8 مدل درآمدی استارتاپ ها
صرف نظر از اینکه چقدر محصول، خدمات، یا اپلیکیشن شما خوب است، این تنها زمانی می تواند مفید باشد که آن را به دست مشتریان هدف خود برسانید. زمانی که محصول خود را وارد بازار می کنید، خواه یک محصول بر پایه وب باشد یا یک قطعه فیزیکی، فاکتورهای فراوانی می بایست در نظر گرفته شود. به همین جهت در ادامه به مدل های درآمدی مرسوم که استارتاپ ها مورد استفاده قرار می دهند اشاره می شود.
مدل کسب و کار در برابر مدل درآمدی در برابر جریان درآمد
قبل از اینکه انواع مختلف مدل های درآمدی را بررسی کنیم می بایست بین اصطلاحات “مدل کسب و کار”، “مدل درآمدی” و “جریان درآمدی” تمایز قائل شویم.
- به هر یک از منابع درآمد سازمان یک جریان درآمدی گفته می شود. یک سازمان بسته به اندازه آن می تواند صفر یا چندین جریان درآمدی داشته باشد.
- به استراتژی مدیریت جریان های درآمدی شرکت و منابع مورد نیاز برای هر یک از جریان های درآمدی، مدل درآمدی گفته می شود.
- به ساختار متشکل از همهی جنبه های سازمان، از جمله مدل درآمدی و جریان درآمدی، و چگونگی تعامل آنها مدل کسب و کار گفته می شود.
مدل های درآمدی بیشماری وجود دارد با این حال در ادامه به هشت مدل مرسوم که توسط سازمان های بزرگ و کوچک به کار گرفته شده اند اشاره می شود.
- مدل درآمدی مبتنی بر تبلیغات: این نوع درآمد از طریق تبلیغ کردن وب سایت، خدمت، اپلیکیشن یا هر محصولی بر روی یک کانال پر بازدید حاصل می شود.
- مدل درآمدی همکاری در فروش: این نوع درآمد حاصل پورسانت فروش یک محصول یا خدمت که خریدار توسط سایت شما با آن آشنا گشته و اقدام به خرید آن کند می باشد.
- مدل درآمدی تراکنشی: بسیاری از سازمان ها تلاش می کنند تا بر روی این مدل تکیه کنند. این مدل یکی از مستقیم ترین روش های تولید درآمد می باشد به طوری که مشتری خدمت یا محصولی را از یک سازمان خریده و پول آن را پرداخت می کند.
- مدل درآمدی پرداخت منظم: در این مدل مشتریان به ازای خرید یک خدمت یا محصول به صورت منظم، مثلا ماه به ماه، پول پرداخت می کنند. به عنوان مثال حق عضویت سایت های علمی دانلود مقاله.
- فروش کانالی (فروش غیر مستقیم): در این روش محصول شما توسط نمایندگی ها و یا عاملان فروش قروخته شده و محصول توسط شما یا آنها تحویل مشتری می گردد.
- خرده فروشی: این روش نیازمند بنا نهادن فروشگاه های خرده فروشی و انبار هاست تا محصول فیزیکی به مشتری ارائه گردد.
- محصول رایگان ولی خدمات غیر رایگان: در این مدل شما محصول خود را به رایگان در اختیار مشتری قرار می دهید اما خدماتی شامل نصب، سفارشی سازی، آموزش و سایر خدمات اضافی غیر رایگان می باشد.
- مدل فریمیوم: در این مدل خدمات پایه سازمان رایگان می باشد با این حال مشتری می بایست برای خدمات اضافه تر و دسترسی به برخی قابلیت های ویژه پول پرداخت کند. یکی از بزرگترین سازمان ها که از این مدل استفاده می نماید لینکدین می باشد.
برگرفته از fi