معرفی برند بیتس؛ اوج ضربان موسیقی
شرکت بیتس الکترونیکس (Beats Electronics) یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدکنندهی تجهیزات صوتی در جهان است که اغلب با برند Beats by Dr.Dre شناخته میشود. مرکز اصلی شرکت بیتس در حال حاضر در کالور سیتی (Culver City) کالیفرنیا واقع است. موسسان اصلی برند بیتس، خوانندهی رپ آمریکایی، آندره رومل یانگ (Andre Romelle Young) معروف به Dr.Dre و مدیر سابق شرکت Interscope Geffen A&M Records جیمز آیووین (James Iovine) معروف به جیمی آیووین هستند.
محصولات اصلی شرکت Beats، انواع هدفون و اسپیکر هستند که ابتدا با همکاری شرکت Monster Cable Products تولید میشدند و پس از آن، خود بیتس وظیفهی تولید را بر عهده گرفت. از سال ۲۰۱۴ سرویس نرمافزاری موسیقی این شرکت نیز با نام Beats Music شروع به کار کرد. شرکت تایوانی HTC برای مدتی بزرگترین سهامدار بیتس بود تا این که در سال ۲۰۱۲، نیمی از سهام خود که ۲۵ درصد کل سهام بود به شرکت بازگرداند و بقیهی آن را نیز در سال ۲۰۱۳ فروخت. در ادامه، شرکت Carlyle Group و ۳۲ نفر موسس به عنوان سهامداران اصلی شناخته میشدند تا این که در آگوست سال ۲۰۱۴، شرکت اپل این برند را به ارزش ۳ میلیارد دلار خریداری کرد. این خرید، بزرگترین خرید شرکت در تاریخ اپل بوده است.
تاریخچه
بیتس با کشف مشکلات دنیای موسیقی توسط آیووین و دکتر دره، تاسیس شد. جیمی ۲ مشکل اصلی صنعت موسیقی را، دزدیدن آثار هنری و کیفیت پایین هدفونهای ارائه شده توسط اپل میدانست. Dre نیز با او همعقیده بود و در صحبتی که با هم داشتند، این هنرمند سبک رپ علاوه بر دزدیده شدن آثارش، از کیفیت پایین تجهیزات صوتی نیزشکایت داشت. در نهایت آنها که زمینههای فکری مشترک با نیازهای مشترک را کشف کرده بودند، اقدام به تولید اولین نمونههای محصولات صوتی باکیفیت کردند. شرکت مانستر که در بریسبین کالیفرنیا واقع بود، اولین همکار آنها در تولید محصولات باکیفیت شد و اولین هدفون با برند Beats By Dr.Dre در پایان سال ۲۰۰۸ تولید شد. آیووین نمونههای اولیه را به منظور آزمایش برای بزرگان موسیقی همچون M.I.A، فارل ویلیامز، و گون استفانی ارسال کرد.
قطع ارتباط با Monster و فروش سهام به HTC
در سال ۲۰۱۰، تولیدکنندهی تایوانی گوشیهای هوشمند یعنی HTC، سهام عمدهی بیتس یعنی ۵۰.۱ درصد از سهام را به قیمت ۳۰۹ میلیون دلار خریداری کرد. هدف از خرید این سهام، تولید گوشیهایی با کیفیت صوتی بالا برای رقابت با دیگر تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند بود. این خرید به HTC اجازه میداد که گوشیهایی با برند Beats تولید کند. البته پس از این واگذاری سهام نیز بیتس هنوز به عنوان شرکتی مستقل فعالیت میکرد. از افراد مهمی که در این زمان به بیتس اضافه شدند، مدیر کنونی آن یعنی لوک وود (Luke Wood) بود که پیش از آن در شرکت اینتراسکوپ برای آیووین کار کرده بود.
در ژانویهی سال ۲۰۱۲، زمان قرارداد مانستر با بیتس پایان یافت و این ۲ شرکت تصمیم به عدم ادامهی همکاری گرفتند. در اکتبر همان سال، اولین محصولات مستقل بیتس یعنی هدفون Beats exclusive و اسپیکر بیسیم Beats Pill به بازار عرضه شدند. در این زمان، آیووین تصمیم گرفت تا با کنترل بیشتر بخض تحقیق و توسعه، تولیدات را با حجم مناسبتری به بازار عرضه کند تا سرعت رشد شرکت حفظ شود. آنها مدتی پس از استقلال شرکت به درآمد یک میلیارد دلاری رسیدند.
