خوداشتغالی پدیدهای است که در یک دههی اخیر پیشرفت بسیار چشمگیری داشته است. در عصر اینترنت و تکنولوژی، مردم اعتماد به نفس وانگیزهی بیشتری برای تلاش کردن و فروش ایدههایشان یا اصطلاحاً به دل جاده زدن دارند. حتی با داشتن یکسری مهارتهای ابتدایی مثل دانستن اینکه چطور باید یک وبسایت طراحی کرد یا چطور میتوان بهصورت آنلاین و از طریق اینترنت محصولی را بازاریابی کرد، افراد توانستهاند پولی به جیب زده و مهارتشان را به بقیه نشان بدهند و خود را حتی در سطوح جهانی معرفی کنند.
مطالعهای که در سال ۲۰۱۵ در آمریکا انجام شد نشان داد که حدود ۱۴٪ از کل جمعیت شاغل آمریکا، کسب و کار خودشان را اداره میکردند و مسلماًاین آمار در ایران هم با وجود استارتاپ ها و مشاغل این چنینی رو به افزایش است.
گاهی اوقات وقتی داریم دوش میگیریم، رانندگی میکنیم یا به یک سخنرانی خسته کننده گوش میدهیم، ایدههای جالبی به ذهنمان میرسد کهکاملاً پتانسل اینکه تبدیل به طرحی عالی برای راه اندازی کسب و کاری شوند را دارند، اما معمولاً تمایل داریم که این ایدهها را نادیده گرفته و به آنها توجهی نکنیم!
یکی از شایعترین شکایتها و نارضایتیهای افرادی که دیرتر در زمینهی کاری شکوفا میشوند یا در سنین بالاتری به موفقیتهای کسب و کاریمیرسند این است که پیش از این جرات و درایت کافی برای فروش ایدههایشان را نداشتهاند، از قضا برعکس همین دلیل هم بهانهی جوانان است، یعنی می گویند هنوز به سن و سالی نرسیدهاند که کسب و کار خودشان را راه اندازی کنند.
اما به یاد داشته باشید که برای موفق شدن در زندگی هیچگاه خیلی دیر یا خیلی زود نیست. شما میتوانید در هر سنی به خواستههایتان برسید و آدم موفقی باشید و کارآفرینان جوانی که در ادامه نامشان آورده شده است مدرکی بر اثبات این مدعی هستند.
۱.Mark Zuckerberg: بنیانگذار فیسبوک
قطعاً نام مارک زاکربرگ باید در ابتدای این لیست باشد چراکه فیسبوک، بزرگترین و اولین دستاورد این مرد که آن را در سن ۱۹ سالگی راه اندازیکرده است مدرک خوبی برای قرارگرفتن نام وی در صدر این لیست است. فقط چندسال پس از راه اندازی آن، فیسبوک به یکی از پر استفاده ترینرسانههای اجتماعی در سراسر دنیا تبدیل شد. امروزه، فیسبوک همچنان به رشد خود ادامه داده و هزاران نفر را برای کار در این مجموعه به خدمت گرفته است. مارک زاکربرگ در حال حاضر ثروتی حدود ۶۱.۷ میلیارد دلار دارد و همچنان به پیشرفت خود به عنوان یک کارآفرین ادامهمیدهد.
۲.Matthew Mullenweg: بناینگذار وردپرس
در سال ۲۰۰۵، متیو شرکت Automatic را تأسیس کرد که بعدها وردپرس در همین شرکت و پیش از اینکه او حتی ۲۰ ساله شود ایجاد شد.وردپرس یکی از پیشروترین سیستمهای مدیریت محتوا در بازار است که تبدیل به پر استفاده ترین پلتفرم برای بلاگینگ نیز شده است. چه کسی فکرش را میکرد که یک دانشجوی ترک تحصیل کرده دنیا را با ایدهی هاستینگ یک پلتفرم بلاگینگ تحت تأثیر قرار بدهد؟ ثروت خالص متیومولنوگ امروزه حدود ۴۰ میلیون دلار است.
