عادت خودگویی مثبت راهکاری برای رسیدن به موفقیت
خیلی از افراد در تمام طول روز در ذهنشان خودگویی می کنند. آنها دائماً با خودشان حرف می زنند، هر چند خیلی از این خودگویی ها تأثیر منفی دارد. این افراد به خاطر اشتباهاتی که انجام دادهاند یا اضطراب و دلهرهای که از آینده دارند، مدام با خودشان سرو کله می زنند. این خودگویی و افکار منفی تمام امید و رؤیاهایشان را خراب می کند و باعث می شود هیچ تلاشی برای تحقق آرمانهای خود نکنند. در مقابل خودگویی مثبت سبب تقویت اعتماد به نفس شده و فرد را در مسیر دست یابی به موفقیت قرار می دهد؛ اما چطور می توان خودگویی مثبت داشت؟
هر کاری که انجام می دهیم، از افکار و باورهای ما سرچشمه می گیرد. اگر بتوانیم خودگویی های مثبت داشته باشیم و طرز تفکر خود را تغییر دهیم، قطعاً به نتایج بهتری خواهیم رسید. تمام انسانها ذاتاً به دنبال ترقی و پیشرفت در زمینههای مختلف هستند و خودگویی مثبت میتوان در این زمینه کمک کننده باشد.
عادت به خودگویی مثبت به فرد کمک می کند تا کارهای خود را بهتر انجام دهد و به نتایج بهتری هم برسد. در ادامهی مقاله، 7 مرحلهی خودگویی مثبت را معرفی می کنیم. با تکیه بر این مراحل می توانید تمام افکار درونی منفی را کنار بگذارید و افکار مثبت را جایگزین آنها کنید.
تمام افکار درونی منفی را دور بریزید
در اولین قدم باید افکارتان را بشناسید تا بتوانید تغییرات مثبت ذهنی به وجود آورید. افکار و گفت و گو های منفی، احساس ناامیدی و خشم در فرد ایجاد می کند؛ اما اگر نسبت به آنها آگاهی پیدا کنید، به راحتی میتوانید با آنها مقابله کنید.
اگر خودگویی های منفی از دوران کودکی ایجاد شده باشد، برای ایجاد افکار مثبت به زمان و حوصلهی بیشتری نیاز خواهید داشت. خودگویی های منفی در طول زمان به دلایل مختلف به وجود می آید. ممکن است معلم دوران ابتدایی به شما گفته باشد باهوش نیستید و شما همان زمان حرف او را باور کردهاید و گفت و گوی درونیتان این بوده است: “من تنبل هستم” یا “نمی توانم این کار را انجام دهم”. اگر دائماً این خاطرات منفی را در ذهنتان مرور کنید، کارهایی را انجام می دهید که از این افکار درونی الهام می گیرد و نتیجهی موفقیت آمیزی در انتظارتان نخواهد بود. این باور غلط امکان حرکت را از شما سلب کرده و تمام اعتماد به نفستان را می گیرد.
یکی از خودگویی های منفی رایج، عبارت “من نمی توانم” است. وقتی در ذهنتان بگویید “این کار مشکل است” یا “من نمی توانم”، ذهن شما از انجام آن کار ممانعت می کند و نمیتوانید کار موردنظر را انجام دهید. باید هر بار که در ذهنتان می گویید: “نمی توانم”، کمی مکث کنید و از خود بپرسید: “چرا نمی توانم؟”.
حتماً میدانید کارآفرینان و بسیاری از دانشمندان با پشت سر گذاشتن سختیها به موفقیت رسیدهاند. پس برای دست یابی به موفقیت باید مدام با خود بگویید: “من می توانم”.
یک روش مؤثر برای مهار کردن خودگویی های منفی این است که فکر خود را به چیزهای دیگری معطوف کنیم تا ذهنمان از مسیر منفی فاصله بگیرد. بدین صورت ذهنیت مثبت به وجود آمده و رسیدن به اهداف برایتان تسهیل می یابد.
جملات تأکیدی مثبت را مرور کنید
جملات تأکیدی مثبت، به شما امید و انگیزه می دهند. این جملات کوتاه، قابل باور و خاص هستند. باید این عبارات را در ذهن خود تکرار کنید تا در ذهن ناخودآگاهتان ثبت شوند و توانایی مثبت فکر کردن در شما افزایش یابد.
اصلیترین نکته این است که جملات تأکیدی مثبت را با صدای بلند بخوانید و با تمام وجود آنها را درک کنید. تا وقتی احساسات شما درگیر نشود، این جملات هیچ تأثیری نخواهد داشت. باید بتوانید از توانایی ذهن ناخودآگاهتان استفاده کنید، پس تمام کلمات را با نهایت باور و ایمان به زبان آورید. تکرار جملات تأکیدی مثبت را به عنوان یک وظیفه روزانه بپذیرید و هر روز این تمرین را انجام دهید.
شاید در همان ابتدا، دچار شک و تردید شوید؛ اما به گفتن جملات تأکیدی مثبت ادامه دهید و توجهی به تردیدها نکنید. وقتی نتیجهی این روش را ببینید، تمام تردیدها از بین رفته و باورهای مثبت جدیدی در شما به وجود خواهد آمد.
داستانهای مثبت در ذهنتان بسازید
وقتی خودگویی منفی داشته باشید، ذهنتان به طور ناخودآگاه افکار منفی را یکی پس از دیگری ایجاد می کند. افکار منفی به صورت داستان غم انگیز روی شما تأثیر می گذارد و با ایجاد محدودیت ذهنی، مانع پیشرفت و ترقیتان خواهد شد.
