نحوه خوابیدن و بیماریها
حدود یک سوم از طول عمر هر فرد سالم در خواب سپری می شود؛ از این رو خواب از اهمیت بالایی برخوردار است. به تازگی محققان به نتایج جالبی در رابطه با نحوه خوابیدن افراد دست یافته اند. با استفاده از این یافته ها می توان هرگونه بیماری و یا مصرف مواد مخدر و دخانیات را از نحوه خوابیدن فرد تشخیص داد. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
شیوه استراحت، وضعیت قرار گرفتن بدن، میزان خواب و حتی نوع خوابهایی که فرد میبیند همگی نشان دهنده وضعیت سلامت جسمی، روحی و حتی شخصیت اجتماعی افراد است.
کارشناسان در جدیدترین پژوهشهای خود بر روی بیش از پنج هزار فرد بزرگسال دریافتند شیوه استراحت افراد میتواند اطلاعات فراوانی از آنها در اختیار پزشکان قرار دهد.
براساس این پژوهش ها، افرادی که دارای سطح تحصیلات بالا هستند بیشتر به سمت چپ شانه خود می خوابند که این موضوع سبب وارد آمدن فشار به قلب و دیدن کابوس شبانه میشود.
همچنین افرادی که قهوه مینوشند یا سیگار مصرف میکنند بیشتر بر روی شانه راست خود میخوابند؛ براساس پژوهشها انسانها به چندین حالت زمان خواب استراحت میکنند که برخی از مشهورترین آنها عبارتند از: استار فیش (Star fish)، خواب آزادانه (Freestyle)، به پهلوی چپ (left side)، به پهلوی راست (right side) به روی شکم (stomach slumper) و فرانت اسلیپر (Front sleeper) که هریک ازاین حالتها نشان دهنده وضعیت روحی و خلق و خوی افراد است، البته این نام گذاری ها رسمی و قراردادی نیست و نام گذاری های دیگری نیز دردنیا برروی آنها وجود دارد.
استراحت بر روی پهلوی چپ یا راست تقلید ناخودآگاه از وضعیت جنینی است که سبب ایجاد خواب عمیق و حالت Rem در فرد میشود. در این حالت تعمیر و بازسازی بافت و سلولهای بدن انجام میشود.
خوابیدن بر روی شکم باعث ایجاد آپنه تنفسی، خروپف، دل درد، گرفتگی عضله و مهرههای کمر میشود و به همین دلیل کارشناسان توصیه میکنند افراد از استراحت به این شیوه خودداری کنند، به ویژه بانوان باردار درصورت استراحت به این شیوه امکان دارد دچار سقط جنین شوند.
براساس پژوهشها حالت استار فیش بهترین شیوه برای استراحت، رفع خستگی و افزایش انرژی پس از بیداری است. در این شیوه دستها بر روی متکا قرار داده شده و کمر برروی تشک به صورت صاف قرار می گیرد. از نظر روانشناسی نیز افرادی به این شیوه استراحت میکنند که دچار استرس نیستند و از آرامش خوبی برخوردار هستند.
اما بیشتر افراد به دلیل استرس بیش از حد معمولاً به حالت جنینی استراحت میکنند، براساس پژوهشی همسو افرادی که به شغلهای صنعتی، حمل و نقل، ساختمان سازی و به طور کلی کارهای فیزیکی مشغول هستند بیشتر به پهلوی راست میخوابند.
براساس پژوهشها افراد در رده سنی ۴۵ الی ۵۴ سال بیشتر به پهلوی چپ یا راست خود میخوابند.
ابتلا به بیماری، احساس درد عضلانی، درجه حرارت اتاق خواب، داشتن استرس و نگرانی قبل از خواب و مواردی از این دست همگی بر کیفیت خواب اثر میگذارند و میتوانند سبب بدخوابی و بی خوابی در فرد شوند.
مصرف غذاهای پرچرب، شور، نوشابههای گاز دار و شیرین، نوشیدنیهای حاوی کافئین و مصرف سیگار و مواد دخانی نیز میتوانند سبب بی خوابی در افراد شوند.
کارشناسان به افراد سیگاری توصیه میکنند در ساعتهای پایانی روز سیگار نکشند، زیرا باعث بی خوابی و آسیب شدید به ریه آنها میشود.