۳. David Karp: بنیانگذار Tumblr
Tumblr از سال ۲۰۰۷ آغاز به فعالیت کرده است. این وبسایت که درحال حاضر متعلق به یاهو میباشد، توسط دیوید کارپ در سن ۲۱ سالگی تأسیسشده و هم اکنون ثروت وی حدود ۲۰۰ میلیون دلار است. حتی بعد از تمام این سالهایی که از زمان راه اندازی این وبسایت میگذرد و روی کار آمدن رقبای قدرتمند و جدی، Tumblr هنوز هم موقعیت خود را در بین دیگر شبکههای اجتماعی حفظ کرده است.
۴.Varun Agarwal: نویسنده، فیلمساز و کارآفرین
Varun Agarwal متعلق به دورانی است که در هندوستان والدین میخواستند فرزندشان حتماً دکتر یا مهندس بشود، به همین خاطر دارای مدرک مهندسی نیز هست. با اینکه او از سوی خانوادهاش تحت فشار بوده تا مثل بقیه رشتهاش را دنبال کرده و شغلی مرتبط با آن پیدا کند، اما این فکر به ذهن او رسید که لوازم مدرسه بفروشد و همین ایدهاش او را به یکی از بهترین کارآفرینان هندوستان تبدیل کرد. او در سن ۲۱ سالگی به عنوانیک فیلمساز به نام A.R.Rehaman که برندهی اسکار است همکاری انجام داد.
۵. Pete Cashmore: مدیرعامل شرکت Mashabel
مدیرعامل و مؤسس شرکت Mashabel، پیت کشمور، ثروتی حدود ۵۵ میلیون دلار دارد. این وبسایت در سال ۲۰۰۵، زمانیکه او فقط ۲۰ ساله بودهتأسیس شده و در میان مردم به خاطر اخبار روزانه و شایعات مربوط به دنیای سرگرمی محبوب شده است. محبوبیت این شرکت از ۸.۲ میلیونفالوورش در توییتر هویداست.
۶. Jon Wheatly، خالق Daily Booth
در سن ۲۲ سالگی و در سال ۲۰۰۹، جان ویتلی یک وبسایت فوتوبلاگینگ را به دنیای اینترنت معرفی کرد. این سایت به کاربران اجازه آپلود عکس و اضافه کردن کپشن را میدهد. ایدهی به اشتراک گذاری عکس همراه با رابط کاربری تروتمیز وبسایت، باعث شد که جان خیلی زود به ثروتی بالغ بر ۱میلیون دلار دست پیدا کند.
۷.Blake Ross: خالق موزیلا فایرفاکس
شاید اسم سازندهاش را نمیدانستید، اما احتمالاً با فایرفاکس آشنا هستید. در آن دوران که مردم از مرورگر سیستم عامل خود استفادهمیکردند، فایرفاکس پا به عرصهی ظهور گذاشت. فایرفاکس هم اکنون به مرورگری محبوب در بین پلتفرمهای مختلف از جمله ویندوز، لینوکس واندروید تبدیل شده است. فایرفاکس وقتی به لیک فقط ۱۹ سال داشت راه اندازه شد!
۸. Richard Ludlow: بنیانگذار Academic Earth
ریچارد لودلو شاهد پتانسیل اینترنت برای تبدیل شدن به بستری برای یادگیری بود و او این امر را از طریق ایجاد وبسایتی به نام Academicearth.org محقق نمود. هدف از ایجاد این وبسایت، آموزش رایگان از طریق ویدیوهای آموزشی است. او یک کار تمام وقت و پذیرش دردورههای MBA را رد کرد و در ۲۲ سالگی به ایدهی اجرایی کردن Academkc Earth جامهی عمل پوشاند. ریچارد به طور قطع ثابت کرد که کارآفرینی فقط منوط به داشتن سرمایهای عظیم نیست.
۹.Fraser Doherty: بنیانگذار super jam
فریزر یک کارآفرین برتر دیگر است که از سن ۱۴ سالگی کارش را آغاز کرده و هم اکنون تبدیل به یک میلیونر شده است. او با بکاربردن مهارتش در ساخت مربا که از مادربزرگش یادگرفته بود، در نوجوانی شروع به فروختن مرباهای دست ساز خودش به مغازههای اطراف کرد. او شرکتش را Super jam نامگذاری کرد و هم اکنون ثروتی معادل ۲ میلیون دلار دارد.
