چگونه از فرصت باقی مانده تا پایان ترم بهترین استفاده را ببریم؟
چیزی تا پایان ترم تحصیلی نمانده است. عدهای این ترم را مانند یک دانشجوی نمونه طی کردهاند، با حضور مستمر در کلاس، یاد گرفتن به موقع، جزوه نوشتن، تمرین حل کردن و البته نمره میانترم خوبی هم گرفتهاند، این افراد آمادهی روبرو شدن با امتحانات پایان ترم هستند. اما واقعا چند درصد در چنین شرایطی هستیم؟ برای بسیاری از ما این روزها، روزهای شروع دغدغههای پایان ترم است.
طبیعی است که در چنین مرحلهای راهکارهای بلند مدتی که همیشه میشنویم چاره کار نیستند. پس باید دنبال روشهایی باشیم که بتوانیم از فرصت محدود باقی مانده بهترین استفاده را ببریم. پس وضعیت درسی خود را بررسی کنید، انگیزه شروع کار را به خود بدهید، برنامه ریزی کنید و در این مطلب با ما همراه باشید تا با هم بررسی کنیم چطور در مدت محدود و با مطالعه محدود، برای پایان ترم آماده شویم:
درس خواندن در بازههای کوتاه مدت
به طور معمول هر فرد میتوانند بین ۲۵ تا ۳۰ دقیقه به طور متمرکز و یکنواخت درس بخواند. اگر بیشتر از این مدت پای درس بشیند، کاراییاش کاهش مییابد. پس ۶ ساعت پشت کتاب و جزوه نشستن الزاما کار مفیدی نیست. باید هر نیم ساعت، یک استراحت ۵ دقیقهای به خودمان بدهیم. و برای اینکه انگیزه بیشتری پیدا کنیم، بعد از تمام شدن مطالعه آن روز، یک جایزه برای خودمان نظر بگیریم.
این استراحتهای ۵ دقیقهای عادت مطالعهی خوبی در ما میسازند و باعث میشوند خوب درس خواندن را یاد بگیریم. حتی تکرار این کار میزان تمرکز ما را افزایش میدهد و باعث میشود آن نیم ساعتها به مرور بیشتر شوند.
درس خواندن در محیط مخصوص درس خواندن
محیطی که در آن هستیم، رفتار ما را شکل میدهد. به نوعی نسبت به آن محیط شرطی میشویم. پس اگر در محیطی که عادت به کارهایی مثل استراحت کردن یا غذا خوردن داریم، درس بخوانیم، شروع به درس خواندن برایمان سختتر میشود.
باید محیطی اختصاصی در نظر بگیریم. این محیط میتواند کتابخانه یا میزی در خانه خودمان باشد که فقط هنگام درس خواندن سراغش میرویم. به این ترتیب حس و حال آن محیط ما را سریعتر گرم درس خواندن خواهد کرد و نیاز به زمان اضافی برای آماده شدن نخواهیم داشت.
عمیق یاد گرفتن
یاد گرفتن با عمیق یاد گرفتن تفاوت دارد. واضح است که هرچه عمیقتر یاد بگیریم، بیشتر نتیجه میگیریم. عمیقتر یاد گرفتن حتما نیازی به بارها تکرار کردن یا حفظ کردن ندارد.
برای اینکه بتوانید عمیق یاد بگیرید، باید اول از خود بپرسید: “مطلبی که میخوانم از چه نوعی است؟” این سوال دو جواب دارد:
- مفهومی
- نکتهای
مطالب مفهومی همان مطالبی هستند که پایه درس را تشکیل میدهند و باید خوب یاد بگیریم. در مقابل مطالب نکتهای حفظ کردنی هستند. خوبی مفهومیها این است که هم مهمترند و هم به محض اینکه کامل درکشان کردیم، به سختی فراموش میشوند. ولی نکتهایها فرار هستند و نیاز به مرور دارند.
برای پایان ترم اول با مفهومی شروع کنید. برای اینکه مطمئن شوید یاد گرفتهاید مفاهیم را برای خودتان و همان شکلی که در ذهنتان مانده، تکرار کنید. یک راه دیگر این است که قبل از امتحان اصلی، خودتان را امتحان کنید. اگر فرصت دارید از آزمونهای کوچک استفاده کنید.
یادداشت اضافه کردن به جزوهها
اگر از افرادی هستید که جزوه مینویسند، جزوه را محدود به امتحانات پایان ترم نکنید. به محض تمام شدن کلاس، سری به یادداشتهای خود بزنید و تیتر وار آن را بررسی کنید. اگر نکتهای جدیدی به ذهنتان رسید، اضافه کنید. اگر برای مفهومی، توضیحی به زبان خودتون دارید، حتما به جزوه اضافه کنید. و اگر میبینید بخشی را ناقص متوجه شدهاید در اولین فرصت با دوستی که او نیز جزوه کاملی دارد مقایسه کنید یا به استاد خود مراجعه کنید.
پایان ترم خواهید دید که همین چند دقیقهها، چقدر زمان برای شما میخرند.
خلاصه کردن درسها یا یاد دادن آن به دیگران
خلاصه کردن یک راه خوب برای اطمینان از یادگیری است. و بهترین راه برای خلاصه کردن، آموزش آن به فرد دیگریست. چرا؟ به دو دلیل: اول اینکه این کار راه خوبی برای عمیق یاد گرفتن است، چرا که باعث میشود تمام اطلاعات مهم را به یاد بیاورید تا بتوانید آنها را خلاصه کنید و دوم اینکه باعث میشود مطمئن شوید که چقدر کامل یاد گرفتهاید.
اگر قرار باشد درس را به کسی یاد بدهید که بلد نیست، در شرایطی قرار میگیرید که از زاویه دید او به درس نگاه کنید و مطالب را دسته بندی کنید. همین کار کمک میکند تا متوجه نقاط ضعف خودتان شده و آنها را برطرف کنید.