شیردهی خطر ابتلا به آلزایمر، حمله قلبی و سکته را کاهش میدهد
در تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ در دانشگاه کمبریج انگلیس انجام شد مشخص شد که شیردهی مادر به بچه میتواند خطر بیماری آلزایمر را کاهش دهد و دورههای طولانیتر شیر دادن به بچه نیز خطر کلی را بیشتر کاهش میدهند.
این گزارش که در مجلهی بیماری آلزایمر منتشر شده است بیان میکند که این مسئله احتمالاً به تأثیرات خاص بیولوژیک شیر دادن بر بدن مادر مربوط میشود. برای مثال شیر دادن مقدار انسولین در بدن مادر را متعادل میکند. آلزایمر در اثر مقاومت انسولین درون مغز بوجود میآید. تعادل انسولین درون بدن مادر در حین بارداری به طور چشمگیری به هم میخورد. یک دلیل پیشنهادی دیگر این است که شیر دادن باعث کاهش هورمون پروژسترون در بدن میشود که مقدار بالای این هورمون در دوران بارداری را جبران میکند. پروژسترون باعث کاهش حساسیت گیرندههای استروژن در مغز میشود و استروژن در حفاظت از مغز در برابر آلزایمر مؤثر است.
این بررسیهای همچنین نشان داد که زیاد بودن نسبت ماههای بارداری در طول حیات یک زن به تعداد ماههای شیردهی، خطر آلزایمر را افزایش میدهد.
شیر دادن نه تنها برای بچه مفید است بلکه خطر سکته و بیماری قلبی را برای مادران کاهش میدهد. تحقیقات قبلی نشان داده بود که شیر دادن مزایای کوتاه مدتی مانند کاهش وزن، کاهش کلسترول، فشار خون و سطح گلوکز دارد. اثرات طولانی مدت شیردهی تاکنون کمتر بررسی شدهاند.
در تحقیقی که در سال ۲۰۱۷ در دانشگاه آکسفورد بر روی ۳۰۰ هزار زن میانسال به مدت ۸ سال انجام شده است مشخص شد کسانی که به بچه شیر میدهند احتمال اینکه بیماری قلبی بگیرند ۹ درصد کمتر و احتمال اینکه سکته کنند ۸ درصد کمتر است.
همچنین شیر دادن برای دوران طولانیتر باعث میشود این فواید بیشتر شوند. زنانی که به مدت ۲ سال به بچه خود شیر میدهند ۱۸ درصد خطر بیماری قلبی کمتر و ۱۷ درصد خطر سکته کمتری دارند. برای هر ۶ ماه شیر دادن اضافی پس از آن، این خطر به ترتیب ۴ و ۳ درصد کاهش مییابد.
محققان بر این باورند که شیر دادن ممکن است به سیستم زدایش چربیهای بدن زنان نیز کمک کند و سوخت و ساز بدن مادر پس از بارداری را سریعتر تنظیم میکند.
سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که مادران کودکان خود را به مدت ۲ سال یا بیشتر شیر دهند ولی تعداد مادرانی که شیر خود را به کودک میدهند امروزه به طور قابل توجهی کم شده است.