۱۰.Sean Belnick: بنیانگذار Bizchair
Sean Belnick از سن ۱۴ سالگی شروع به فروش اسباب و اثاثیه در وبسایت خود bizchair.com کرد. از سال ایجاد این وبسایت یعنی ۲۰۰۴، فروش این وبسایت روندی افزایشی را طی کرده و هم اکنون ارزشی معادل ۴۰ میلیون دلار دارد.
۱۱.Joshua Dziabiak: بنیانگذار Media Catch
او که در سال ۱۹۸۷ به دنیا آمده است، در سن ۱۸ سالگی با فروش کمپانی Media catch به درآمد میلیون دلاری رسید. وی پس از آن کمپانیهایدیگری از جمله Showclix و Zebra را هم تأسیس کرد. ثروت فعلی جاشوآ هم اکنون حدود ۹ میلیون دلار آمریکاست.
۱۲. Ryan Block: سرپرست تولید Engadget
با ثروتی بالغ بر ۳۰ میلیون دلار، Ryan Block در لیست کارشناسان تکنولوژی برتر قراردارد. رایان ادیتور سابق Engadget بوده و هنگامی کهوبسایت gdgt که یک وبسایت تکنولوژیکی است را در سن ۲۶ سالگی تأسیس کرد به محبوبیت زیادی دست یافت. چند سال بعد، او دوباره به محل کار قبلیاش یعنی Engadget بازگشت و کارش را به عنوان سرپرست تولید آغاز کرد.
۱۳.Aaron Levie: از بنیانگذاران Box
در سن ۱۹ سالگی، ایدهی ارائهی فضای ذخیره سازی آنلاین برای کسب و کارهای مختلف به ذهن Aaron رسید. اندکی بعد او به یکی از بنیانگذارانشرکت Box تبدیل شد که هم اکنون به کسب و کارهای مختلف، سرویس مدیریت محتوا و فضای ذخیره سازی فایل ارائه میکند. در سال ۲۰۱۵، Aaron ثروتی بیش از ۹۰ میلیون دلار داشت.
۱۴.Alexander Levin: از بنیانگذاران image shack
Levin از بنیانگذاران بزرگترین وبسایت هاستینگ تصویر یعنی image shack است که زمانیکه او ۱۹ سال داشته راه اندازی شده است. با ثروتی حدود ۵۰ میلیون دلار، مطمئناً Alexander شایستهی قرارگیری در این لیست است. image shack امروزه در درمیان سرویسهای هاستینگ تصویر جایگاه خود را حفظ کرده و از محبوبیتش در این سالها کم نشده است.
۱۵. Justin Bieber: خواننده
حال که نوبت به صنعت موسیقی و شهرت رسید، با تمام شایعات و بدگوییها باید گفت که جاستین بیبر در سن ۱۵ سالگی با استعداش دنیا راشگفت زده کرد. جاستین بیبر در سنین جوانی بسیار معروف شده و معمولاً همیشه میتوانید او و کارهایش را در لیست برترینهای موزیکچارتهای مختلف پیدا کنید. بیبر سرمایهی بهدست آوردهاش را در یک سری استارتاپ و تولید لاک سرمایه گذاری کرده است. ثروت جاستین بیبردر سال گذشته حدود ۲۰۰ میلیون دلار بوده است.
شما هم میتوانید موفق باشید، فقط لازم است دست به کار شوید!
درحالیکه استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی روز به روز در حال افزایش است، الان بهترین موقع برای شروع کسب و کار خودتان و معرفی آن به تمام دنیاست. افراد ایدههای کاری مختلف دارند و ما نمیدانیم کدامیک قرار است در آینده جهانی شود! شاید این حرف که هرکسی ایدهیکاریای دارد حرف درستی باشد. پس نترسید، ایدههایتان را توسعه بدهید و به آرزوهایتان دست پیداکنید.