واتساَپ یک سرویس چت است که در شرکت سهامی واتساپ ساخته شده
واتس اپ در یک نگاه
واتساَپ یک سرویس چت است که در شرکت سهامی واتساپ ساخته شده. مؤسس شرکت جان کوم است.
در تاریخ ۱ بهمن سال ۱۳۹۲ واتس اپ با ماهانه ۴۳۰ میلیون کاربر که حداقل یک بار در ماه از این برنامه استفاده میکنند و روزانه بیش از ۵۴ میلیارد پیام کوتاه رکورد ارسال پبام در روز در جهان را شکست. تاریخچه واتس اپ نیز مانند خود این اپ جذاب است.
در تاریخ ۱۹ فوریه ۲۰۱۴ شرکت فیسبوک اعلام کرد که واتس اپ را به قیمت ۱۹ میلیارد دلار خریداری کرده است: ۴ میلیارد دلار به صورت نقدی و ۱۵ میلیارد دلار به شکل سهام فیسبوک.
واتس اپ را دقیق تر بشناسید
یان کوم مهاجر اوکراینی 16 ساله ای بود به همراه مادرش که اوایل مهاجرتشان به امریکا معمولا پول کافی برای تماس با خانه نداشتند. یان خواهر و برادر نداشت و تا پیش از مهاجرت در خانه ای روستایی در یکی از روستاهای اطرافِ کیِف زندگی میکرد و در امریکا در خانه ی دوخوابه ی کوچکی که به کمک دولت تهیه کرده بودند.
با پولی که مادرش از نگهداری از کودکان و خود یان با جارو کردن کف سوپرمارکت به دست می آوردند زندگی میگذراندند، تا این که مشخص شد مادرش سرطان دارد.
پس از آن هزینه ی از کارافتادگی مادرش تنها درآمدشان بود. تا 18 سالگی یان جزو بچه های “شر” مدرسه محسوب میشد اما با خرید دفترچه های راهنما از یک فروشگاه کتاب های دست دوم درباره ی شبکه های کامپیوتری چیزهای زیادی یاد گرفته بود. هر دفترچه را پس از خواندن به فروشگاه بازمیگرداند.
البته تا 19 سالگی کامپیوتر نداشت. سال 2000 برای کوم سال خوش یمنی نبود. سرطان بالاخره مادرش را از پا درآورد. پدرش سه سال زودتر از مادرش فوت کرده بود. و یان دیگر کاملا تنها شد.
همان سالهایی که یان و مادرش درگیر عادت کردن به محیط و زندگی جدید بودند برایان اکتون با ناپدری اش که یک بازیکن گلف حرفه ای بود در فلوریدا زندگی میکرد. و وقتی که کوم که به گفته ی خودش “از مدرسه متنفر بود” از تحصیل در دانشگاه دولتی سن خوزه انصراف داد، اکتون از رشته ی علوم کامپیوتر استنفورد فارغ التحصیل شد.
پس وقتی در 31 سالگی شغلش را در یاهو، پس از 9 سال، در حالی کنار گذاشت که سرمایه ی کافی برای راه اندازی کاری مستقل را داشت اصلا دور از انتظار نبود که این کار مستقل به نوعی به ارتباطات تلفنی مربوط شود. و باتوجه به ملیت روسی اش کاملا منطقی به نظر میرسید که امنیت شبکه ای که میسازد در درجه ی اول اهمیت باشد. و به همین علت هنگام ثبت نام، واتس اپ از اطلاعات شخصی مانند اسم، جنسیت، آدرس و سن چیزی نمیپرسد.
دقیقا همان روزی که کوم در سپتامبر سال 2007 از یاهو جدا شد اکتون هم که کارمند شماره 44 و صاحب میز روبروییِ کوم در یاهو بود به کارش در این کمپانی خاتمه داد. طرز تفکر هر دو کارمند تا حدی مشترک بود. البته ارتباطشان با توقف همکاریشان قطع نشد.
کوم از پس انداز 400هزار دلاری اش که از کار در یاهو به دست آورده بود خرج میکرد و یک سالِ پس از خداحافظی با یاهو برای هر دوی آنها سال تمدد اعصاب بود.
پس از تصمیم برای تغییر شغل، به آمریکای جنوبی سفر کردند و حین فریزبی درباره ی کارهای آینده شان صحبت میکردند. چندی بعد هر دو برای کار در فیس بوک اقدام کرده ولی موفق نشدند. اکتون در صفحه ی توییترش ابراز ناراحتی کرد چرا که ازنظرش موقعیت خوبی برای شناختن افرادی جالب را از دست داده بود.
در ژانویه ی 2009 کوم یک آیفون خرید و متوجه جای رشد اپ استور 7ماهه ی اپل شد. پس با الکس فیشمَن، یکی از دوستان روسی اش، ملاقات کرد که ساعت ها راجع به ایده ی یان برای ساخت یک اپ جدید صحبت کردند. ایده ی اولیه ی کوم این بود که اگر هر کسی کنار اسمش در دفترتلفن استتوسی داشت که نشان میداد مثلا شارژ گوشی اش کم است، در باشگاه مشغول ورزش است، یا در حال مکالمه با شخص دیگری ست ارتباط راحت تر میشد. ایده ی خوبی بود. اما به کمک یک توسعه دهنده ی آیفون هم نیاز داشت. و این گونه بود که کوم از طریق فیشمن با ایگور سولومِنیکُف، توسعه دهنده ای در روسیه، آشنا شد.
کوم تقریبا بی درنگ نام واتس اَپ را برای محصولش انتخاب کرد که در تلفظ جمله ی what’s up را به معنی “چه خبر؟” به ذهن می آورد. 24 فوریه ی 2009، روز تولد کوم، شرکت سهامی واتس اپ در کالیفرنیا تاسیس شد.
