استراتژی خروج کارآفرینانه
زمانی که کسب و کارتان را شروع کردید، قطعاً به فکر فروش آن نبودید. ایدۀ بزرگی در سر داشتید، مهارتی داشتید که هیچ کس جز خود شما نمی توانست کاملاً در آن خبره باشد و شور و هیجان تغییر جهان به نحوی از انحا. اگر سرمایه گذاری از شما راجع به استراتژی خروجتان از بازار می پرسید، او را با اشاره کردن به سه غول موجود در صنعتتان آرام می کردید. «من قصد دارم برنامۀ تجاری ام را اجرا کنم و تا زمانی که می توانم از کسب و کارم پول دربیاورم، نیازی به خروج نیست.»
تقریباً تمامی بنیان گذاران در ابتدای راه چنین احساسی دارند، ولی ادارۀ یک کسب و کار به هرحال کار دشواری است. کسب و کار نیازمند اختصاص زمان های نامحدود همراه با اشک و آه و مشقت است و هیچ شفقتی برای بیماری، نیازهای خانوادگی و یا استرس های فکری بنیان گذار خود قائل نیست.
شما به عنوان یک بنیان گذار به هرحال روزی بازنشسته خواهید شد و یا خواهید رفت (بیایید امیدوار باشیم که پیش از آن روزهای آسوده ای نیز داشته باشید). با علم به اینکه نمی توانید کسب و کارتان را برای ابد ادامه دهید و با فرض اینکه شرکتتان بسیار نیز موفق خواهد بود، بهتر است برنامه ریزی برای جانشینی در چرخۀ عمر شرکتتان را هرچه زودتر و پیش از آنکه دیر شود شروع کنید.
از چهار نکتۀ گفته شده در زیر به موقع برای خلق عادت های خوب استفاده کنید تا وقتی خواستید قلمرو خود را منتقل کنید، خروج ساده تری داشته باشید.
- از همان روز اول هیأت مشاورین یا مدیران را شکل دهید
شاید شکل دادن چنین هیأتی در روزهای آغازین قدری دشوار و آزاردهنده باشد ولی وقتی شروع به گرفتن پولهای سرمایه گذارانتان کردید، انجام این کار نیز لازم خواهد بود؛ ولی اگر در حال راه اندازی یک استارتاپ هستید، احتمالاً می خواهید کنترل کامل کسب و کارتان را تا جای لازم در دست داشته باشید. دعوت کردن از مدیران پیش از جمع آوری پول احتمالاً باعث شکل گیری غیرضروری ساختار گزارش دهی و تصمیم گیری خواهد شد که شاید مطلوب شما و سرمایه گذاران آتی تان نباشد.
در هر حال، تشکیل هیأت مشاورین و قرار دادن آن در جایگاه هیأت مدیره می تواند در سالهای آتی بسیار مفید باشد. این هیأت را به گونه ای ساختاردهی کنید که مشاورینتان حق رأی نداشته باشند و درعوض به آنها پاداش های کوچک یا سهام ارائه کنید و رفتاری توأم با احترام و ملاحظه با آنها داشته باشید. جلسات ماهیانه ای با آنها شکل دهید و با صورت جلسۀ مشخص و معناداری درخصوص نقاط ضعف کلیدی که شرکتتان برای موفقیت باید با آنها مواجه گردد نزدشان بروید.
سازماندهی این هیأت باعث ایجاد مسئولیت پذیری در مدل کسب و کارتان شده و کسب و کار شما را بر اساس اهدافی سازماندهی خواهد کرد که بتوان آنها را در آینده پیگیری کرد.
- آپدیت های ماهیانۀ هیأت مدیره/ سرمایه گذاران را ارسال کرده و صورتجلسات را یادداشت کنید
یادداشت کردن نقاط عطف معنادار به اندازۀ پاسخگو بودن در برابر هیأت همکارانتان، با اهمیت است. اگر اهداف و موفقیت هایتان را یادداشت نکنید، اثبات کردن اینکه در همان وهلۀ اول به آنها دست یافته اید کار دشواری خواهد بود.
ارسال آپدیت های ماهیانۀ هیإت مدیره یا سرمایه گذاران را مدنظر قرار داده و در آن به ترسیم موفقیت هایتان از ماه پیش، نقاط ضعف آتی و نیازها و استخدام های کلیدی بپردازید. این کار نه تنها به مذاق سرمایه گذاران خوش آمده و نشانگر مسئولیت و گشودگی شما خواهد بود، بلکه گزارش کتبی را در اختیارتان خواهد گذاشت که می توانید در بستۀ اکتساب (خریداری) بالقوۀ خود جای دهید.
- با رقبایتان ارتباط دوستانه برقرار کنید
اگر در یک صنعت جدید و پیشرفته قرار دارید، احتمالاً تنها نیستید و اگر در حال شکل دهی شرکتی جدید از شرکت قبلی هستید، دقیقاً می دانید که چه کسانی همین خدمت را به مشتریانتان عرضه می کنند. شما نه تنها باید تحقیق کنید تا بدانید رقبایتان چه کسانی هستند و چگونه می توانید متمایز شوید، بلکه باید برای شناخت هریک از بنیان گذاران صنعتتان نیز زمان صرف کنید. در رویدادها و نمایشگاه های مربوط به صنعتتان شرکت کنید. به دنبال فرصت هایی برای پیوستن به جوینت ونچرها و یا ایجاد گروه های تجاری صنعتی باشید.
چنانچه وضعیت شرکتتان در آینده بدتر شود، رقبایتان احتمالاً محتمل ترین افرادی خواهند بود که به دنبال دارایی هایتان هستند و اگر شما موفق باشید، احتمالاً شما دارایی های آنها را خواهید خرید. در هر دو صورت، قدرتمند بودن در صنعتتان از طریق گشودگی و ارتباطات می تواند در هنگام خروج از صنعت بسیار کمک کننده باشد.
- کارکنانتان را به گونه ای آموزش دهید که به دنبال جابجایی عمودی باشند و به آنها مالکیت سهام اعطا کنید
زمانی که استراتژی خروج را در برنامه تجاری خود می گنجانیم و یا اسلاید خروج را در برنامۀ سرمایه گذاری جای می دهیم، اغلب به دنبال یک خریدار بالقوه می گردیم. با این حال، شرکت ها اغلب توسط کارمندانشان خریده می شوند و تعداد کسب و کارهایی که توسط کارکنانشان خریداری می شوند، هرساله به میزان 10 درصد رشد می کند.
ارائۀ سهام به کارکنان میزان وفاداری آنها به شرکت را افزایش داده و به شما کمک می کند تا خریداران بالقوۀ آتی را در طول زمان متنوع سازید. چه قصد شما فروش شرکتتان باشد و چه نباشد، قطعاً خواهان خلق اعتماد و سرمایه گذاری در تیمتان هستید؛ و ارائۀ برنامه مالکیت سهام کارکنان (ESOP) و ساختار ترفیع داخلی دو شیوه ای هستند که می توانید این فرصت را برای خود ایجاد کنید.
در پایان، چه بخواهید شرکتتان را بفروشید و چه نخواهید، بهتر است نکات گفته شده در بالا را مدنظر قرار دهید. خلق عادات خوب به موفقیت آیندۀ شما کمک خواهد کرد، حال چه این موفقیت حالتی باشد که کسب و کار در کنترل شما قرار دارد و چه زمانی که کنترل آن را به دست فردی جدید می سپارید.
برگرفته از entrepreneur