برای کنار گذاشتن خودگویی منفی، پیشنهاد می کنیم داستانهای مثبت بسازید و این داستانها را مدام با خودتان تکرار کنید. بهتر است این داستانها درباره اهدافتان باشد، زیرا تکرار آن باعث می شود رؤیاها در ذهنتان تثبیت شود، به گونهای که انگار همین حالا به آنها رسیدهاید.
منفیهای زندگیتان را با عوامل مثبت جایگزین کنید
بهترین روش برای کنار گذشتن افکار منفی، شناخت عوامل منفی در زندگی است. همین عوامل منفی محیطی باعث می شود ذهنتان در پذیرش افکار منفی بهتر عمل کند. مثلاً اگر با افراد منفی باف معاشرت کنید، اگر خیلی هوشیار نباشید، افکار منفی به سرعت می تواند روی زندگی و تصمیماتتان تأثیر بگذارد. اگر منفی باف ها از دوستان صمیمیتان هستند، باز هم سعی کنید ارتباط با آنها را به حداقل برسانید و هیچ وقت درباره رؤیاها و اهداف خود با کسانی که تفکر مثبت و درک درستی ندارند، حرف نزنید.
افراد موفق، پیرامون خود را پر از مثبت اندیش ها می کنند. شما هم باید سعی کنید اطرافیان خود را طوری انتخاب کنید که با افکار و کارهای خود تواناییتان را بالا ببرند؛ افرادی که به شما انگیزه و امید می دهند و باعث می شوند در مسیر رشد و پیشرفت فردی قرار گیرید. این افراد انرژی مثبتی به شما می دهند که سبب می شود خودگویی های درونی بهتری داشته باشید.
روی زمان حال تمرکز کنید
برای داشتن خودگویی های مثبت باید در زمان حال زندگی کنید. شاید در مسیر دست یابی به اهدافتان از کارهایی که باید انجام دهید، ترس و دلهره داشته باشید. پس ذهنتان درگیر افکار منفی چون نگرانی و ناامیدی می شود که در نهایت به کنار گذاشتن رؤیاهایتان می انجامد.
باید روی چیزهایی که در مسیر دست یابی به اهدافتان مهم هستند، تمرکز کنید. اگر دچار ترس و نگرانی شدهاید، خونسردی خود را حفظ کنید و از خود بپرسید: “اکنون چه کاری می توانم انجام دهم؟”
افکار و ذهن خود را به جای ترس و اضطراب درباره آینده در جهتی پیش ببرید که بتوانید زمان حال را به خوبی مدیریت کنید. شاید نتوانید اتفاقات آینده را کنترل کنید، اما قادر خواهید بود در مسیری قرار گیرید که آیندهی بهتری را برای شما به ارمغان آورد. پس روی افکار و خودگویی های خود در زمان حال تمرکز کنید.
ترسهایتان را کنار بگذارید
در اغلب موارد “ترس” باعث می شود از خواستههایتان دست بکشید. بیشتر افراد از تغییر می ترسند، زیرا نمی خواهند لذتها و داشتههای فعلیشان را از دست بدهند. پس این طور به خود می قبولانند که از شرایط کنونی راضیاند؛ اما آیا واقعاً همین طور است؟ خودگویی درونی می خواهد با تغییرات بسیار کوچک متقاعدتان کند و شما را به جایی برساند که به خودتان دروغ بگویید.
در این شرایط از خودتان بپرسید از چه چیزی می ترسی؟ بدترین اتفاق ممکن چیست؟ باید تلاش کنید به مرور بر ترسهایتان غلبه کنید و به دنبال راهکارهای مثبت بیشتری باشید. در خیلی از موارد وقتی با ترسهایتان مواجه می شوید، می بینید شرایط خیلی هم بد نیست. پس گاهی ریسک کنید، با این کار خودگویی های درونی شما تغییر می کنند.
روی لذتهای زندگی متمرکز شوید
اگر در زندگی بتوانید روی اتفاقات خوب و لذت بخش تمرکز کنید، ایجاد نگرش و خودگویی مثبت برایتان آسانتر خواهد شد. هر زمان با چالشی مواجه شدید به یاد آورید زندگی فراز و نشیبهایی دارد و خوشبختی و موفقیت از دل همین سختیها به دست می آید.
پس در ذهنتان تصویرسازی مثبت داشته باشید و این کار را برای خود به عادت تبدیل کنید. وقتی ذهنتان به سراغ اتفاقات منفی می رود، خیلی زود روی چیزهای خوب و لذت بخش تمرکز کنید. سعی کنید برای داشتههایتان سپاسگزار باشید. مطمئن باشید قدردانی و خودگویی مثبت سبب می شود لذت بیشتری از زندگی ببرید.
همین حالا خودگویی مثبت را شروع کنید
ایجاد خودگویی مثبت نیاز به زمان دارد. اگر ذهنتان به افکار و خودگویی های منفی عادت کرده، نیاز به تمرین و زمان بیشتری خواهید داشت. اگر همیشه در حال منفی بافی و جنگ با خودتان باشید، نمیتوانید به اهدافتان برسید. پس کمی صبر کنید و بعد تغییرات مثبت را به وجود آورید.
با استفاده از نکات ذکر شده می توانید به موفقیت برسید و زندگی را برای خود لذت بخش تر کنید. با ایجاد خودگویی های مثبت، شادی، آرامش و انگیزهی بیشتری نصیبتان می شود و می توانید تواناییهای خود را بالا ببرید و با سرعت به سمت موفقیت گام بردارید.
برگرفته از Pickthebrain