آنفولانزا و سرما خوردگی از جمله بیماری های واگیر و خطرناک می باشند. این بیماری ها در فصول سرد سال بروز می کنند و سبب ناراحتی فرد می شوند. سرما خوردگی و آنفولانزا ۲ بیماری با علائم بسیار مشابه هستند که برای تشخیص آن می بایست دقت بسیاری را به خرج داد. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
همه ما با فصل سرد دچار سرماخوردگی و آنفلوآنزا می شویم و این سوال برای ما پیش می آید که در مواجه با این بیماری های فصلی باید چکار کنیم دکتر سید محمد صادق غفوری پزشک عمومی به سوالات شایع در این زمینه جواب می دهد.
اما پاسخ سوالات در خصوص بیماری های سرماخوردگی و آنفلوآنزا که سید محمد صادق غفوری پزشک عمومی داده شده، به شرح زیر است:
سوزش سینه و حس عفونت و خلط در سینه و گرفتگی گوش پس از درمان سرماخوردگی
سید محمد صادق غفوری پزشک عمومی اظهار داشت: در عفونت های ویروسی و یا اصطلاحا سرماخوردگی ابتدا فرد دچار علائمی نظیر سردرد، تب، لرز، درد عضلانی و بیحالی می شود. بعد از دو سه روز به دنبال آن علائم تنفسی مثل سرفه، گلودرد و احساس سوزش سینه بروز میکند. تمام این علائم به علت همان سرماخوردگی است.
احساس ضعف و درد گوش، چشم و سر به همراه آبریزش بینی
غفوری تصریح کرد: احساس ضعف، درد گوش، چشم و سر مربوط به عفونت های ویروسی بوده و مصرف آنتی بیوتیک اثری در بهبود آن ندارد. در هنگام درد گوش حتما باید معاینه توسط پزشک صورت گرفته و در صورت نیاز آنتیبیوتیک تجویز شود.
علائم آنفولانزا و راه پیشگیری از آن
غفوری بیان کرد: آنفلوآنزا اکثرا از طریق قطرات تنفسی و گاهی از طریق تماس دست با عوامل منتقل کننده ایجاد شده و موجب سردرد، تب، درد عضلانی، حالت تهوع، سرفه و گلودرد می شود.
مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا رعایت بهداشت، استفاده از ماسک مخصوص دهان و بینی و شست و شوی مناسب دست ها است. در بعضی موارد تجویز واکسن آنفلوآنزا نیز کمک کننده است.
اسهال و استفراغ شدید و انقباض عضلات نشانه چیست؟
غفوری اظهار داشت: اسهال و استفراغ شدید بسته به علت ایجاد کننده (ویروس و یا باکتری و حتی انگل ها) با تولید لاکتیک اسید می توانند موجب انقباض و گرفتگی عضلات شوند. مراجعه به پزشک و انجام آزمایش مدفوع در موارد شدید توصیه می شود.
احساس وجود جسم خارجی در گلو
غفوری اشاره کرد: احساس وجود جسم خارجی در گلو یا “گلوبوس” علل مختلفی نظیر عفونت گلو (ویروسی و یا باکتریال) و ریفلاکس (برگشت اسید معده به مری) می تواند داشته باشد. بنابراین در صورت تداوم این حالت مراجعه به متخصص گوش حلق و بینی و متخصص گوارش توصیه می شود.
گلو درد شدید و سینه درد، زخم گلو و سوزش سینه
غفوری اضافه کرد: اگر این علائم بیشتر از یک هفته طول کشیده است احتمال عفونت های باکتریال زیاد بوده و معاینه دقیق و انجام آزمایش خون و حتی آزمایش ترشحات گلو و عکس برداری از قفسه سینه به تشخیص کمک میکند.
همچنین مصرف مایعات فراوان به خصوص ترکیب آب ولرم، عسل و لیموترش برای بهبود سوزش گلو بسیار توصیه می شود.
ویروسی که دستگاه گوارش را درگیر می کند و با تب و حالت تهوع و اسهال شروع می شود چگونه قابل پیشگیری و درمان است؟
غفوری تاکید کرد: مهمترین راه پیشگیری از ویروس گوارشی رعایت بهداشت، شست و شوی دست ها و عدم مصرف غذا در مکان هایی است که از نظر بهداشتی مناسب نیستند.
برای درمان این افراد مصرف مایعات فروان و در صورت طولانی شدن عارضه انجام آزمایش مدفوع و درمان مناسب آن توصیه می شود.
بهترین زمان استفاده از واکسن آنفلوآنزا و باید و نبایدهای استفاده از آن
غفوری بیان کرد: بهترین زمان تزریق واکسن شروع فصل پاییز و قبل از ابتلای فرد به سرماخوردگی و آنفلوآنزا است. این واکسن در افرادی که سابقه حساسیت به تخم مرغ دارند ممنوعیت مصرف دارد و اما تجویز و تزریق آن در کودکان شش ماه تا چهار سال، زنانی که در طول فصل شیوع آنفلوآنزا باردار هستند، افراد بالای ۵٠ سال، مبتلایان به اختلالات مزمن قلبی و ریوی، ساکنین آسایشگاه ها، پرسنل مراکز بهداشتی و مبتلایان به دیابت، اختلال کلیوی که در سال گذشته بستری شده اند، توصیه می شود.
پنیسیلین در چه زمانی باید تزریق شود؟ بیماری تا چه حد باید حاد باشد؟
غفوری یادآور شد: پنی سیلین تنها در صورت فارنژیت استرپتوکوکی که نوعی عفونت باکتریال ناحیه گلو است جهت پیشگیری از تب روماتیسمی تجویز می شود. این تصور که هر گلو درد چرکی و یا حاد بودن سرماخوردگی نیاز به تزریق پنی سیلین دارد، کاملا اشتباه است. و تزریق بدون مورد پنی سیلین نه تنها کمکی به بهبود بیمار ندارد، که ممکن است موجب عوارض جدی در فرد شود.