این روزها آیین روابط مجازی آنهم در دنیا بی‌سروته شبکه‌های اجتماعی شکلی عجیب گرفته است! صد رحمت به سایر برنامه‌‌های چت و گفتگو، انگار باید از سرعت رشد پیامرسان‌ها خوشحال باشیم و شبکه‌های اجتماعی را فقط و فقط یک درگاه خبری سرگرمی بدانیم!

ما می‌‌نویسیم دوست؛ اما شما بخوانید غریبه! غریبه‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی جولان می‌دهند و ادعای دوستی می‌کنند اما عمر رابطشان با شما به اندازه مدت زمانی است که پاک کردن یک اپلیکیشن از روی گوشیتان، طلب می‌کند!

اگر احساس می‌کنید این جمله اغراق‌آمیز است و بزرگ‌نمایی می‌کنیم یکبار تمام فالووینگ‌های اینستاگرامتان را آنفالو کنید و منتظر بمانید!

می‌بینید که مبنای ارتباطات در شبکه‌های اجتماعی فقط و فقط به اندازه یک فالو ارزش دارد. آنهم در صورتیکه شما به نحوی جبران فالو کردن دیگران را با دنبال کردنشان بدهید!

رشد پیامرسان‌ها

پاول دروف، سازنده تلگرام که همه آن را با لقب زاکربرگ روسی می‌شناسند از سال‌ها پیش رنگ باختن شبکه‌های اجتماعی را پیش‌بینی کرده بود و حال که ماهیت این رسانه‌ها برای کاربران مشخص شده است به نظر می‌رسد به اندازه استقبالی که از پیامرسان‌ها می‌شود، شبکه‌های اجتماعی هم کم‌کم رنگ می‌بازند.

دورف، صاحب اپلیکیشن پیامرسان تلگرام با بیش از 100 میلیون کاربر فعال در ماه بعنوان سازنده بزرگ‌ترین پیامرسان روسی، این روند سریع رشد اپلیکیشن‌ها و در مقابل کاهش محبوبیت شبکه‌های اجتماعی را به خوبی تحلیل نموده است. این تحلیل جذاب را در هات اپ نیوز از دست ندهید.

رشد پیامرسان‌ها و کاهش محبوبیت شبکه‌های اجتماعی

Social networks are fading as messenger apps rise up

دروف درست می‌گوید؛ هر کسی این روزها در یک پیامرسان مشغول فعالیت و چت کردن است. حتی اگر این پیامرسان‌ها جنبه سرگرمی نداشته باشند، امروزه ابزار کاری خیلی‌ها محسوب می‌شوند.

ساختار شبکه‌های اجتماعی مدت‌ها است که مورد انتقاد دورف قرار گرفته است. هر چند که برخی از این شبکه‌ها با قابلیت‌های جدید و تازه‌ای مثل استوری در اینستاگرام برای بازاریابی، فضای متفاوت و کاملی را بوجود آوردند اما هرگز نمی‌توان منکر جایگاه و اهمیت پیامرسان‌ها برای مردم شد.

رشد پیامرسان‌ها

پیش‌بینی هوشمندانه زاکربرگ!

اوایل سال 2014 بود که زاکربرگ واقعی (نه زاکربرگ روسی!) برای جدا کردن اپلیکیشن پیامرسان فیسبوک از فضای اصلی آن اقدام کرد. همان موقع خود زاکربرگ اقرار کرد که پیامرسان‌ها از معدود ابزار‌هایی هستند که مردم بیش‌تر از شبکه‌های اجتماعی از آن‌ها استفاده می‌کنند!

آمار هم دقیقا بیانگر همین موضوع هستند که رشد پیام‌رسانها آنقدر با سرعت بوده است که شبکه‌های اجتماعی در این رقابت حرفی برای گفتن نداشته باشند. در فاصله زمانی بین جولای 2015 و ژوئن 2016 آمار استفاده از مسنجر فیس بوک نسبت به اصل این شبکه اجتماعی 19 درصد افزایش داشته است.

در واقع اگر بخواهیم فقط ثبت اکانت های اصلی و حقیقی را در نظر بگیریم و از حساب‌های اسپم و فیک صرف نظر کنیم عملا آمار استفاده از خود شبکه اجتماعی فیسبوک در طی این دو سه سال رشدی نداشته است!

رشد پیامرسان‌ها

سبقت مسنجر فیس بوک از خود فیس بوک!

در سال 2016 میزان محتوای تولیدی توسط کاربران فیسبوک 25 درصد نسبت به سال قبل یعنی 2015 کاهش داشته است. ضمنا مدت زمانی که کاربران در ماه فوریه 2016 در  فیسبوک صرف می‌کردند نسبت به نیمه سال 2015 از 24 ساعت به 18.9 ساعت تقلیل یافته است.

