تمرین های روزانه برای شروع ذهن آگاهی
ادراک و توجه، مفاهیمی هستند که ریشه در آگاهی انسان دارند؛ آگاهی از آنچه در اطرافمان رخ میدهد و آنچه انجام میدهیم. یعنی زمانی که چیزی میخوریم، به بافت، رنگ و طعمهای مختلف غذا توجه کنیم. ممکن است کمی عجیب به نظر برسد؛ ولی از آخرین باری که واقعاً لذت بردید یا خودتان را در لحظه رها کردید چقدر گذشته است؟ چگونه میتوان به ذهنآگاهی رسید؟
پیش از هر چیز باید بدانید که ذهنآگاهی، ریشه در بودیسم دارد: ذهن آگاهی یک شیوه هستی و تجربهی زندگی است.
ذهنآگاهی به معنی حضور در لحظهی حال است. این اقدام، سختتر از آن است که با تکیه به روزمرگیها حاصل شود؛ ولی درعینحال یکی از ضروریات زندگی هرروزهی شما است.
مراحل سادهی تمرین ذهنآگاهی
- هر روز صبح، وقت ناهار ظهر یا بعدازظهر، به مدت چند دقیقه نفس عمیق بکشید.
- در طول روز به کارهایی که انجام میدهید توجه کنید، مثلاً یک خودکار یا تلفن در دست دارید، خارج ازمحیط کار نشستهاید یا در صف انتظار ایستادهاید. اتفاقاتی که در اطرافتان رخ میدهد یادداشت کنید. به دکور دیوارها خوب نگاه کنید، به زمینی که زیر پای شما است دقت کنید.
- حالا روی خودتان تمرکز کنید. سعی کنید تنفستان را با یک مانترا هماهنگ کنید.
- باید بدانید که ذهنآگاهی، ضرورتاً یک فرم از مدیتیشن است.
- به حواس خود توجه کنید: بوها، طعمها، آنچه لمس میکنید و آنچه میشنوید.
بزرگترین مانعی که بر سر راه شما وجود دارد، این است که از زمان حال غافل شوید. چه در جلسات کاری، زمان پیادهروی یا هر فعالیت دیگری، سعی کنید از همهی ذرات زندگی، حتی جوانب خستهکنندهی آن، لذت ببرید.
ذهنآگاهی و استرس
سؤالی که پیش میآید این است که چرا اصولاً باید ذهنآگاهی را تمرین کنید؟ ذهنآگاهی با تقویت ارادهی شما، استرس و اضطرابی را که سد راه موفقیت و دستیابی به اهداف میشوند، از بین میبرد. مؤسسهی Mindful در وبلاگ خود توضیح میدهد که چرا این تمرینها، به کاهش اضطراب شما کمک میکند:
- آگاهی بیشتری نسبت به افکارتان پیدا میکنید و متوجه میشوید چه زمانی باید از عقایدتان دست بکشید.
- زمانی که در شرایط ناخوشایندی قرار میگیرید، بلافاصله واکنشی نشان نمیدهید. در عوض کمی صبر میکنید تا بهترین راه حل را بیابید.
- متمرکز بودن در لحظهی حال، به شما آرامش بیشتری میبخشد؛ درحالیکه تعجیل در واکنش، استرس را افزایش میدهد.
- بیشازپیش به نیازهای بدنتان واقف خواهید بود و با اقدامات بهموقع، مانع از پیشرفت درد در جسمتان میشوید.
- احساسات دیگران را بهتر درک میکنید و هوش هیجانیتان افزایش مییابد. این امر باعث میشود کمتر با دیگران درگیر شوید.
- هم نسبت به خودتان و هم نسبت به دیگران، دلسوزتر و مراقبتر خواهید بود. شفقت نیز به آرامش شما کمک میکند و سطح استرس را پایین میآورد.
- تمرینهای ذهن آگاهی فعالیت بخش آمیگدال مغز را کاهش میدهد. آمیگدال، مسئول پاسخگویی به عوامل استرسزا است. درنتیجه، پسزمینهی ذهنی شما آرامتر میشود و استرس کمتری حس میکنید.
- تمرکز ذهنیتان افزایش پیدا میکند و به تبع آن، کاراییتان بالا میرود. افزایش بهرهوری و کارایی باعث میشود احساس خوبی داشته باشید و در مقابل عوامل استرسزا، آسیبپذیری کمتری نشان دهید.
- شما میتوانید نگرشتان را نسبت به استرس تغییر دهید. بهجای اینکه فقط به عواقب منفی کار فکر کنید و در احساساتی نظیر ترس و اضطراب غرق شوید، ذهنآگاهی به شما کمک میکند افق دیدتان را تغییر دهید و مسائل را از دریچههای متفاوتی ببینید.
دههی ۷۰ میلادی، یک دورهی آزمایشی مشهور و موفق به نام «کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی» برگزار شد که ثابت میکرد این تمرینها، به مقابله با افکار منفی که انسانها هر روز با آنها دستبهگریباناند، کمک میکند. درعینحال میتوان از تمرینهای مدیتیشن در کنار شناخت درمانی کمک گرفت.
و درنهایت، ذهن آگاهی با وضوح بخشیدن به دیدگاه مردم، شیوهی زندگی آنها را تغییر میدهد.
برگرفته از MINDFUL