راه های درمان میگرن
شاید شما و یا اطرافیانتان به میگرن مبتلا باشید، قطعا همه ما با حداقل عوارض این بیماری آشنا هستیم. بیماری که نوعی سردرد بوده که اکثر افراد را به مصرف انواع مسکن می کشاند.
ماهیت:
میگرن، سردردی تپش دار بوده که معمولا نیمی از مغز را در بر گرفته و شاید در حدود 4 ساعت به طول انجامیده و در برخی مواقع زندگی روزانه افراد را مختل می کند.
اکثر افراد مبتلا به میگرن، سردردهای تنشی و سینوسی را با سردرد میگرنی اشتباه می گیرند و بدون مراجعه به پزشک، به درمان های خودسرانه ادامه می دهند.
سردردهای میگرنی غالبا پس از سن بلوغ شروع شده و در سنین بالای 50 سال از میان می رود. این بیماری بیشتر در خانم ها شایع بوده و در اکثر مبتلایان سابقه خانوادگی مشاهده می شود.
دلایل به وجود آمدن:
علت اصلی بروز میگرن، تنگ شدن گذری عروق مغزی است که در مرحله انقباض عروق مغز، علایم چشمی در فرد بروز می کند و در مرحله گشاد شدن عروق، سردرد ضربان دار می شود.
عوارض و نشانه ها:
از عمده نشانه ها و علائم بروز این بیماری، درد در چشم ها، پیشانی و شقیقه ها است. سردرد میگرنی غالبا موجب می شود، بیمار نسبت به نور، صدا یا حرکت بسیار حساس شود. برخی از افراد با آغاز سردرد، در بینایی دچار اختلال می شوند و به حالت تهوع و استفراغ مبتلا می شوند.
تفاوت سردرد و میگرن:
یکی از مواردی که این دو نوع از سردرد را از هم متمایز می کند، این است که سردرد میگرنی معمولا به دلیل مزاحمت برای چشم، نور زیاد و سر و صدا به وجود می آید که این دلایل معمولا نمی توانند باعث بروز سردرد عصبی شوند. همچنین درد میگرن می تواند تا حدی شدید باشد که موجب بروز مشکلاتی در ناحیه معده شود.
سردرد های میگرنی معمولا در یک طرف سر پخش شده که دردی حتی همراه با احساس خفگی پدید می آورد، تا جایی که این درد امکان داشتن روزی عادی را از شخص خواهد گرفت.
مراحل میگرن:
حمله های میگرن به طور معمول صبح ها و اغلب آخر هفته شروع شده و هر حمله 4 ساعت تا 72 ساعت به طول می انجامد. حمله ها در هر ماه بین یک تا سه بار تکرار می شوند. ممکن است با بروز سردرد روزها و هفته های متوالی بازدهی فرد در مسائل اجتماعی و اقتصادی بسیار کم رنگ گردد.
موارد مستعد کننده و تشدید کننده:
- در افراد مبتلا به سردردهای میگرنی، شناسایی و کنترل عامل تشدید کننده، می تواند تا حد بسیار زیادی به آرامش فرد بیمار کمک کند.
- دلشوره و استرس، مشغله ذهنی، خستگی و کمبود انرژی از جمله عوامل اصلی بروز دهنده هستند.
- تغییرات هورمونی و تغییر الگوی خواب نیز بخصوص در خانم ها از عوامل تشدید کننده بسیار شایع می باشد.
- اگر شام زود خورده و غالبا صبحانه نخورده و یا دیر صبحانه بخورید و مبتلا به سردردهای میگرنی در ابتدای صبح هستید، عامل تشدید کننده را می توان گرسنگی دانست. بهتر است حتما روز خود را با یک صبحانه کمی شیرین بلافاصله پس از بیداری، شروع کنید.
- اگر هم حوالی ظهر به این درد مبتلا می شوید، باز هم مقصر اصلی گرسنگی است، پس حتما بین صبحانه و ناهار میان وعده های مناسب نوش جان کنید.
