هدر رفتن زمان و مدیریت آن یکی از مهمترین ویژگی‌های افراد موفق است و برای اینکه در هر کاری به نتیجه دلخواهمان برسیم باید این ویژگی را در خودمان تقویت کنیم. ثروتمندان دنیا معتقدند که زمان اولین و بزرگترین سرمایه آنهاست و تلاش می‌کنند تا بهترین استفاده را از هر ثانیه خود داشته باشند. اما آیا ما هم همین‌قدر روی هدر رفتن زمان مان حساسیم؟ گاهی کارهایی می‌کنیم که بدون اینکه متوجه باشیم این طلای گرانبها را ازدست می‌دهیم.

۱. برنامه ریزی نکردن

برخی فکر می‌کنند که برنامه‌ریزی کار افراد غیرحرفه‌ای است و خودشان بدون برنامه‌ریزی آزادی عمل بیشتری دارند و بهتر رفتار می‌کنند. در حالی که این طرز فکر کاملا اشتباه است. بدون برنامه ریزی و داشتن لیست کارهایی که باید انجام دهیم، بخش زیادی از آنها را فراموش می‌کنیم. همچنین برنامه ریزی کمک می‌کند تا کارها را اولویت بندی کنیم و زودتر آنها را به نتیجه برسانیم و در پایان روز به جای انباشت کارهای انجام نشده، بابت کارهایی که به درستی انجام داده‌ایم از خودمان احساس رضایت داشته باشیم.

۲. یادداشت برداری نکردن

این مورد مکمل گزینه اول یعنی برنامه ریزی است و نشان دهنده این است که برنامه ریزی به تنهایی کافی نیست. اگر می‌خواهیم از هدر رفتن زمان جلوگیری کنیم و از هر لحظه برای رسیدن به اهدافمان استفاده کنیم باید در کنار برنامه ریزی، هر کار کوچکی که انجام می‌دهیم را بنویسیم.

هر کاری که در طول روز انجام می‌دهیم مثل غذا خوردن، قدم زدن، تماس با یک مشتری و حتی صحبت با همکارمان همه را به جزئیات بنویسیم. دارن هاردی در میکروکتاب اثرمرکب به یادداشت برداری اشاره می‌کند و می‌گوید که ساده‌ترین راه برای شروع یک تغییر نوشتن تمام جزئیات است. وقتی یک ماه کامل این کار را انجام دهیم در پایان ماه و با مرور آن متوجه می‌شویم چه زمان‌های زیادی بودند که بدون اینکه متوجه آن باشیم صرف کار بیهوده‌ای کردیم و می‌توانیم میزان هدر رفتن زمان را محاسبه و آن را کم کنیم.

۳. به تعویق انداختن کارها

به تعویق انداختن کارها گاهی کاملا طبیعی است. برای همه ما پیش آمده است که به هر دلیلی مجبور بودیم انجام کاری را به زمان دیگری موکول کنیم. اما اگر این کار را بیش از حد تکرار کنیم و تبدیل به عادتمان بشود، آن زمان است که ضررهای آن را در زندگی‌ حس خواهیم کرد. به تعویق انداختن کارها همان هدر رفتن زمان است. چون کاری را که باید در زمان مشخص انجام می‌دادیم، کنار گذاشته‌ایم و از زمان‌مان به خوبی استفاده نکرده‌ایم و از آنجا که در حال تکرار این عادت هستیم در پایان روز ، کلی کارهای انجام نشده و انباشته داریم و هم زمانی که به بطالت گذشته است.

برای اینکه از دسته این افراد نباشیم باید عادت کنیم که هر کاری را در برنامه ریزی‌مان مشخص کرده‌ایم، چه دلچسب باشد چه نه انجام دهیم. شاید در چند روز اول سخت باشد اما بعد از مدتی تبدیل به عادت و روتین زندگی می‌شود و علاوه بر اینکه کارهایمان را به نتیجه رسانده‌ایم احساس خوبی هم نسبت به خودمان خواهیم داشت.

۴. نداشتن روش کاری مشخص

هدر رفتن زمان می‌تواند یکی از نتایج نداشتن روش کاری مشخص باشد. در واقع منظور از روش، عادت مثبتی است که انگیزه ادامه به شما می‌دهد. مثلا صرف ناهار با همکارانتان، یا خوردن میوه بعد از ناهار یا حتی ورزش و مراقبه بعد از کار. این روش‌ها می‌توانند تبدیل به عادت‌های ما شوند و با انجام آنها برای ادامه فعالیت‌های روزانمان انرژی بیشتری کسب کنیم.

۵. نداشتن زمان استراحت

شاید با خودتان فکر کنید که برای جلوگیری از هدر رفتن زمان باید دائم کار کرد و استراحت نداشت. اما قرار است چطور به هدفمان برسیم؟ وقتی از نظر روحی و جسمی خسته باشیم، از رسیدن به اهدافمان هیچ لذتی نمی‌یریم. اوقات فراغت و استراحت کمک می‌کنند تا بدن ریکاوری شده و با انرژی مضاعف به سمت هدف حرکت کنیم.

یادمان باشد که برای اوقات فراغتمان هم باید برنامه ریزی داشته باشیم و متوجه این باشیم که به مسیر رسیدن به اهدافمان لطمه‌ای وارد نشود و از آنها دور نمانیم.

