چطور همانند افراد موفق تصمیم بگیریم؟
تصمیمات هوشمندانه یکی از پایههای اساسی در موفقیت افراد است. به گفته دانشگاه کلمبیا ما روزانه میانگین ۷۰ تصمیم مختلف میگیریم. از تصمیمات ساده مانند انتخاب غذا در رستوران یا اینکه صبح چی بپوشیم گرفته تا تصمیمات مهم در محل کار یا حتی پایان دادن به یک رابطه! اما همه ما معتقد هستیم که تصمیمات هوشمندانه برای داشتن زندگی موفق الزامیست اما برای گرفتن چنین تصمیماتی باید با روشهای صحیح آشنا شویم پس با ما همراه باشید تا به تجربه افراد موفق در این زمینه بپردازیم:
تبدیل تصمیمات کوچک به روتینهای عادی
دیدید وقتی رانندگی میکنید و غرق در افکارتان هستید به صورت اتوماتیک و ناخودآگاه به مقصد میرسید؟ این نوعی روتین است و برای داشتن تصمیمات هوشمند باید سعی کنید تصمیمات کوچک و روزانه را به روتین تبدیل کنید چون قوه تصمیمگیری ما هم مانند یک عضله اگر زیاد فعالیت کند خسته میشود و شاید نتواند نتایج مطلوبی داشته باشد.
حتما همه شما با لباسهای یقهدار مشکی تکراری استیو جابز یا تیشرتهای طوسی مارک زاکربرگ آشنا هستید؟ آنها از روی تنبلی هر روز لباس تکراری نمیپوشند بلکه به خاطر تبدیل تصمیمات کم اهمیت به روتینهای زندگی این نوع سبک زندگی را برگزیدهاند تا بتوانند بر روی تصمیمات مهمتر وقت بیشتری بگذارند.
زمان تصمیمات هوشمندانه صبح است
بیشتر ما تصمیمهای خود را آخر روز میگیریم زمانی که دقیقا خسته و بی انرژی هستیم. بهتر است برای داشتن تصمیمات هوشمندانه اول صبح را انتخاب کنیم و قبل اینکه درگیر روزمرگی و تلفن و پیام شویم سراغ آنها برویم. حتی میتوان شب قبل کارهای معمولی لازم را مانند آماده کردن لباسهای فردا را انجام دهیم تا فرصت کافی برای تصمیمگیری داشته باشیم.
احساسات مهم هستند
از قدیم گفتند که در زمان عصبانیت تصمیم نگیر. کاملا صحیح است چون احساساتی مانند شادی، غم یا عصبانیت میتواند منجر به تصمیماتی شود که کاملا اشتباه و حتی به زیان ما باشد. افراد موفق برای داشتن تصمیمات هوشمند سعی میکند خلق و خوی خود و به خصوص احساسات خود را کامل بشناسند و زمانی که در دام احساسات افتادند از تصمیمات جدید دوری بورزند. جالب است بدانید که اسمارت تلن حدود ۱ میلیون نفر را مورد بررسی قرار داد که آیا آنها احساسات خود را تشخیص میدهند یا فکر میکنند که در حالت عادی هستند و حس خاصی بر روی آنها اثر نمیگذارد. ۶۴ درصد افراد واقعا شناختی بر روی احساسات خود نداشتهاند!
گزینهها را هدفمند بررسی کنید
در تصمیمات هوشمندانه ، مهم بررسی همه جانبه و کاملا یکسان گزینههای پیش رو است و نباید بین آنها تفاوتی قائل شد. میتوان برای هر گزینه این سوالها را از خودمان بپرسیم:
چه فایدهای برای من یا دیگران دارد؟
چه ضرری به من یا دیگران میرساند؟
آیا با معیارها و ارزشهای شخصی من همخوانی دارد؟
آیا این امکان وجود دارد که بعدا از تصمیم خود پشیمان بشوم؟
دو روز به تصمیمگیری بپردازید
اگر بخواهیم دوستانه صحبت کنیم تصمیمگیری هم مثل قرمهسبزی میماند و باید جا بیافتد! وقتی تصمیمی میگیرید شاید احساسات و شرایط بر روی آن اثر گذاشته باشند. برای اینکه مطمئن شوید جزو تصمیمات هوشمندانه است یک شبانه روز به آن فرصت دهید. شب بخوابید و فردا آن روز وقتی احساسات کمرنگ شدند و بیشتر زوایای تصمیم مشخص شد میتوانید از آن مطمئن شوید. البته یادتان باشد که نباید برای تصمیمگیری مدت زیادی صرف کرد چون همانطور که عجله میتواند به تصمیم اشتباه منجر شود زمان زیاد برای آن هم همین اثر را دارد.
۳۰ دقیقه ورزش دوپینگ تصمیمگیری
تصمیمگیری و اضطراب ناشی از آن موجب ترشح کورتیزول در بدن میشود. کورتیزول علاوه بر افزایش استرس موجب کدر شدن ذهن و در نتیجه خروجیهای اشتباه میشود که امکان تصمیم اشتباه را به شدت افزایش میدهد. اما با یک ورزش ۳۰ دقیقهای میتوانید به جنگ این شرایط بروید. ورزش موجب ترشح اندورفین میشود که کمک میکند ذهنما شفاف و تفکر ما منطقیتر شود. همچنین تحقیقات نشان میدهد در درازمدت ورزش میتواند روی عملکرد مغز تاثیر شگفتانگیزی بگذارد.
“چطور مثل افراد موفق تصمیمات هوشمندانه بگیریم؟” را بشنوید (۶دقیقه)
برگرفته از INC