اپ در ابتدا توسط تعداد محدودی دوستِ روسی دانلود و استفاده میشد. و این چیزی نبود که شبیه “موفقیت” باشد. واتس اپ جایگاه امروزش را مدیونِ وقتی ست که کوم قصد نابودی اش را کرد و اکتون با جمله ی “به همین زودی میخواهی تسلیم شوی؟ چند ماه دیگر صبر کن” نجاتش داد.
در ژوئن 20099 اپل به کمک واتس اپ آمد و این اپِ نوپا نوتیفیکیشن دار شد. هر تغییر استتوس به تمام کسانی که در دفتر تلفن شخص بودند اطلاع داده میشد.
دوستان روسی فیشمن کم کم شروع به استفاده ای شوخی آمیز از این قابلیت کردند: استتوس هایی مثل “امروز صبح دیر بیدار شدم” یا “تو راهم”. اسکایپ و جی تاکِ گوگل پیام رسان های رایگان و همگانی بودند اما جالبیِ واتس اپ این بود که برای لاگ این تنها به شماره تلفن احتیاج بود.
کم کم یان متوجه شد که اپی که ساخته بود دارد به عنوان رقیبِ BBM بلک بری – تنها اپ رایگان پیام رسان منتها تنها بین کاربران بلک بری – استفاده میشود.
موفقیت
ورژن 2.0 واتس اپ با ماهیت پیام رسانی منتشر شد و تعداد کاربران به صورت ناگهانی به 250هزار نفر رسید.
کوم به دیدن اکتون رفت که هنوز بی کار بود تا برای بار دوم پس از یاهو همکار شوند. اکتون 55نفر از همکارهای یاهویشان را راضی کرد که مبلغ 250هزار دلار سرمایه گذاری کنند و این گونه لقب “موسس” را گرفت. البته اصل ایده از کوم بود ولی سهم اکتون را نمیشد نادیده گرفت.
در فرصتی کوتاه هر دوی آنها ایمیل های بیشماری از کاربران آیفون دریافت کردند که شدیدا علاقه داشتند با دوستانشان که از بلک بری یا نوکیا استفاده میکردند ارتباطِ “واتس اَپی” داشته باشند. کوم کریس پایفر را برای ساخت ورژن بلک بری استخدام کرد.
بزرگ ترین هزینه ی آن زمانِ بنیانگذاران واتس اپ ارسال پیام های verificationn بود که از طیق پیام عادی انجام میشد، نه اینترنت. اکنون حدودا ماهی 500هزار دلار خرج این پیام های میشود.
هر دو بنیانگذار واتس اپ در یاهو یک چیز را به خوبی یاد گرفته بودند:
کاربران را سیبلِ تبلیغ قرار ندهند. برای کسب درآمد راه های دیگری هم بود. مثلا هزینه ی عضویت سالانه 1 دلاری که کاربران با کمال میل حاضرند برای استفاده از این سرویس امن و عاری از تبلیغات بپردازند. دسامبر 2009 ورژن آپدیت شده ی واتس اپ برای آیفون 2 چیز جدید داشت: قابلیت ارسال عکس، و 1دلار هزینه ی عضویت.
نوشته ای که با دست خط برایان نوشته شده و روی میز یان هنوز هم به چشم میخورد کل تفکر کمپانی را نشان میدهد: تبلیغ، بازی، گیمیک، ممنوع!
اوایل 2011 واتس اپ جزو 20 اپ برتر ایالات متحده بود. دو سال بعد در فوریه ی 20133 که تعداد کاربران به 200میلیون و تعداد کارکنان به 50نفر رسیده بود کوم و اکتون به این نتیجه ی مشترک رسیدند که زمان آن فرا رسیده که درآمد بیشتری داشته باشند.
اکتون که به خوبی به یاد دارد مادرش – که بیزنس حمل و نقل خود را داشت – چطور گاهی برای پرداخت لیست حقوق کارمندانش بی خواب میشد میگوید “هیچ وقت نمیخواهید در جایگاهی قرار بگیرید که نتوانید حقوق کارمندانتان را بدهید”.
پس Sequoia که پیش تر با اصرار فراوان خودش و قولِ وارد نکردن تبلیغات به اپ، 88میلیون دلار سرمایه گذاری کرده بود 50میلیون دلارِ دیگر هم به سهم پیشینش افزود تا ارزش واتس اپ به 1.5میلیارد دلار و سپس تعداد کارکنانش به 100نفر برسد.
ساختمانی که محل کار این کارکنان است هیچ تابلو یا نشانه ای با نام “واتس اپ” ندارد. طبق گفته ی کوم “همه ی ما میدانیم کجا کار میکنیم. از نظر من نصب تابلویی که اسم کمپانی را داد بزند لزومی ندارد”.
“من میخواهم یک کار انجام بدهم، و آن را خوب انجام بدهم”.
محبوبیت
واتس اپ سریع تر از هر کمپانی در طول تاریخ به تعداد 450میلیون کاربر فعال رسید. تنها در عرض 9 ماه تعداد کاربران از 200میلیون به 450 میلیون رسید که واقعا شگفت انگیز بود. روزانه بیش از یک میلیون نفر واتس اپ را نصب و استفاده میکنند.
واتس اپ در تاریخ ۱۹ فوریه ۲۰۱۴ به قیمت ۱۹ میلیارد دلار به فیس بوک فروخته شد: ۴ میلیارد دلار به صورت نقدی و ۱۵ میلیارد دلار به شکل سهام فیسبوک.
منبع هاتب نیوز