مقدمه
سامسونگ به تازگی از دو گوشی هوشمند گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس خود به عنوان پرچمداران سال 2017 خود رونمایی کرد. دو گوشی هوشمند نام برده شده شامل قابلیتهای متعدد و متنوعی میشوند. برای مثال اگر به خاطر داشته باشید پیش از این در مقاله “با جزئیات دوربین و نمایشگر خاص گلکسی اس 8 آشنا شوید” در مورد جزئیات صفحه نمایش و دوربین اصلی دو اسمارتفون مد نظر صحبت کردیم و منظور سامسونگ از بهکارگیری لقب اینفینیتی دیسپلی (Infinity Display) برای نمایشگر دو پرچمدار جدیدش را شرح دادیم.
اما بهرهمندی از نمایشگر اینفینیتی دیسپلی یا “نمایشگر بینهایت” تنها ویژگی جدید دو پرچمدار جدید سامی محسوب نمیشوند. دو گوشی گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس از ویژگیهای جدید بسیار زیادی دارند که شاید پرداختن به جزئیات تمام آنها حوصله هر فردی را به سر آورد. اما در این میان یکی از قابلیتهای بسیار جالب و بحثبرانگیز گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس مربوط به پشتیبانی آنها از اتصال گیگابیت التیای میشود! این قابلیت به موجب وجود تراشه اسنپدراگون 835 در دو اسمارتفون مذکور و مودم پیشرفته آن محقق شده است. اما قابلیت گیگابیت التیای چه معنایی دارد؟ با سایت شبکه همراه باشید.
گیگابیت التیای (Gigabit LTE) چیست؟
پیش از اینکه در مورد دو گوشی گلکسی یاس 8 و گلکسی اس 8 پلاس سامسونگ و پشتیبانی آنها از قابلیت گیگابیت التیای صحبت کنیم، لازم میدانیم که شما عزیزان را با اتصال گیگابیت التیای و جزئیات آن آشنا سازیم. احتمالا اولین سوالی که در ذهنتان ایجاد شده مربوط به چیستی گیگابیت التیای میشود!
گیگابیت التیای در اصل همان قابلیت اتصال التیای 4 جی (LTE 4G) است که در برخی جنبهها نظیر سرعت رد و بدل اطلاعات ارتقاء داده شده است. بنابراین گیگابیت التیای قدم رو به جلویی برای دستیابی به شبکههای 5G محسوب میشود و میتوان آن را مرحلهای مابین فناوری 4G و 5G دانست. اما سرعت رد و بدل اطلاعات و مزیتهای وجود قابلیت اتصال گیگابیت التیای چه هستند؟
سرعت رد و بدل اطلاعات و مزیتهای گیگابیت التیای
کاملا طبیعی است که اتصال گیگابیت التیای بتواند مزیتهای متعددی را به همراه داشته باشد. مطمئنا اغلب ما انتظار داریم که اصلیترین مزیت گیگابیت التیای مربوط به سرعت رد و بدل اطلاعات آن باشد. به موجب وجود قابلیت گیگابیت التیای در گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس سامسونگ، سرعت شبکه میتواند تا 300 مگابیت در هر ثانیه افزایش یابد. برای درک بهتر این موضوع باید بگوییم که سرعت مذکور تقریبا 18 برابر میانگین سرعتی است که به تازگی در تست OpenSignal توسط شبکه ارتباطی اپراتورهایی همچون وریزون (Verizon) و تیموبایل (T-Mobile) به ثبت رسیده است!
سایت سینت (CNET) اشاره میکند که با این سرعت میتوانید یک فیلم 2 ساعته را ظرف مدت زمان 15 ثانیه دانلود کنید! البته این مثال در حالت کلی نمیتواند چندان مثال دقیقی محسوب شود، اما در هر صورت باید بدانیم که سرعت دانلود اطلاعات به موجب وجود قابلیت گیگابیت التیای به مراتب تقویت میشود و چیزی فراتر از سرعت دانلود اتصال LTE 4G را ارائه مینماید. آقای شریف هانا (Sherif Hanna) مدیر بازاریابی بخش گیگابیت التیای کوالکام عقیده دارد که سرعت بالای این قابلیت اتصال سبب میشود تا گوشی شما به راحتی با سرویسهای ذخیرهسازی ابری تعامل داشته باشد.
این ادعای آقای شریف هانا کاملا صحیح به نظر میرسد. با وجود اتصال گیگابیت التیای، شاید سرعت بارگذاری عکسهای شما در سرویسهای ابری از سرعت خوانده شدن اطلاعات عکس از روی حافظه گوشی هم بیشتر شود. این موضوع سبب میشود تا استفاده از سرویسهای ذخیرهسازی ابری در آینده ترویج بیشتری پیدا کند. آقای شریف هانا اشاره میکند که اتصال گیگابیت التیای منجر میشود تا سرویسهای ذخیرهسازی ابری به افزونه فوق سریعی برای اسمارتفونها تبدیل شوند. همچنین سرعت بالای رد و بدل بالای اطلاعات به موجب وجود قابلیت گیگابیت التیای سبب میشود تا امکان پخش ویدئوهای 360 درجه و واقعیت مجازی (Virtual Reality) ایجاد گردد.