رقمی که بیانگر کاهش قابل توجه علاقه‌مندی مردم نسبت به این شبکه اجتماعی در دو سال اخیر است. این آمار نشان می‌دهد رشد اپلیکیشن‌ها فقط یک رشد عددی نبوده است؛ کاربران واقعا استقبال خوبی از پیامرسان‌ها دارند!

رشد پیامرسان‌ها

علل کاهش محبوبیت شبکه‌های اجتماعی

همه شبکه‌های اجتماعی با کاهش بازیدکننده روبه‌رو نیستند. به جرات می‌توان گفت اینستاگرام علاقه‌مند‌ترین و فعال‌ترین کاربرانش در ایران زندگی می‌کنند و با وجود تمام باگ‌ها و مشکلاتی که گاهی ایرانیان در استفاده از این رسانه با آن‌ها روبه‌رو هستند، همچنان محبوب دل‌ها است!

با این حال شبکه‌های اجتماعی نظیر اینستاگرام از چند جهت با انتقاد کاربران خود مواجه شده‌اند. بخش عمده انتقادت کاربران مربوط به هجوم تبلیغاتی است که ناخواسته به سمت هر یک از آن‌ها سرازیر می‌شود.

شاید موضوع مهم دیگر، مسئله کلیشه‌ای امنیت باشد. کاربران، عجیب(!) احساس می‌کنند تاریخچه محتوای جستجو شده توسط آن‌ها توسط برنامه نظارت می‌شود و به همین دلیل است که اکثر تبلیغات مطابق با مطالبی است که قبلا توسط کاربر مشاهده شده است!

در کل کیفیت پایین محتوا و مواردی که در استریم کردن ویدیو‌ها وجود دارد حسابی کاربران را نگران کرده است.

رشد پیامرسان‌ها

چنین دیدگاهی درست باشد یا غلط به هر حال این موضوع مدت‌ها قبل اثبات شده است که امنیت پیامرسان‌ها بیش‌تر از شبکه‌های اجتماعی می‌باشد؛ چون مسنجر‌ها فقط برنامه‌ای مرتبط با ارتباطات شخصی کاربران هستند؛ نه نشر خبر نظیر تلویزیون و ماهواره!

رشد پیامرسان‌ها

مارک زاکر برگ در جریان انتخابات، توری در آمریکا داشت تا نظارتی بر کمپین‌های ریاست جمهوری داشته باشد و به همه نشان دهد فیسبوک ابزار خوبی برای ساخت کمپین‌های مردمی و تبلیغات است.

او در این سفر به جریانی که مدت‌ها قبل به راه افتاده است پی برد! جریانی که نشان داد مسنجر‌ها خیلی وقت‌ها مفید‌تر از شبکه‌های اجتماعی هستند و رشد پیامرسان‌ها بی‌دلیل نیست.

در حال حاضر فیسبوک صاحب سه پیامرسان محبوب دنیا یعنی واتس اپ، اینستاگرام و مسنجر فیسبوک است.

تاثیرات مهاجرت کاربران از شبکه‌های اجتماعی به پیامرسان‌ها

وقتی که با رشد پیامرسان‌ها کاربران کم‌کم از شبکه‌های اجتماعی به این برنامه‌ها مهاجرت کنند، تبلیغ‌کنندگان متوجه می‌شوند مشکلی در پلتفرمی که برای تبلیغات خود استفاده می‌کردند وجود داشته است.

ممکن است بزودی تبلیغات در یوتیوب تحریم شود و سازمان تبیغات به آنالیز بهتر آمار بازدید کاربران تغییر یابد. با این کار کل شبکه‌های اجتماعی به چالش کشیده می‌شوند.

رشد پیامرسان‌ها

سخن آخر:

حال که رشد پیامرسان‌ها توجه کاربران را از شبکه‌های اجتماعی ربوده است به نظر می‌رسد وقت آن رسیده باشد که این سرویس‌ها با واقعیت‌ها روبه‌رو شوند.

حالا که مردم تقریبا فهمیده‌اند از انقلاب دیجیتالی چه می‌خواهند، احتمالا پول کم‌تری را برای تولید و انتشار محتوا در این رسانه‌ها صرف کنند.

امروزه مردم فقط به محتوای باکیفیت توجه نشان می‌دهند و تفاوتی ندارد در چه برنامه‌ای این محتوا نشر می‌گردد. بنابراین لازم است در شیوه بازاریابی محتوا نیز تجدید نظر کرد.

اکنون شبکه‌های اجتماعی بیش‌تر به واسطه سوابق پیشین خود است که تا به حال دوام آورده‌اند؛ ولی به معنای حضور همیشگی آن‌ها در کنار کاربران نیست!

هات اپ نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *