سیارهشناسان: ماه اکسیژن ِ زمین را دارد
تیمی از محققان سیارهشناس ژاپنی به رهبری پروفسور کنتارو ترادا از دانشگاه اوساکا، موفق به کشف این مسئله شدند که بادهای خورشیدی و میدان مغناطیسی زمین میتواند یونهای پرانرژی اکسیژن تولیدی موجودات زنده در جو زمین را به سطح ماه انتقال دهد.
به گزارش بیگ بنگ، پروفسور ترادا در این باره گفت: «زمین توسط میدان مغناطیسی آن در برابر بادهای خورشیدی و اشعههای کیهانی محافظت میشود. میدان مغناطیسی زمین در شب همانند یک دنبالهدار امتداد یافته و فضایی به شکل نوار رنگی ایجاد میکند(ما آن را دنبالۀ زمین مینامیم). در مرکز این دنباله، منطقهای قرار دارد که به شکل ساختار ورقهای شکل از پلاسمای داغ عمل میکند.»
محققان مشاهدات فضاپیمای ژاپنی کاگویا مبنی بر وجود تعداد قابل توجهی از یونهای پرانرژی اکسیژن در زمان حضور ماه در صفحۀ پلاسمای زمین را گزارش کردند. محققان در این باره گفتند: «ما موفق به مشاهدۀ این مسئله شدیم که یونهای اکسیژن مذکور از یونوسفر به ماه(۳۸۰۰۰۰ کیلومتر) انتقال داده شدند. ما دادههای پلاسمایی میدان مغناطیبسی فضاپیمای کاگویا، زاویۀ انرژی پلاسما و آزمایش ترکیبات ارتفاع ۱۰۰ کیلومتری ماه را ارزیابی کرده و متوجه شدیم یونهای پرانرژی اکسیژن تنها زمانی پدیدار شدند که ماه و فضاپیما از صفحه پلاسما عبور کردند.»
یونهای اکسیژن رصدشده توسط تیم تحقیقاتی، انرژی بالایی در حدود ۱ تا ۱۰ کیلوالکترونولت داشتند. نویسندگان این مقاله اظهار داشتند: «این یونها می توانند در عمقی معادل چند ده نانومتر داخل یک ذرۀ فلزی قرار گیرند. این کشف از اهمیت بالایی در درک ترکیبات پیچیده ایزوتوپی رگولیت ماه برخوردار است که سالهای زیادی بدون پاسخ باقیمانده است.
محققان افزودند: «ما با مشاهدات خود نشان دادیم این امکان وجود دارد که ترکیبات فاقد ۱۶O، که یک ایزوتوپ پایدار از اکسیژن است و در لایۀ ازون دیده می شود، به سطح ماه منتقل شده و در عمق چند ده نانومتری سطح ماه قرار گرفتهاند. مشاهدات فضاپیمای کاگویا از بادهای زمینی موجود در میدان مغناطیسی زمین این فرضیه را قوت می بخشد که ممکن است اطلاعاتی دربارۀ جو باستانی گمشده سیارۀ ما در سطح ماه باشد.» جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Nature Astronomy منتشر شده است.
برگرفته از sci-news