از دیگر مزیتهای وجود اتصال گیگابیت التیای میتوان به گسترش استفاده از اپلیکیشنهای فوری گوگل (Google Instant Apps) اشاره کرد. اپلیکیشنهای فوری در واقع اپلیکیشنهایی هستند که ضمن اتصال به اینترنت به صورت آنی و مشابه با یک صفحه وب قابل اجرا خواهند بود. بنابراین گیگابیت التیای را میتوان دریچهای رو به آینده شبکههای ارتباطی دانست. هم اکنون گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس سامسونگ از این استاندارد اتصال پشتیبانی میکنند، اما استفاده از گیگابیت التیای در حال حاضر امکانپذیر است؟
استفاده از گیگابیت التیای در گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس
متاسفانه در حال حاضر قادر به استفاده از سرعت رد و بدل بالای اطلاعاتی که به موجب وجود قابلیت گیگابیت التیای در گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس ارائه شده است، نخواهید بود! دلیل این موضوع هیچ ارتباطی با طراحی سامسونگ و دو گوشی نام برده شده ندارد، بلکه مشکل مربوط به سرویسدهی اپراتورهای فعلی میشود! متاسفانه در حال حاضر اپراتورهای ارائه دهنده شبکههای ارتباطی قادر به پشتیبانی از سرعت رد و بدل اطلاعات در گیگابیت التیای نیستند و بدین منظور باید تغییراتی ایجاد کنند!
برای بررسی دقیقتر موضوع، پای مسائل و اصطلاحاتی همچون “حامل تجمع” (Carrier Aggregation)،مMIMO4x4 و غیره به میان میآید که قصد نداریم به جزئیات آنها اشاره کنیم. بنابراین فقط کافی است که بدانید سرعت رد و بدل اطلاعاتی که توسط قابلیت گیگابیت التیای ارائه میشود، فعلا در عمل توسط اپراتورهای شبکههای ارتباطی قابل پشتیبانی نیست. از اینرو قابلیت گیگابیت التیای در حال حاضر در دو گوشی گلکسی اس 8 و گلکسی اس 8 پلاس هیچ کارایی خاصی ندارد. اما خبر امیدوارکننده این است که اپراتورهای شبکههای ارتباطی به سختی در تلاش هستند تا پشتیبانی از این قابلیت اتصال را به زودی ارائه کنند.
در این بین به نظر میرسد که تیموبایل از سایر اپراتورهای دیگر جلوتر باشد! این شرکت به محض رونمایی سامسونگ از گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس اعلام کرد که پرچمداران سامسونگی که تحت قرارداد با این اپراتور عرضه میشوند در 300 شهر مختلف قادر به بهرهگیری از سرعت رد و بدل اطلاعاتی خواهند بود که تقریبا دو برابر حالت فعلی را ارائه میکند! آقای جان لگر (John Legere) مدیر عامل شرکت تیموبایل در جریان نمایشگاه CES 2017 به صورت رسمی عنوان کرده بود که قول میدهد تیموبایل اولین اپراتوری باشد که پشتیبانی از اتصال گیگابیت التیای را ارائه میکند. در این بین سایر اپراتورهای مشابه هم در تلاش هستند تا امکان پشتیبانی از سرویس گیگابیت التیای را فراهم سازند، بنابراین شاید هم اکنون قابلیت گیگابیت التیای عملا هیچ استفاده و کاربردی نداشته باشد، اما شک نکنید که در آینده نزدیک قابلیت گیگابیت التیای قابل استفاده میشود.
آیا گیگابیت التیای فقط در گلکسی اس 8 و اس 8 پلاس ارائه میشود؟
فکر میکنم که پاسخ این سوال بسیار ساده باشد! مطمئنا استفاده از تکنولوژیهای نو خیلی زود فراگیر میشود. بنابراین شاید سامسونگ اولین شرکتی باشد که پشتیبانی از قابلیت اتصال گیگابیت التیای را در پرچمدارانش ارائه کرده است، اما مطمئنا در آینده نزدیک و به خصوص در زمانی که شاهد ایجاد بستر مناسب برای بهکارگیری قابلیت گیگابیت التیای باشیم، شرکتهای دیگری هم از اسمارتفونهایی با قابلیت پشتیبانی از گیگابیت التیای رونمایی میکنند.
آقای شریف هانا اشاره داشته که طی سال جاری حداقل شاهد معرفی 8 الی 10 اسمارتفون جدید و مجهز به قابلیت گیگابیت التیای خواهیم بود. وی اشاره داشته که در تمام این اسمارتفونها از سیستم روی چیپ (SoC) اسنپدراگون 835 کوالکام استفاده میشود. البته مطمئنا قرار نیست که تمام اسمارتفونهایی که از قابلیت گیگابیت التیای پشتیبانی میکنند، صرفا به تراشه اسنپدراگون 835 کوالکام مجهز باشند بلکه استفاده از مودم قدرتمند و مستقل X16 کوالکام این قابلیت را امکانپذیر میکند. بنابراین شرکتی نظیر اپل میتواند این مودم را در تراشهای نظیر A11 بهکار ببرد و پشتیبانی از گیگابیت التیای را به آیفون 8 اضافه کند.
کلام آخر
بنابراین پرچمداران 2017 سامسونگ اولین اسمارتفونهایی هستند که از قابلیت اتصال گیگابیت التیای پشتیبانی میکنند. اگرچه این موضوع یک مزیت برای دو گوشی مذکور به شمار میرود، اما در حال حاضر مزیتی غیرقابل استفاده است.