مغز افراد دو زبانه سرعت بیشتری در محاسبات ریاضی دارد
از ریاضیات به طور معمول به عنوان یک زبان جهانی یاد میشود اما زبانی که برای چهارچوب بندی ریاضیات در ذهنمان انتخاب میکنیم میتواند قسمتهای مختلفی از مغز را برای محاسبه با اعداد به کار گیرد. تحقیقی جدید بر روی دانشآموزانی که دو زبان فرانسوی و آلمانی را بلدند نشان میدهد که بسته به زبانی که مسائل در آن نوشته و محاسبه شدند قسمتهای مختلفی از مغز برای حل مسائل یکسان به کار میرود.
تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان مرکز علوم شناختی و ارزیابی(COSA) در دانشگاه لوکزامبورگ بر روی ۲۱ دانشآموزی بود که زبان مادری آنها همگی لوکزامبورگی – گویشی از زبان آلمانی – بود. این دانشآموزان در طول تحصیل زبان فرانسه را نیز به خوبی فراگرفته بودند و همین باعث میشود موارد بسیار مناسبی برای جواب دادن به سوالات در مورد تاثیر زبان بر روی شناخت شوند.
مطالعات پیشین انجام شده توسط محققان در این مورد بحث کردهاند که زبان مورد استفاده برای تعاملات و فکر در مورد تمرینات عددی ، بر روی رویکرد انتخابی ما تاثیر میگذارد و سوالی بسیار جالب را مطرح کردهاند: افرادی که چندین زبان را بلدند چگونه از مغز خود برای انجام عملیاتهای ذهنی ریاضی استفاده میکنند؟ این صرفا یک سوال ساده و فقط از سر کنجکاوی نیست. نیمی از جمعیت جهان به بیش از یک زبان صحبت میکنند که علاوه بر کاربردهای شخصی مزایای قابل توجهی برای جامعهی آنها دارد.
انسان و تعدادی از حیوانات از پروسهای برای قضاوت سریع در مورد مقادیر کم استفاده میکنند. در واقع این فرایند محاسبهی سریع پروسهای است که کودکان پیش از یادگیری شمردن هم قادر به انجام آن میباشند. برای ارزیابیهای پیچیدهتر یاد میگیریم که بشمریم و از منطق استفاده کنیم که اساس ریاضیات را تشکیل میدهند. محققان در نظر دارند مشخص کنند کدام قسمت از مغز با پیچیده شدن محاسبات فعال شده و آیا این قسمتها با ارائه شدن همین سوالات به زبان دیگری تغییر میکنند یا نه؟
اعداد در سه فرمت ارائه میشوند. اصطلاحات انتزاعی آمودال که نشاندهندهی مقادیر میباشند، کلماتی که کمیتها را توصیف میکنند و حالت آخر نیز نمادین میباشد. قسمتهای مختلفی از مغز برای کار کردن با مقادیری که به این روشها بیان میشود به کار گرفته میشود. به عنوان مثال تحقیقات تصویربرداری عصبی نشان میدهد کدهای آمودال بیشتر توسط شیار درون آهیانهای تفسیر میشود. در حالی که پردازشهای کلامی در قسمتی دیگر از آهیانه که به طور خاص مربوط به اعداد نمیباشند انجام میشوند.
در این بررسی محققان برای مطالعهی قسمتهای مختلف مغز که برای انجام محاسبهی مسائل با دشواری مختلف استفاده میشوند از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی عملکردی(FMRI) استفاده کردند. سپس از افراد خواسته شد تا جمعهایی با دو درجهی سختی را انجام دهند. یکی از این عملیاتهای جمع نسبتا ساده و شامل جمع دو عدد یک رقمی بود و دیگری کمی پیچیده و شامل جمع اعداد دو رقمی بود. در حین انجام عملیات جمع، مغز این افراد اسکن میشد.
در یک آزمایش سوالات و حل آنها به زبان فرانسه و در دیگری به زبان آلمانی بود. تفاوت مشخصی در چگونگی انجام محاسبات سادهی ریاضی در هیچکدام از زبانها وجود نداشت. با سختتر شدن جمعها، دانشآموزان زمان بیشتری برای پردازش مسائلی که در زبان فرانسوی مطرح شده بود صرف کردند. همچنین تعداد خطاها در حالتی که مسائل به زبان فرانسوی بودند بیشتر بود. بررسی اسکنهای صورت گرفته حکایت از داستانی داشت که اندکی متفاوت بود.
نواحی لوب گیجگاهی که عمدتا با صحبت کردن در ارتباط است، زمانی که محاسبات سادهی ریاضی در زبان آلمانی ارائه شد نسبت به حالت ارائه شده در زبان فرانسوی به مقدار کمی فعال تر بود. زمانی که محاسبات کمی پیچیدهتر شدند قضیه جالبتر شد. برعکس نتایج قبل، زمانی که مسائل به زبان فرانسوی ارائه شدند نواحی مختلفی در مغز به صورت چشمگیری فعال شدند که در حالت زبان آلمانی فعالیتی از خود نشان نمیدادند.
محققان این نتایج را بدین گونه تفسیر کردند که مغز زمانی که جمعهای دو رقمی به زبان فرانسوی داده شد قدرت پردازش دیداری-فضایی اضافهای را به کار میگرفت. بر اساس بررسیهای انجام شده دلیل هیچکدام از این رخدادها ترجمهی ذهنی بین زبانها در ذهن دانشآموزان نبود. محققان مینویسند:« برخلاف بررسیهای پیشین صورت گرفته بر روی محاسبات ریاضی در دو زبانهها، نتایج این بررسی نشان دهندهی فرایند ترجمه از زمان فرانسوی به آلمانی نیست.»
افراد مورد آزمایش به جای این کار، تصاویر ذهنی از نمادها را فراخوانی کردند و شاید اعداد را به منظور جبران تفاوت بین دو زبان تصویرسازی و تجسم کردند. با مهاجرت افراد به سراسر جهان به دلیل جنگ، اقتصاد و حتی شرایط آبوهوایی، فهم چالشهای برقراری ارتباط با افراد با زبانهای مختلف برای معلمان و کارکنان مهم و مهمتر خواهد شد. حتی میان افرادی که یک زبان را به خوبی بلدند در قسمتهای بالای ذهنی اتفاقاتی پیچیدهتری نسبت به آنچه در نگاه اول به نظر میرسد رخ میدهد. این بررسی در Neuropsychologiaمنتشر شده است. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Neuropsychologia منتشر شده است.
برگرفته از sciencealert