خرید مجدد سهام HTC و شروع به کار سرویس Beats Music
در جولای سال ۲۰۱۲، شرکت HTC به دلیل آنچه تمرکز بر دنیای گوشیهای هوشمند و حفظ بازارهای بینالمللی عنوان شد، نیمی از سهام خود را به ارزش ۱۵۰ میلیون دلار، به خود شرکت بیتس فروخت و البته باز هم بزرگترین سهامدار شرکت باقی ماند. در آگوست ۲۰۱۳ گزارش شد که بیتس به دنبال خرید بقیهی سهام اچتیسی و پیدا کردن سرمایهگذاری جدید برای خود است. سرانجام در ۲۷ سپتامبر همان سال اعلام شد که شرکت تایوانی، تمام سهام باقیماندهی خود را به ارزش ۲۶۵ میلیون دلار به بیتس خواهد فروخت. در کنار آن، بیتس نیز اعلام کرد که شرکت Carlye قصد سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلاری دارد. این ۲ حرکت مالی باعث شد که ارزش Beats Electronics به یک میلیارد دلار برسد.
در ۲۱ ژانویهی سال ۲۰۱۴، شرکت بیتس سرویس موسیقی Beats Music را تاسیس کرد. آنها پیش از این اعلام کرده بودند که قصد معرفی سرویس استریمینگ و اشتراکگذاری موسیقی را دارند که تجربهای کاملا جدید برای کاربران رقم خواهد زد.
فروش کامل شرکت به اپل
در ۸ می ۲۰۱۴، روزنامهی فایننشال تایمز اعلام کرد که اپل در حال انجام مذاکره برای خرید شرکت بیتس با رقم ۳.۲ میلیارد دلار است. سرانجام و پس از مذاکرات متعدد، اپل این شرکت را به قیمت ۳ میلیارد دلار خریداری کرد. کارشناسان بر این عقیدهاند که استقبال پایین از سرویس بیتس موزیک، دلیل کاهش قیمت پیشنهادی بوده است. اعلام رسمی این فروش در ۲۸ می سال ۲۰۱۴ انجام شد و طبق قرارداد، ۴۰۰ میلیون از این مبلغ به صورت سهام اپل به سهامداران اصلی بیتس واگذار شد و بقیه نیز بهصورت پول نقد واگذار شد.
آیووین در یکی از مصاحبههای خود گفته بود که بیتس از همان ابتدا موازی با اپل حرکت میکرده است. جرقهی تاسیس بیتس زمانی خورد که او احساس کرد گوشیهای هوشمند عالی اپل، فاقد تجهیزات صوتی خوب هستند و پیوند تکنولوژیو زندگی انسان در این محصولات کامل نشده است. مدیرعامل اپل، تیم کوک نیز پس از این قرارداد در صحبتهای خود به این نکته اشاره کرده بود که موسیقی بخشی اساسی از برنامهریزیهای همیشگی اپل است و این شرکت تمام تلاش خود را میکند تا محصولاتی عالی در این زمینه به مشتریان عرضه کند. پس از نهایی شدن قرارداد، اپل ۲۰۰ نفر از ۷۰۰ کارمند بیتس را تعدیل کرد و سرویس بیتس موزیک نیز با شروع سرویس اپل موزیک، متوقف شد.
محصولات
محصولات شرکت بیتس عموما هدفونهای و اسپیکرهای قابل حمل هستند که با تبلیغات حرفهای به بازار معرفی میشوند. این شرکت در زمینهی نرمافزار نیز فعالیتهای حرفهای داشته و سیستمهای تقویت صوتی را با همکاری شرکتهای همچون HP به دنیای لپتاپها نیز وارد کرده است.
هدفون و اسپیکر
خط تولید اصلی محصولات بیتس، هدفونهایی با برند Beats By Dr.Dre هستند. دکتر دره در تبلیغ این خط تولید، عنوان کرده بود که کاربران با استفاده از هدفونهای معمولی نمیتوانند تمامی جزئیات موسیقی را بشنوند. از نظر او، آنها محصولاتی عرضه میکردند که تجربهی شنیدن موسیقی با کیفیتی شبیه آنچه در استودیو پخش میشود را برای کاربران به ارمغان میآوردند.
هدفونهای بیتس همواره به کیفیت و سطح بالای باس (Bass) در موسیقی مشهور بودهاند. این هدفونها به طور اختصاصی کیفیتی بالا از موسیقی هیپهاپ و پاپ را به کاربر عرضه میکنند.
در سال ۲۰۱۲، اولین محصولات کاملا اختصاصی شرکت عرضه شدند. هدفون Beats Exclusive با قدرت بالای حذف نویز برای رقابت با محسولات شرکتهای bose و Sennheiser عرضه شد. در کنار آن نیز، اسپیکر قابل حمل این شرکت با نام Beats Pill به بازار عرضه شد. ۳ سال بعد و در اکتبر سال ۲۰۱۵، نسخههای جدید این محصولات به بازار عرضه شدند.
