چه زمانی آنتی بیوتیک مصرف کنیم؟
با شروع سرما و افزایش حساسیت فصلی بیماری هایی همچون سرماخوردگی و ویروس آنفولانزا افزایش می یابد و افراد برای تسکین و درمان سریع دردهای ناشی از این بیماری ها اقدام به مصرف قرص و آنتی بیوتیک ها می نمایند.
سرویس سبک زندگی فردا: به فصل پائیز رسیدهایم یعنی باید خود را آماده گلو درد، سرفه و عطسه کنیم.به نقل از کرمانی مهم نیست برای تقویت سیستم ایمنی بدنمان چه کارهایی انجام دادیم و برای پیشگیری از ابتلا دائم دستهایمان را میشوییم، گاهی خیلی ساده گرفتار این بیماریها میشویم. خوشبختانه بیشتر مواقع یک ویروس سرما خوردگی فصلی است، اما همه این را میدانیم که گاهی علائم ناخوشایند سر و کله شان پیدا میشود و نگران میشویم که عفونت باکتریایی باشد. اگر چنین اتفاقی برایتان افتاد قبل از اینکه شروع به مصرف یک دوره کامل آنتی بیوتیک کنید ابتدا این سوالات را از خود بپرسید:
قبل از مصرف آنتی بیوتیک ابتدا این سوالات را از خود بپرسید
۱. آیا مصرف این آنتی بیوتیک ضروری است؟
آنتی بیوتیکها داروهایی هستند که تنها برای درمان عفونت باکتریایی استفاده میشوند. آنتی بیوتیکها با عفونتی که توسط ویروسهایی مانند سرما خوردگی، آنفولانزا، گلو درد و عفونت گوش یا سینوس ایجاد میشوند مقابله نمیکند. چنین عفونتهایی بدون آنتی بیوتیک التیام مییابند و به جای مصرف چنین دارویی بهبود علائم بهترین درمان است و استفاده از آنتی بیوتیک میتواند موجب عوارض جانبی ناخواسته شود. بسیاری از مواقع افراد به دنبال درمان سریع برای بیماری هستند که نمیتواند توسط آنتی بیوتیک درمان شود. وقتی پزشکتان به شما میگوید به آنتی بیوتیک برای درمان نیاز ندارید دیگر نباید به سراغش بروید. همچنین برخی از آنتی بیوتیکهایی که استفاده میکنند برای شخص دیگری تجویز شده است این کار به هیچ وجه صحیح نیست و میتواند زمان تشخیص بیماری اصلی تان را به تاخیر بیندازد.
۲. آیا میدانم باید انتظار چه عوارض جانبی را داشته باشم؟
وقتی مشخص شد برای بیماری که دارید چه نوع آنتی بیوتیکی میتوانید استفاده کنید، بسیار مهم است از عوارض جانبی که با خوردن آن آنتی بیوتیک ممکن است خود را در بدنتان نشان دهند آشنا شوید. آنتی بیوتیکها داروهای بسیار کمک کنندهای هستند، اما مصرفشان بدون عوارض نیست – به همین دلیل است که ابتدا باید کاملا مطمئن شوید مصرفشان ضروری است یا خیر. یکی از عوارض جانبی شایع اسهال مرتبط با مصرف آنتی بیوتیک است که به معنای حرکت روده شل یا آبکی در طول دوره درمان است. معمولا اسهال مرتبط با آنتی بیوتیک خفیف است و نیازی به درمان ندارد، معمولا چند روز پس از تکمیل کردن دوره خودش بهبود مییابد. به نظر میرسد ناراحتی معده ناشی از مصرف آنتی بیوتیک به خاطر برهم خوردن تعادل باکتریهایی است که معمولا در مسیر گوارش حضور دارند. عفونتهای باکتریایی شدیدتر و پیچیده تری نیز وجود دارد به نام کلستریدیوم دیفیسیل که میتواند پس از مصرف آنتی بیوتیک رخ دهد. کلستریدیوم دیفیسیل مشکلی جدی است که میتواند موجب بروز تب، درد شکمی، اسهال شدید و همچنین کولیت شود. اگر بعد از مصرف آنتی بیوتیک چنین عوارضی داشتید، حتما باید با پزشکتان تماس بگیرید و درخواست ارزیابی کامل بدهید.
۳. آیا باید از پروبیوتیک استفاده کنم؟
همه باکتریها بد نیستند، در واقع باکتریهای زیادی وجود دارند که رو، درون و اطراف بدنمان زندگی میکنند و نقشی اساسی در سالم نگه داشتنمان بر عهده دارند. متاسفانه در بیشتر مواقع آنتی بیوتیک قابلیت تشخیص باکتری خوب از بد را ندارد بنابراین ممکن است باکتریهای خوب را نیز بکشد. برای بازیابی این باکتریهای خوب ممکن است مصرف پروبیوتیک توصیه شود. پروبیوتیکها مکملهایی هستند که حاوی باکتریهای خوب هستند که میتوانند با باکتریهایی که در بدنتان هستند یکسان و یا خیلی شبیه به آنها باشند. پروبیوتیک را همچنین میتوانید در غذاهایی مانند ماست، پنیر و غذاهای تخمیر شده مانند کلم ترش پیدا کرد. تمام مکملهای پروبیوتیک یکسان نیستند، بنابریان از پزشک خود بخواهید مکمل مناسب را به شما معرفی کند.
۴. آیا با چیزهای دیگری که میخورم تداخل دارد؟
آنتی بیوتیکها را برای اینکه مفید واقع شوند تجویز میکنند، اما بسیار مهم است که از دیگر شرایط خود نیز آگاه باشید و داروها و مکملهایی که در حال حاضر استفاده میکنید را نیز مد نظر قرار دهید. برخی از آنتی بیوتیکها ممکن است با داروهایی که در حال حاضر استفاده میکنید تداخل داشته باشند. به صورت خاص برخی از انواع آنتی بیوتیک ممکن است تاثیر گذاری داروهای خوراکی ضد بارداری را کاهش دهند. ممکن است پزشکتان در چنین شرایطی راه حل غیر هورمونی را برای پیشگیری از بارداری ارائه دهد.
۵. چقدر طول میکشد که احساس بهتری کنم؟
این یکی از مهمترین سوالاتی است که در هنگام بیماری برایتان پیش میآید. ما فکر میکنیم معمولا ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از دریافت اولین دوز آنتی بیوتیک احساس میکنید کمی بهبود یافته اید. آنتی بیوتیکها داروهای جادویی نیستند بنابراین بهتر است درست طبق دستور پیش بروید تا نتیجه کامل را ببینید. در بیشتر مواقع طی دو روز احساس میکنید خیلی بهتر شده اید، اما این بدان معنا نیست که میتوانید درمان را متوقف کنید. در حال حاضر توصیه میشود آنتی بیوتیک را همانطور که در نسخه اش نوشته شده یک دوره کامل استفاده کنید. تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد، ولی شما تا کامل شدن تحقیقات طبق نسخه پیش بروید.