در شرایطی که اظهارات روز گذشته رئیس سازمان فناوری اطلاعات درباره انتقال سرورهای تلگرام به داخل کشور خبرساز و البته توسط مدیر تلگرام رد شد اما مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت اقدام به شفافسازی بیشتر در این باره کرد.
روز گذشته در حاشیه برگزاری نمایشگاه بینالمللی الکامپ نشست خبری برای نصرالله جهانگرد؛ رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران ترتیب داده شد که در جریان آن پیرامون الزام به انتقال سرورهای شبکه پیامرسان تلگرام به کشور جهت ادامه فعالیتهایش اظهار کرد: تلگرام انتقال سرورهای خود به ایران را پذیرفته و در راستای مصوبه شورای عالی فضای مجازی مبنی بر اینکه شبکههای بینالمللی متقاضی فعالیت در ایران باید سرورهایشان را به خاک کشورمان منتقل کنند، تصمیم به انتقال سرورهایش گرفته است.
این سخنان دقایقی بعد توسط خود او در جمع خبرنگاران به شکلی دیگر اصلاح شد؛ جهانگرد این بار بحث انتقال سرورهای تلگرام به کشور را نه قبول و نه رد کرد.
این تغییر موضع ناگهانی، پای وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات را هم که برای بازدید از الکامپ به محل دائمی برگزاری نمایشگاههای تهران آمده بود به این موضوع باز کرد تا توضیحاتی ارائه کند و بگوید که وزارت ارتباطات از سوی شورای عالی فضای مجازی مکلف به مذاکره با شبکههای اجتماعی برای انتقال سرورهایشان به کشور شده است.
تکذیب هرگونه تصمیم برای انتقال سرورهای این پیامرسان از سوی مدیر تلگرام، بر دامنه این جریان افزود تا اینکه نهایتا محمدجواد آذری جهرمی؛ مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت در بخش گفتوگوی یکی از بخشهای خبر سراسری سیمای ملی حاضر شد و در این باره اقدام به شفافسازی کرد.
آذری جهرمی با تأکید بر اینکه مصوبه شورای عالی فضای مجازی در این زمینه ایجابی بوده است نه سلبی؛ اظهار کرد: فضای فعالیت پیامرسانها در کشور ما پررونق و دارنده اقتصاد پرباری است؛ مصوبه مذکور در شورای عالی فضای مجازی نیز در راستای رونق فضای اقتصادی شبکههای اجتماعی داخلی بوده است.
مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه مصوبه مذکور مراحل ابلاغ را طی میکند و تا حدود ١� روز آینده از سوی دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی ابلاغ خواهد شد، گفت: دراین مصوبه موضوعات مربوط به انتقال سرورهای شبکههای اجتماعی و پیامرسان به ایران از جمله تلگرام، الزام نیست بلکه ایجابی است.
وی افزود: جدای از ساماندهی وضعیت شبکههای پیامرسان در کشور، انتقال سرورهای تلگرام به ایران از بعد اقتصادی و امنیتی نیز حائز اهمیت است زیرا حجم عظیمی از اطلاعات کاربران ایرانی در اختیار این شرکت خارجی قرار دارد.
معاون وزیر ارتباطات با انتقاد از دیدگاههای رواج دهنده ایرانهراسی در فضای مجازی گفت: متاسفانه برخی اینطور ترویج میکنند که ما با انتقال سرورهای تلگرام به ایران به دنبال دسترسی به اطلاعات شهروندان و جاسوسی هستیم در حالیکه بر حفاظت از اطلاعات کشورمان تأکید داریم و برای رسیدن به این اطمینان خاطر، مجوز مذاکره با سرویس دهندههای خارجی از جمله تلگرام را أخذ کردیم.
آذری جهرمی معتقد است با انتقال سرورهای سرویس دهنده خارجی تلگرام به ایران بهبود کیفیت، کاهش قیمت و افزایش سرعت دسترسی به این سرویس را در پی خواهد داشت و از سوی دیگر نقطه قوتی برای حضور جهانی ایران خواهد بود.
وی همچنین یادآور شد: تأکید رئیس جمهور به عنوان رئیس شورای عالی فضای مجازی هم حفظ حریم خصوصی مردم و دسترسی آزاد به اطلاعات است.
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه باید قوانین و مقررات حضور سرویس دهندههای خارجی در ایران مانند سایر کشورها شفاف باشد، ابراز کرد: مذاکرات ما بنا به دستور در حال پیگیری است و امیدواریم که این اتفاق رخ دهد.
وی در پاسخ به این سؤال که اگر تلگرام شرایط ما را قبول نکند و حاضر به انتقال سرورهایش به داخل کشور نشود چه برخوردی خواهید کرد؟، گفت: در صورتیکه تلگرام پیشنهاد ایران را نپذیرد قانونگذار درباره فعالیت آن در کشور تصمیمگیری خواهد کرد؛ نکته دیگر آنکه سیاست دولت احترام به انتخاب مردم در استفاده از شبکههای اجتماعی است.
تسنیم