Beats Audio
شرکت بیتس فناوریهای صوتی خود را تحت برند Beats Audio به دیگر شرکتها میفروشد. آنها از سال ۲۰۰۹ همکاری جدیدی با شرکت HP داشتند تا این تولیدکننده بتواند کامپیوترهای شخصی مجهز به سیستم سوتی Beats Audio را به بازار عرضه کند. اولین محصولات این قرارداد، خط تولید HP Envy بود. بهکارگیری محصول شرکت بیتس، به معنای استفاده از اکولایزر نرمافزاری در کامپیوترها بود که کیفیت صدا را در آنها افزایش میداد. پس از خریدن بیتس توسط اپل، همکاری این شرکت با HP پایان یافت و این تولیدکنندهی کامپیوتر، همکاری مشابهی را با Bang & Olufsen شروع کرد.
شرکت اچتیسی نیز از دیگر مشتریان بیتس آئودیو بود که اولین محصولات خود با این نرمافزار را تحت نام Sensation XE در سپتامبر سال ۲۰۱۱ به بازار عرضه کرد. این محصولات با هدفونهای بیتس عرضه میشدند اما پس از مدتی، گوشیهای هوشمند اچتیسی بدون این نوع از هدفونها عرضه شدند. یکی از مدیران اچتیسی در آن زمان گفته بود که وجود لوازم جانبی خاص مانند هدفونها، هیچ تاثیری در فروش بیشتر گوشیهای هوشمند نداشته است.
تجهیزات صوتی خودرو
شرکت بیتس تجربیاتی نیز در بخش محصولات خودرو دارد. آنها در سال ۲۰۱۱ قراردادی با کرایسلر امضا کردند تا سیستمهای صوتی خود را روی خودروهای این شرکت نصب کنند. اولین محصول این تفاهمنامه، خودروی لاکچریchrysler 300S بود. این خودرو مجهز به سیستمی با ۱۰ بلندگوی برند Beats By Dr.Dre بود. شرکتهای دیگر خودروسازی همچون dodge و فیات نیز همکاریهایی با بیتس داشتهاند.
Beats Music
بیتس در سال ۲۰۱۲، سرویس استریم موسیقی MOG را با قیمتی حدود ۱۰ میلیون دلار خریداری کرد. آنها هدف از خرید این سرویس را، خلق تجربهای ناب از اشتراک موسیقی عنوان کردند. اگرچه MOG اعلام کرده بود که پس از این فروش نیز بدون تغییرات به فعالیت خود ادامه میدهد، اما بیتس سرویس خود را با نام Beats Music عرضه کرد. در مقایسه با سرویسهای دیگر مانند گوگل پلی موزیک و اسپاتیفای، این سرویس روی پیشنهاد موسیقی از طرف حرفهایهای این صنعت تمرکز داشت. در نهایت سرویس MOG در سال ۲۰۱۴ بسته شد و کاربران خود را به سمت بیتس موزیک فرستاد. بیتس موزیک نیز پس از فروش شرکت به اپل، تعطیل شده و جای خود را به apple music داد.
چالشهای حقوق و انتقادها
یکی از انتقاداتی که همواره به محصولات بیتس میشود، تمرکز بیش از حد روی تبلیغات و زیبایی به جای کیفیت و کارایی است. منتقدان همواره معتقد هستند که محصولاتی با دوام و کیفیت بالا را میتوان با قیمتی برابر یا کمتر از محصولات بیتس خریداری کرد. آزمایشاتی که روی محصولات اچتیسی با سرویس بیتس انجام گرفته نشان میدهد که این محصولات، بخش باس موسیقی را بیش از حد افزایش میدهند و با استفاده از اکولایزر نرمافزاری، تجربهی موسیقی را تغییر میدهند. به هر حال مدیر کنونی این شرکت لوک وود معتقد است محصولات آنها به منظور خلق تجربهی بهتر تولید میشوند و این تجربه، میتواند با ایجاد تغییرات ساخته شود.
یکی از مشکلات حقوقی بیتس در دوران فعالیت، شکایت شرکت Bose از آنها بوده است. این شرکت ادعا کرده بود که محصولات سری Studio شرکت بیتس، با نقض ۵ پتنت این شرکت، فناوری حذف نویز را به کار گرفتهاند. شرکت بوز تقاضا کرده بود که محصولات بیتس وارد خاک آمریکا نشده و به فروش نروند. این شکایت در بیرون از دادگاه حل شد. برخی افراد معتقدند خارج کردن محصولات بوز از فروشگاههای اپل، میتواند دلیل پس گرفتن شکایت این شرکت باشد.
در ژانویهی سال ۲۰۱۵ نیز شرکت مانستر شکایتی را علیه بیتس تنظیم کرد. مانستر اعتقاد داشت که فروش و خرید مجدد سهام به اچتیسی، حقهای از ظرف موسسان بیتس بوده تا آنها را از شرکت اخراج گنند. علاوه بر این، آنها معتقدند بیتس هیچ احترامی به طراحیهای انجام شده توسط مدیرعامل این شرکت یعنی Noel Lee نگذاشته است. وال استریت ژورنال در ژانویهی همان سال اعلام کرد که پس از طرح این شکایت، اپل شرکت مانستر را از لیست تولیدکنندگان رسمی تجهیزات جانبی برای آیفون (MFi) خارج کرده و این شرکت باید محصولات تولید شده را نیز از فروشگاههای جمعآوری کند. سرانجام در آگوست سال ۲۰۱۶، دادگاه عالی رای را به سود بیتس صادر کرد.
هنر تبلیغات
به طور قطع، یکی از نقاط قوت بیتس در مقابل رقیبان بزرگی همچون سنهایزر، تبلیغات حرفهای این شرکت و تکیه بر افراد مشهور یا همان سلبریتیها است. بیتس با تکیه بر ارتباطات دکتر دره با بزرگان موسیقی، محصولات خود را در موزیک ویدئوهای آنها نشان میداد و حتی به عنوان اسپانسر رسمی مراسم افراد مشهور خود را معرفی میکرد. این حرکت باعث شد تا این برند با وجود انتقادات فراوانی که به کیفیت محصولاتش میشود، بتواند سهم زیادی از بازار تجهیزات صوتی را به خود اختصاص دهد. بسیاری از کاربران جوان و نوجوان دنیای موسیقی، تنها به خاطر تبلیغات حرفهای جذب برند Beats شدهاند و این در حالی است که طبق نظر بسیاری کارشناسان، محصولاتی با کیفیت به مراتب بیشتر را میتوان با قیمیت برابر با تجهیزات این شرکت خریداری کرد.
مدیران بیتس در دوران فعالیت خود کمترین توجه را به منتقدان داشتند. آنها تنها نیاز را پیدا میکردند و با قدرت تمام برای رفع آن تلاش میکردند. آنها در پاسخ به منتقدان در مورد قیمت بالای محصولات خود، کیفیت بالا را دلیل قیمتها عنوان میکردند و هیچگاه از نظرات خود کوتاه نیامدند.
از دیگر دلایل موفقیت بیتس در بازار، ایستادن روی شانههای غولهای همچون HTC و HP بوده است. این شرکت با زیرکی تمام با فعالان بزرگ دنیای فناوری همکاری کرد و با عرضهی محصولات مشترک با این شرکتها، نام خود را بیش از پیش مشهور کرد.
بیوگرافی کوتاه موسسان
دکتر دره و جیمی آیووین، موسسان اصلی بیتس هستند که هر ۲ پیش از شروع کار این شرکت، فعالیتی طولانی در دنیای موسیقی داشتهاند.
آندره رومل یانگ معروف به Dr.Dre یک خوانندهی موسیقی رپ و هیپهاپ آمریکایی است که از سال ۱۹۸۴ به این عرصه وارد شده است. او متولد ۱۸ فوریهی سال ۱۹۶۵ در کامپتون کالیفرنیا است. او در کنار فعالیتهای شخصی و ضبط موسیقیها و آلبومها متعدد برای خود، مدیرعامل بیتس و Aftermath Entertainment نیز بوده است. علاوه بر آن، آندره در ضبط اثار هنرمندان مشهوری همچون 2Pac، امینم، اسنوپ داگ و ۵۰ سنت نیز با آنها همکاری داشته است. او تا کنون موفق به کسب ۶ جایزهی گرمی شده است و در حال حاضر در رتبهی ۵۶ لیست ۱۰۰ هنرمند برتر تاریخ مجلهی رولینگ استون قرار دارد.
جیمز آیووین متولد ۱۱ مارس سال ۱۹۵۳ در بروکلین نیویورک است. او تهیهکنندهی آلبومهای موسیقی است و پیش از بیتس، شرکت Interscope Records را تاسیس کرده است. او از ابتدای دههی ۱۹۷۰ متخصص ضبط صدا شد و با بزرگانی همچون جان لنون و بروس اسپرینگستین همکاری کرد. او در زمینهی سینما نیز فعالیتهای مهمی داشته است. آیووین تهیهکنندهی فیلم موفق ۸ مایل با بازی امینم بود که به فروشی بیش از ۲۴۰ میلیون دلار در کل جهان دست یافت. از دیگر فیلمهای مشهوری که او به عنوان تهیه گننده در آنها فعالیت کرده است میتوان مستند More Than a Game در مورد لبرون جیمز و Get Rich or die Tryin در مورد گروه ۵۰ سنت را نام برد.
برگرفته از BUSINESSINSIDER – INC – THEVERGE