گذشته و روی نیمکت پارک نشستهاید. هیچ وقت خیلی به آسمان توجه نمیکردید، ولی حالا چیزی در بالای سر، نظرتان را به خودش جلب میکند. یک شی نورانی در آسمان حرکت میکند. اولش فکر میکنید که شاید یک هواپیما باشد، ولی با خودتان ميگویید که چراغ هواپیما معمولا چشمک میزند و نور ممتد ندارد. همچنان در حال نگاه کردن به این نقطهی نورانی و سریع هستید که به ناگهان از نظرتان ناپدید میشود. اگر کمی به فیلمهای علمی-تخیلی علاقه داشته باشید، احتمالا به یاد «یوفوها» هم میافتید. واقعا این نقطهی نورانی متحرک که در گرگ و میش عصرگاهی دیدید چه بود؟ شاید باور نکنید اگر بگویم که شما به احتمال زیاد یک ماهواره دیدهاید. یکی از همان اقمار مصنوعی ساخت بشر که در مدار زمین گردش میکند.
اولین ماهواره را اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۵۷ به فضا فرستاد. از آن زمان عصر فضا آغاز شد و طی چند دهه، هزاران ماهواره در مدار زمین قرار گرفتند. ماهوارههایی در ابعاد مختلف و با کاربریهای متفاوت که بعضی از آنها سکونتگاه انسان هستند. ماهوارهها در فواصل مختلف چند صد کیلومتری تا چند هزار کیلومتری سطح زمین قرار دارند و با سرعتهای مختلف به دور این سیاره میگردند. بدنه و پنلهای خورشیدی آنها نور آفتاب را بازتاب میکند و در موقعیتهایی خاص، به هنگام طلوع یا غروب خورشید میتوان این بازتاب را دید. اگر همین امشب، کمی پس از غروب آفتاب و زمانی که آسمان صاف است روی بام خانه بروید و دراز بکشید، میتوانید به راحتی گذر چند ماهواره را مشاهده کنید. ماهوارههایی که مثل ستارههای متحرک هستند و پهنهی آسمان را طی میکنند. اگر حوصلهاش را داشته باشید و بتوانید پیش از طلوع خورشید از خواب برخیزید، میتوانید ساعاتی قبل از طلوع هم بعضی از ماهوارهها را ببینید.
ایستگاه فضایی بینالمللی
یکی از ماهوارههای بسیار جذاب برای تماشا، ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) است. ایستگاه فضایی بینالمللی، سازهای به اندازهی یک زمین فوتبال با پنلهای خورشیدی بزرگ است که در فاصلهی حدود ۴۰۰ کیلومتری زمین گردش میکند و تقریبا هر ۹۰ دقیقه یک بار به دور این سیاره میگردد. اکنون به طور دائم، فضانوردانی در ایستگاه زندگی و کار میکنند. این سازه چنان بزرگ است که گاهی اوقات میتوان آن را مثل ستارهای به شدت پرنور و در حد روشنایی سیارهی زهره در آسمان مشاهده کرد. ایستگاه فضایی معمولا قوس خیلی بزرگی را در آسمان طی میکند. برای اینکه بدانید چگونه میتوان زمان گذر ایستگاه فضایی را فهمید و برای دیدن آن انتظار کشید، میتوانید از وبسایتی به نام Heavens-Above.com استفاده کنید. در ادامه، مراحل گام به گام استفاده از این وبسایت برای پیشبینی زمان و مکان گذر ایستگاه فضایی بینالمللی را توضیح میدهم.
ماهوارههای ایریدیوم
یکی دیگر از ماهوارههایی که برای تماشا خیلی جذاب هستند، «ایریدیوم» (iridium) نام دارند. حدود ۶۶ ماهوارهی ایریدیوم در مدار زمین قرار دارد که امکان استفاده از تلفنهای ماهوارهای را فراهم میآورند. این ماهوارهها در فاصلهی حدود ۷۸۰ کیلومتری زمین با سرعت ۲۷ هزار کیلومتر بر ساعت به دور این سیاره گردش میکنند. برخلاف ایستگاه فضایی، ماهوارههای ایریدیم خیلی کوچک و به اندازهی یک خودروی سواری کوچک با وزن ۶۹۰ کیلوگرم هستند. با این حال ماهوارههای ایریدیوم میتوانند برای یک لحظه با شدت خیلی زیاد بدرخشند؛ شدتی حتی به اندازهی نور ماه. روش پیشبینی آنها از طریق سایت هیونز اباو هم درست مثل یافتن زمان و جهت گذر ایستگاه فضایی است.
هرچه به روز موعود گذر ماهواره نزدیکتر میشوید، ممکن است پیشبینی دقیق شود. بنابراین بهترین پیشبینی را چند ساعت قبل از گذر در این سایت ببینید. به جز ایستگاه فضایی بینالمللی و ایریدیوم، ماهوارههای دیگری هم وجود دارند که میتوان آنها را دید؛ از جمله تلسکوپ فضایی هابل. با این حال آنها کمنورتر هستند و به دقت بیشتر یا آسمان تاریک و پاکتری احتیاج دارند. برای دیدن ماهوارهها صبور باشید و اگر کمی در آمدن تاخیر کرد، نا امید نشوید و تا چند دقیقه بیشتر از آنچه ساعت مچی شما نشان میدهد منتظر بمانید. اگر حتی نخواستید طبق پیشبینی این سایت عمل کنید، کمی بعد از غروب آفتاب و موقعی که ستارهها یکی یکی بیرون میآیند روی پشت بام بروید و برای نیم ساعت به آسمان زل بزنید؛ در این صورت حتما گذر چند ماهواره را میبینید.