۱۰ کاری که باعث هدر رفتن زمان می‌شود

۶. نداشتن هدف

این خود ما هستیم که تصمیم می‌گیریم اتفاقات روزانه به نفع ما باشند یا به ضرر ما و این موضوع را هدف مشخص می‌کند. اولین و مهمترین گام در موفقیت داشتن هدف است. هدف باید شامل بخش‌های جزیی هم باشد. مثلا هدف شما قبولی در کنکور ارشد است، برای رسیدن به این هدف باید هدف‌های کوچکتری هم مشخص کنید، مثلا هر ماه باید در آزمون‌های آزمایشی شرکت کنید و نتایج حداقلی برای خود تعیین کنید، یا هر روز هدف تعیین کنید که باید روزی ۸ ساعت درس بخوانید.

هدف‌های کوچک بیشترین تاثیر را در رسیدن به اهداف بزرگ دارند علاوه بر اینکه انجام آنها انرژی زیادی برای ادامه راه می‌دهد.

۷.  بلد نبودن اولویت بندی

اولویت بندی کارها یک مهارت مهم در رسیدن به موفقیت است. در واقع ما با این کار مانع هدر رفتن زمان می‌شویم و استفاده کاملا مفیدی از آن می‌کنیم. اولویت بندی به ما کمک می‌کند تا به جای تمرکز روی کارهای کوچک، وقتمان را برای کارهای با ارزش صرف کنیم. باید در مورد تمام تصمیم‌های زندگی از اولویت بندی استفاده کنیم تا بتوانیم به بهترین شکل رفتار کنیم.

۸. انجام همزمان چند کار

برخی فکر می‌کنند که اگر چند کار را همزمان انجام دهند هم از هدر رفتن زمان جلوگیری می‌کنند و هم باهوش‌تر به نظر می‌رسند، در حالی که تحقیقات ثابت کرده است وقتی شما چند کار را با هم انجام می‌دهید نمی‌توانید به خوبی بر روی همه آنها تمرکز داشته باشید و در بهترین حالت آنها را در سطح متوسط به پایان می‌رسانید در حالی که زمان و انرژی بیشتری هم از شما گرفته می‌شود.

۹. تماشای دائم صفحه نمایش

زندگی در عصر دیجیتال این شرایط را به وجود آورده که بیشتر کارها از طریق کامپیوترها و وسایل الکترونیکی انجام شود و ما دائم با آن سروکار داشته باشیم. اما اگر صبح تا عصر مجبوریم به صفحه مانیتور چشم بدوزیم و کار کنیم، باید در زمان‌های استراحت یا ناهارمان به چشم‌ها استراحت دهیم. در حالی که اکثر ما زمان استراحت یا در شبکه‌های اجتماعی هستیم یا در خانه به صفحه تلویزیون خیره‌ایم.

تماشای زیاد صفحه نمایش ذهن را خسته می‌کند و در نتیجه برای انجام هر کار ساده‌ای زمان زیادی طول می‌کشد. بهتر است برای زمان‌های استراحت عادت‌های بهتری را جایگزین کنیم، مثلا کتاب بخوانیم یا قدم بزنیم.

۱۰. عجله در انجام کارها

هدر رفتن زمان همیشه به معنی زمان بر بودن انجام کارها نیست. گاهی فکر می‌کنیم که اگر کاری را با سرعت انجام دهیم از هدر رفتن زمان جلوگیری کرده‌ایم. در حالی که همیشه عجله خوب نیست. عجله در انجام کاری به معنی از دست دادن تمرکز و دقت کافی در آن است. در نتیجه ممکن است اشتباهات زیادی در آن به وجود بیاید که زمان انجام آن را چندیدن برابر کند.

جلوگیری از هدر رفتن زمان و مدیریت آن مهارتی است که حتما باید آن را به دست آوریم اما از روش‌های درست تا موجب بیشتر شدن کارهایمان نشود.

“۱۰ کاری که باعث هدر رفتن زمان می‌شود” را بشنوید (۱۳دقیقه)

سبکتو

  • هوش هیجانی

    طرز فکر افراد موفق

    طرز فکر افراد موفق خیلی از افراد همیشه به دنبال راهی برای دست یابی به موفقیت هستند. گاهی ب…
  • social

    آموزش افزایش مهارت‌های اجتماعی

    آموزش افزایش مهارت‌های اجتماعی شاید بارها پیش آمده باشد که از خودتان بپرسید چگونه می‌توان …
  • Man success

    با درست بودن 80 درصد از کارهایمان، موفق می‌شویم

    با درست بودن 80 درصد از کارهایمان، موفق می‌شویم فیونا گرینوالد، مشاور متخصص اجتماعی ، سخنر…
  • چگونه اراده خود را تقویت کنیم؟

    چگونه اراده خود را تقویت کنیم؟ خیلی از ما ها خوب میدانیم بعضی صحبت ها در در جهت استتار ضعف…
  • استرس

    درمان استرس

    درمان استرس استرس اصولا مانع عملکرد صحیح بسیاری از فعالیت های فیزیکی و روحی افراد میشود. ا…
  • عوامل موثر بر داشتن انرژی روحی و جسمی

    عوامل موثر بر داشتن انرژی روحی و جسمی تا کنون حتما برایتان پیش آمده که موبایل خود را بر رو…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *