چربی قهوهای چیست؟
شاید قبلا اصطلاح “چربی قهوه ای” را شنیده باشید، اما این دقیقا به چه معناست؟ چربی قهوه ای، از آن نوع روغنهایی نیست که با آن آشپزی می کنید، بلکه یک نوع چربی در بدن شماست. چربی قهوهای که در واقع به رنگ قهوهای است، اصطلاحی است که برای توصیف انواع خاصی از سلولهای چربی که از نظر متابولیکی فعال هستند و گرما تولید میکنند به کار میرود.
تا همین اواخر تصور میشد که چربی قهوهای، تنها در جوندگان و نوزادان انسان وجود دارد اما تحقیقات علمی جدیدتر کشف کردهاند که در بزگسالان نیز وجود دارد. مقدار چربی قهوهای که افراد دارند بسیار متفاوت است و جمعیتهای خاصی، مقدار بیشتری نسبت به بقیه دارند. نوزادان، افراد لاغر و خانمهای جوان بیشترین مقدار چربی قهوهای را دارند. چربی قهوهای در افراد چاق به ندرت وجود دارد.
چربی قهوهای، چربی میسوزاند
به یک دلیل کاملا درست، چربی قهوهای را کوره کالری سوزی مینامند. یک مطالعه جدید دریافت که یک نوع خاص از چربی قهوهای، در واقع بدنتان را وادار میکند هنگامیکه سردتان است چربیهای دیگر را بسوزاند. سرد شدن بدن شما در واقع باعث این واکنش میشود و چربی قهوهای را به کار میاندازد. یک مطالعه جدید دیگر نشان داد که ورزش باعث میشود چربی سفید معمولی به چربی قهوهای تبدیل شود. البته این بدان معنا نیست که برای چند کیلوگرم کاهش وزن، باید خودتان را عمدا سرد کنید.
مقاله جدیدی که در مجله تحقیقات بالینی منتشر شد تأیید میکند که چربی قهوهای، کالری میسوزاند. دکتر کارپنتیر و محققان همکار او، نوع خاصی از اسکن را انجام دادند که سوخت و ساز چربی را نشان میدهد.
این نوع اسکن نشان داد که چربی قهوهای میتواند چربی سفید معمولی را بسوزاند و اینکه گلوکز به خودی خود، منبع اصلی انرژی برای سلولهای چربی قهوهای نبود. هنگامیکه منبع چربی خود این سلولهای قهوهای ته کشید، آنها سلولهای چربی سفید را به عنوان سوخت سوزاندند. محققان ارشد این تحقیق دریافتند که چربی قهوهای یک فرد در یک بازهی زمانی سه ساعته، حدود ۲۵۰ کالری میسوزاند.
نوع دیگری از چربی قهوهای به شکل بافت در مقادیر کوچک در سراسر چربی سفید وجود دارد که شناسایی آن را از طریق اسکن، دشوارتر میسازد. یک مطالعه جدید روی موشها دریافت که این نوع چربی قهوهای در واقع از چربی سفید معمولی نشأت میگیرد.
موشهای حاضر در این مطالعه، درهنگام ورزش هورمونی به نام ایریسین ترشح کردند و ظاهرا ایریسین، سلولهای چربی معمولی را به سلولهای چربی قهوهای تبدیل میکند که آنها کالری میسوزانند. محققان این مطالعه فکر میکنند که واکنش مشابهی در هنگامیکه ورزش میکنیم در بدن ما نیز اتفاق میافتد زیرا هورمون ایریسین درخون ما وجود دارد و دقیقا مشابه ایریسین کشف شده در موشها است.
تحقیق در مورد چربی قهوهای هنوز در مراحل ابتداییاش می باشد و باید توجه داشت، اگرچه موشها و انسانها DNA بسیار مشابهی دارند اما همیشه نمیتوانیم از نتایج به دست آمده از مطالعات روی موشها برای پیش بینی آنچه ممکن است در انسانها اتفاق بیفتد، استفاده کنیم. تحقیقات بیشتری مورد نیاز است اما این نتایج میتوانند در دنیای درحال پیشرفت کاهش وزن، امیدوار کننده باشند.