نکته مهم در تغذیه:
مصرف هر ماده غذایی حاوی پروتئین می تواند، به تنظیم قند خون کمک کرده و موجب پیشگیری از دردهای میگرنی شود. سیب، گیلاس، زرد آلو و انگور میوه هایی هستند که مصرف آنها موجب تنظیم قند خون می شوند و می توان از این میوه ها به عنوان میان وعده ای برای حفظ و کنترل قند خون بهره برد.
حلیم جو، نان چاودار و حبوباتی نظیر لوبیا، عدس، نخود همگی دارای فیبرهای محلول بوده و به تثبیت قند خون کمک می کنند. فراموش نکنید اگر به میگرن مبتلا هستید، مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین، کلسیم و منگنز باعث می گردد سردردتان آرام شود.
بررسی چند سوال ابهام برانگیز:
آیا بوتاکس مانع از دردهای میگرنی می شود؟
شایعه ارتباط میان تسکین دردهای میگرنی و بوتاکس به حدود ده سال پیش باز می گردد، متخصصین جراحی های زیبایی و پلاستیک در آن زمان اعلام کردند که بعد از استفاده از بوتاکس، برخی از مراجعه کنندگان مدعی شده اند که از شر میگرن خود خلاص شدند. به دنبال این ادعا، برخی پزشکان قبل از این که تاییدی رسمی وجود داشته باشد، شروع به استفاده از بوتاکس برای درمان میگرن کردند.
جالب است بدانید که بدون هیچ مدرکی برای اثبات این ادعا، شرکت دارویی الرژن سال گذشته 375 میلیون دلار از فروش بوتاکس به دست آورد.
هنوز کسی به طور دقیق نمی داند که بوتاکس چه طور به کاهش سردرد کمک می کند. محققین بر این باورند که جلوگیری از انقباض ماهیچه ها، سهمی در کاهش سردرد ندارد. با این حال در برخی بیماران تزریق بوتاکس تا حد بسیار چشمگیری موجب درمان سردردهای میگرنی آنها شده است.
درمان سردردهای میگرنی با حجامت:
حجامت هم از لحاظ تعداد حملات و هم از شدت حملات میگرنی به گونه قابل ملاحظه ای می کاهد. حجامت اختصاصی برای درمان میگرن از ناحیه حجامت عام بر روی کمر و در صورت نیاز از مناطق اختصاصی مانند پیشانی انجام می شود که تعیین موضع حجامت میگرن، زمان بندی و برنامه ریزی اجرایی آن به تشخیص و صلاح دید پزشکان می باشد.
میگرن و نیاز به استراحت:
از مهم ترین و کاربردی ترین راهکارهای تسکین و درمان تمام انواع سردرد، استراحت کردن است. توصیه می شود اگر شرایطش را دارید تا حد ممکن از مصرف داروهای مسکن دوری کرده و حداقل یک ساعت در سکوت استراحت کنید.
طب سنتی و درمان میگرن:
در طب سنتی اعتقاد بر این است که بیشتر افرادی که میگرن دارند، افرادی سردمزاج هستند که زود عصبی می شوند و به واسطه این عصبانیت، تغییراتی در طبع آن ها ایجاد می شود که می تواند زمینه ساز بروز سردردهای میگرنی باشد. به همین دلیل در اولین اقدام درمانی، طبع این افراد باید گرم تر گردد.
نسخه های گیاهی طب سنتی:
- یک فنجان عرق اسطوخودوس را با همان مقدار عرق سنبل الطیب و آب مخلوط کرده و روزی یک تا دو لیوان میل کنید.
- مخلوط کردن چند قطره آب با بادام تلخ کوبیده شده و ماساژ سر با آن، قرار دادن برش های نازک لیمو روی پیشانی، ماساژ پیشانی با سرکه و بو کردن ریحان و برگ نعناع انواع سردردهای عصبی و میگرن را تسکین می بخشد.
- نوشیدن جوشانده آویشن، ریحان و گل بابونه نیز در بسیاری از نسخه های پزشکی سنتی، برای درمان میگرن و سردرد به چشم می خورد.